Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2013,
12.02

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 26. 7. 2013, 12.02

6 let, 10 mesecev

Za ''rise'' Kopitar in Muršak, za Avstrijce Vanek, Švica z Josijem ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kar nekaj reprezentanc bo na OI-ju v Sočiju nastopilo s hokejisti, ki imajo mnogo predstavnikov v NHL-u. A tudi tisti, ki na svetovni lestvici niso med elitno sedmerico, imajo svoje adute.

Potem ko so hokejske velesile razkrile širše sezname kandidatov za olimpijske igre v Sočiju, so onkraj Atlantika naredili seznam NHL-ovcev, ki bi februarja reprezentancam, ki jih ne uvrščajo v ožji krog favoritov, lahko pomagali do čim boljših rezultatov.

Na seznamu so se znašli tudi nekateri hokejisti, ki so bili še lani del najmočnejše hokejske lige, v prihodnosti pa bodo srečo iskali drugje. Eden takšnih je tudi Pesničan Jan Muršak, ki je v pretekli sezoni odigral dve tekmi za Rdeča krila iz Detroita, nato pa sezono nadaljeval v AHL-u, kjer je z Grand Rapids Griffins osvojil naslov prvakov. Muršak, ki se je podal novim izzivom naproti – z Amurjem iz Khabarovska bo zaigral v ligi KHL –, je bil v končnici drugi najučinkovitejši hokejist prvakov.

Glavno orožje, če le ne bo poškodb, bo vsekakor najboljši slovenski oklepnik Anže Kopitar, ki bo v prihajajoči sezoni že deveto leto zaporedoma nosil dres Kraljev iz Los Angelesa, s katerimi je v sezoni 2011/2012 dvignil Stanleyjev pokal.

Tudi naši severni sosedi so si nastop v Sočiju zagotovili na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju, na katerem so v družbi Nemcev, Italijanov in Nizozemcev zasedli prvo mesto. Za Avstrijce bo to 13. nastop na tekmovanju, ki združuje 12 držav z vsega sveta. Najboljša uvrstitev sega v leto 1928, ko so osvojili peto mesto. K čim boljšim rezultatom pa bi jim februarja lahko pomagali naslednji NHL-ovci: najučinkovitejši mož Buffalo Sabres v lanski sezoni, napadalec Thomas Vanek, hitri Michael Grabner in Andreas Nodl, ki je v zadnji sezoni nekaj tekem odigral za Carolina Hurricanes, nekaj pa za podružnično ekipo AHL-a Charlotte Checkers.

Tretja reprezentanca, ki si je letalske vozovnice za rusko obmorsko letovišče priigrala na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju, je Latvija. Latvijci, ki so bili februarja v domači Rigi v konkurenci Francije, Velike Britanije in Kazahstana najboljša ekipa, bodo olimpijske igre okusili petič, njihova najboljša uvrstitev do zdaj je deveto mesto iz leta 2002. Zadnjo sezono je v NHL-u igral le Kaspars Daugavins, ki je na led stopil tako v dresu Ottawe kot aktualnih podprvakov iz Bostona. Tu je tudi Arturs Kulda, ki je lani sicer igral v ruskem KHL-u, a v marcu podpisal z Winnipeg Jets, za katere je nazadnje igral v sezoni 2011/2012. Mesto v latvijski ekipi bi lahko pripadlo tudi mlademu Zemgusu Girgensons, ki so ga Buffalo Sabres leta 2012 izbrali kot 14., a je v lanski sezoni igral za podružnico Rochester Americans.

Norvežani bodo zapisali 11. nastop na olimpijskih igrah, najbolje so se odrezali leta 1972, ko so končali na osmem mestu. Mats Zuccarello je bil lani edini norveški hokejist, ki si je kruh služil v NHL-u, za New York Rangers je odigral tretjo sezono.

Švicarji so na zadnjem svetovnem prvenstvu elitne divizije z drugim mestom pripravili lepo presenečenje. Do kod lahko posežejo v Sočiju, bodo mešali štrene elitni sedmerici? Vsekakor bodo imeli veliko pomoč NHL-ovcev, v zadnji sezoni so imeli v severnoameriški ligi devet predstavnikov. Roman Josi, najboljši branilec in MVP SP-ja, je sezono preživel pri Predatorjih iz Nashvilla, Sven Bärtschi je branil barve Calgary Flames, Mark Streit je opravljal vlogo kapetana pri New York Islanders, Luca Sbisa in Jonas Hiller sta igrala za Račke iz Anaheima, Damien Brunner je nosil dres Rdečih kril, Raphael Díaz, Yannick Weber, in Robert Mayer so bili člani Montreala, Mayer je sicer sezono preživel pri podružnici Hamilton Bulldogs. Pomemben člen švicarske ekipe bo prav gotovo tudi Nino Niederreiter, ki je blestel na majskem svetovnem prvenstvu, prihodnjo sezono bo pomagal Divjakom iz Minnesote. Za Švicarje bo to 15. nastop na OI, na katerih so vknjižili že dve bronasti kolajni. Zadnjič so na zmagovalni oder stopili leta 1948.

Ne spreglejte