Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 6. 2014,
8.37

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 7. 6. 2014, 8.37

8 let, 3 mesece

"Stvari v življenju ne gredo vedno tako, kot bi si želeli"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
S članom moskovskega CSKA smo klepetali o pripravah na novo sezono, novem trenerju, minulem svetovnem prvenstvu v hokeju in pogledali še v Brazilijo, kjer se začenja nogometni dogodek leta.

Te dni so oči hokejskih navdušencev uprte v ligo NHL in Kralje Anžeta Kopitarja, ki naskakujejo še drugi Stanleyjev pokal v dveh letih. Z zanimanjem razplet finalne serije spremlja tudi Jan Muršak – napovedal je zmago Los Angelesa –, ki, razumljivo, pogreša igre v severnoameriški hokejski ligi: "Seveda pogrešam ligo NHL, je le najboljša in najbolje organizirana liga na svetu, … cilj vsakega hokejista je igrati tam. A stvari v življenju ne gredo vedno tako, kot bi si želeli. Jaz sem imel na žalost veliko težav s poškodbami, tako da moja pot v NHL-u ni bila ravno dolga. Upam pa, da se še kdaj pokaže kakšna priložnost in da se vrnem. Sem pa zadovoljen tudi tu, kjer sem zdaj."

Treningi v družbi športnikov, da ni dolgčas

V Moskvo, ki bo njegov hokejski dom tudi prihodnjo sezono, se je iz daljnega Habarovska preselil konec decembra, tako da se s klubom kot s soigralci še ni popolnoma "spoprijateljil", upa pa, da bo letos, ko bodo že od samega začetka sezone skupaj, drugače. Domačo grudo bo za rusko prestolnico zamenjal sredi julija, ko se bo ekipa zbrala na skupnih treningih, do takrat pa bo nove moči nabiral doma.

"Pred dobrima dvema tednoma sem začel s suhimi treningi. Treniram od ponedeljka do petka po dve uri zjutraj, od tega imam trikrat na teden fitnes, dvakrat treniramo na atletskem štadionu. Čez vikend pa sledi še kakšen tenis ali mali nogomet. Nas pa trenira več športnikov skupaj, tudi nekaj hokejskih reprezentantov in kakšen smučar, tako da je kar zanimivo in nam ni nikoli dolgčas," se je treningov dotaknil Muršak, ki je bonus za dopust že izkoristil, morda bo le še kakšen vikend v juniju skočil na morje.

Njegov menedžer včasih agent novega trenerja

Moskovski CSKA se je v zadnji sezoni spotaknil že ob prvo stopnico v končnici, s čimer cilji bogate ekipe niso bili izpolnjeni. Želeli so zaigrati vsaj v konferenčnem finalu, a ker Američanu Johnu Torchettiju – zanj je bila to prva sezona v ligi KHL – moštva ni uspelo popeljati dlje od konferenčnega četrtfinala, se je moral posloviti.

Trenersko taktirko je v roke vzel Rus Dmitri Kvartalnov, ki je pred sprejetjem moskovskega izziva dve leti vodil Sibir Novosibirsk, pred tem pa je tri sezone poveljeval Severstalu iz Čerepovca. Glede na to, da ima novi strateg več izkušenj z ligo KHL, kot jih je imel Torchetti, je to za ekipo dobrodošlo.

"Seveda, to je vsekakor pozitivno. V Rusiji je pač tako, da je, ko ekipa ne doseže rezultatov, vedno kriv trener. Tako da velikokrat zamenjajo trenerje tudi med sezono, kar se v severni Ameriki ne dogaja tako pogosto. Ampak to je del Rusije, ruske mentalitete in na to ne moreš veliko vplivati." In kaj 26-letnik ve o novem trenerju? "Po enem letu v ligi trenerjev ne poznam ravno dobro, malo bolje poznam igralce. Prišel je iz Sibira, za katerega vemo, da je lani igral zelo obrambno igro, igralci so bili zelo disciplinirani. Vem tudi, da je bil moj menedžer agent od novega trenerja v igralskih letih, kaj več, pa ne vem. Bomo sproti videli, kako se bodo stvari odvijale."

Rusi zasluženo prvaki, a če bi bili drugi v popolnih postavah …

Neuspeh ruske reprezentance na olimpijskih igrah v Sočiju je odnesel tudi selektorja Zinetulo Biljaletdinova, ki ga je zamenjal Oleg Znaroks in prvo reprezentančno akcijo opravil z odliko – Rusi so brez izgubljene tekme postali svetovni prvaki. "Bili so najboljša ekipa, tako da so zasluženo zmagali. A imeli so tudi najmočnejšo reprezentanco, vemo, da so bile druge precej oslabljene. So pa imeli veliko število igralcev, ki igrajo v ligi KHL, tako da so dokazali, da je tudi v KHL-u mnogo kakovostnih igralcev," o uspehu države, v kateri si služi kruh, razmišlja naš sogovornik.

Pa vendar, razlika v igri pod Znaroksom in prejšnjim strategom je bila očitna, veliko bolj ekipno je delovala sicer mnogokrat zelo "individualna" Rusija … "Ja, igrali so boljše ekipno. Lepo je bilo gledati igralce, kako so se borili. V primerjavi z olimpijskimi igrami je bila to čisto drugačna ekipa. Ta trener je res dober, vedno sestavi ekipo, ki bo najboljše delovala skupaj, pa četudi mora zato doma pustiti kakšnega zvezdnika. A kljub temu mislim, da je imel malo sreče, saj če bi Kanada in Amerika ali pa katera druga reprezentanca prišla z močno ekipo, Rusi ne bi imeli tako lahkega dela."

Favorita za SP v nogometu (še) nima

Zastor je nad hokejsko svetovno prvenstvo že padel, vse bližje pa je svetovno nogometno prvenstvo, ki bo za mesec dni obnorelo svet. Se bo dotaknilo tudi Jana Muršaka, sicer privrženca 12-kratnega slovenskega državnega prvaka Maribora?

"Nogomet imam zelo rad, tako da bom svetovno prvenstvo zagotovo spremljal. Te tekme je vedno zanimivo gledati, saj pride vedno do kakšnega presenečenja." In komu napoveduje največ možnosti za naslov? "Težko je reči, kdo bo na koncu zmagal, tako da ne bi rad napovedoval ničesar. Sam priljubljene reprezentance nimam. Ko bom začel gledati, bom videl, katera reprezentanca mi je najbolj všeč in kateri najbolj privoščim, da na koncu zmaga," je pogovor v nogometnem tonu končal Muršak.

Ne spreglejte