Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2013,
9.24

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 15. 3. 2013, 9.24

8 let, 3 mesece

"Risi" v Nemčiji: od igralca meseca do "točkovnega stroja" lige

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski reprezentanti so v letošnji sezoni v Nemčiji ustvarili pravo malo kolonijo. Kar sedmerica "risov" si namreč kruh služi v prvi ali drugi nemški ligi. In prav vsi so še v boju za prvaka.

Aleš Kranjc, Rok Tičar, Mitja Robar, Robert Sabolič, brata Rodman in Tomaž Razingar je sedmerica hokejskih reprezentantov, ki je pred dobrim mesecem dni na Danskem pomagala spisati hokejsko pravljico in se uvrstila na zimske olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto v Sočiju. A sedem slovenskih "oklepnikov" poleg reprezentančni akcij združuje še nekaj: Nemčija.

Četverica po naslov prvaka DEL

Kar štirje si hokejski kruh služijo v najmočnejši nemški ligi (DEL), v kateri so prejšnji teden končali z rednim delom. In prav vsa četverica si je zagotovila neposreden skok v četrtfinalne boje. Aleš Kranjc in Rok Tičar sta s predstavami v dresu drugouvrščene ekipe rednega dela že novembra oziroma decembra prepričala vodstvo Kölna, da si zaslužita podaljšanje sodelovanja. Branilec Aleš Kranjc je v letošnji sezoni na 48 tekmah zbral 25 točk, napadalec Rok Tičar pa je na 51 tekmah v statistiko vpisal 24 točk. Prvi se je klubu zavezal za naslednji dve sezoni, drugi pa za sezono 2013/2014. A še preden bosta razmišljala o novi sezoni, ju čaka sklepno dejanje letošnje, končnica. Na četrtfinalnega nasprotnika še čakata, a po enajstih sezonah si "morski psi" spet želijo poseči na vrh.

Za razliko od Kranjca in Tičarja pa druga dva slovenska legionarja že poznata oviro, ki jima bo stala na poti do polfinala. Usoda je namreč hotela, da se bosta Mitja Robar in Robert Sabolič srečala že v četrtfinalu. Robar, ki se je nemškemu prvoligašu iz Krefelda pridružil lanskega januarja, je letos odigral 50 tekem in zabeležil 22 točk. Vodstvo krefeldskih "pingvinov", ki so se v sezoni 2002/2003 zadnjič veselili naslova prvaka, si v prihodnji sezoni želi obdržati večino hokejistov. Najmanj izkušenj z DEL pa ima dokaj "sveži" Sabolič, ki je slovaški Poprad za nemški Ingolstadt zamenjal šele konec januarja. In kako dobra odločitev je to bila, je Jeseničan dokazal že na debiju, ko je zatresel nasprotnikovo mrežo, nato pa si z odličnimi predstavami prislužil še naziv hokejist meseca februarja. Pred četrtfinalom, v katerem mu bo nasproti stal reprezentančni kolega, je Robertova statistika v DEL naslednja: 11 tekem, sedem zadetkov in štiri podaje. Lov na polfinalne vstopnice se začne 20. marca.

Bratska dvojica kroji vrh druge lige

Druga nemška liga pa je dom treh "risov". Brata Rodman, ki sta se "železarjem" iz Bietigheima pridružila pred sezono, navdušujeta že vse od prvih tekem. S 44 odigranimi tekmami in 66 točkami je Marcel najučinkovitejši hokejist druge lige. David pa je zaradi septembrske poškodbe zapestja moral izpustiti kar nekaj tekem in ima na "nemškem računu" 29 obračunov in 45 točk. Ključna moža svoje ekipe v povprečju na tekmo dosegata točko in pol. Tik pred koncem rednega dela so Bietigheim Steelers na vrhu točkovne lestvice, pohvalijo pa se lahko tudi z naslovom pokalnih zmagovalcev izpred dveh tednov, ko so z 2:1 premagali Rosenheim. Snovalec zmage pa kdo drug kot slovenska bratska dvojica, ki je sodelovala pri obeh zadetkih. Marcel je namreč vpisal zadetek in podajo, David pa dve podaji.

Ob omenjeni dvojici pa je tu še "Raza", ki je drugi dom sredi januarja našel pri trenutno četrti ekipi Ravensburg Towerstars. Dolgoletni kapetan slovenske reprezentance, ki mu je Nemčija letos zagotovila vrnitev v reprezentanco in s tem uresničitev sanj – uvrstitev na zimske olimpijske igre, je na 13 tekmah zbral 11 točk. Tudi Tomaž Razingar je še v polnem klubskem pogonu, saj tudi njega čakajo še četrtfinalni izločilni boji, ki se začnejo 20. marca.

Ne spreglejte