Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2013,
17.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 23. 7. 2013, 17.29

8 let, 3 mesece

Slovenci v Sočiju v družbi NHL-a in KHL-a

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nekaj dni zatem, ko so vodstvo lige NHL, združenje igralcev in Mednarodna hokejska zveza dosegli dogovor o sodelovanju NHL-ovcev na OI, so reprezentance objavile širše sezname sodelujočih igralcev.

V petek je postalo jasno, da bo liga NHL med olimpijskimi igrami v Sočiju zaprla svoja vrata in da bodo del največjega tekmovanja, ki poteka vsaka štiri leta, tudi hokejisti severnoameriške hokejske lige. Nekatere reprezentance so po doseženem dogovoru razkrile razširjenje sezname hokejistov, ki kandidirajo za nastop v ruskem obmorskem letovišču, ki bo med 7. in 23. februarjem prihodnje leto gostilo športnike z vsega sveta. Na obsežnih spiskih so imena in priimki oklepnikov, ki se bodo udeležili olimpijskih kampov. Ti bodo vodstvu reprezentanc služili za orientacijo pri končni odločitvi o potnikih v Rusijo.

Čast zaigrati v Sočiju bo imela tudi slovenska izbrana vrsta, katere člani se bodo premierno srečali s tekmovanjem vseh tekmovanj. In to v zelo močni skupini. Zaigrali bodo proti domačinom, Američanom in Slovakom. Člani zadnjih dveh reprezentanc so v Vancouvru končali na drugem oziroma četrtem mestu, medtem ko so Rusi izpadli v četrtfinalu, a bodo prihodnje leto na domačem terenu in večji ledeni ploskvi apetiti vsekakor višji. Večina reprezentantov omenjenih držav je zadnjo sezono preživela v ligah NHL in KHL, tako da bodo izbrancem Matjaža Kopitarja nasproti stala velika imena ruskega, ameriškega in slovaškega hokeja.

Začnimo pri finalistih zadnjih olimpijskih iger v Vancouvru, Američanih, ki so v tekmi za zlato kolajno v podaljšku morali priznati premoč domačinom. Takrat je izenačujoči zadetek 25 sekund pred koncem rednega dela za 2 : 2 prispeval Zach Parise, ki bo tudi tokrat eden od ključnih mož ameriške reprezentance, a ameriške upe je nato pokopal Sidney Crosby. Ob Pariseju se bo 26. in 27. avgusta kampa v Arlingtonu udeležilo še 47 hokejistov, med katerimi jih je 15 igralo tudi v Vancouvru: Jonathan Quick, ki je bil leta 2010 vratar številka tri, tokrat mu številka ena ne bi smela uiti, Ryan Miller, Erik Johnson, Jack Johnson, Brooks Orpik, Ryan Suter, David Backes, Dustin Brown, Ryan Callahan, Patrick Kane, Ryan Kesler, Phil Kessel, Joe Pavelski, Bobby Ryan, Paul Stastny.

"Zbornajo komando" je v četrtfinalu Vancouvra zaustavila Kanada. Aktualni olimpijski prvaki so Rusom že v prvih 24 minutah zabili šest zadetkov, kar je bilo dovolj, da je takratni ruski strateg Vjačeslav Bikov namesto Jevgenija Nabokova med vratnici poslal Iljo Brizgalova, ki je do konca tekme prejel le en zadetek. A na seznamu hokejistov, ki bodo 23. in 24. avgusta v Sočiju sodelovali na olimpijskem kampu, bi zaman iskali Brizgalova, saj ga selektor Zinetula Biljaletdinov ne vidi med izbranci. Bosta pa v golu oba udeleženca zadnjih olimpijskih iger Nabokov in Semjon Varlamov. Družbo jima bodo delali Sergej Bobrovski, ki si je z odličnimi obrambami v dresu Columbusa prislužil nagrado za najboljšega vratarja zadnje sezone, in KHL-ovca Konstantin Barulin in Vasilj Kosčečkin.

Trinajsterica na čelu z Aleksandrom Ovečkinom je bila del olimpijske ekipe leta 2010: Jevgenij Nabokov, Semjon Varlamov, Sergej Gončar, Andrej Markov, Ilja Nikulin, Fedor Tjutin, Anton Volčenkov, Pavel Dacjuk, Ilja Kovalčuk, Jevgenij Malkin, Aleksander Radulov, Aleksander Semin.

Čeprav se ob Slovencih zdijo Slovaki še najlažji nasprotnik v skupini, bi lahko še kako premešali karte. V Vancouvru so s četrtim mestom dokazali, da so lahko trn v peti marsikateri reprezentanci. Na začetku julija je 26 od 36 slovaških izbrancev že opravilo kratke priprave, ki vodilnim v reprezentanci pomagajo pri izboru hokejistov za olimpijske igre. Zaradi klubskih obveznosti so manjkali finalisti severnoameriške lige Marian Hossa, Michal Handzus in orjak Zdeno Chara, na katere Slovaki polagajo veliko upov. Nekoliko bolj skrivnosten je bil razlog neudeležbe veterana Lubomirja Višnovskega, ki naj bi bil poškodovan. Še en veteran, Miroslav Šatan, je izpustil predolimpijski zbor. Je pa v ožjem izboru tudi nekaj mladih igralcev, ki trkajo na reprezentančna vrata, in sicer Marko Dano, Tomas Jurco in Tomas Tatar. Med vratnicama računajo na dobre predstave treh čuvajev mreže, NHL-ovcev Jaroslava Halaka in Petra Budaja ter KHL-ovca Rastislava Stane, na pripravah pa so sodelovali še čuvaji mreže Julius Hudaček, Jaroslav Janus in Jan Laco.

Ne spreglejte