Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
20.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Aleksander Ovečkin Washington Capitals liga NHL

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 20.53

6 let, 7 mesecev

Ponosen na mejnik, ali je to posebna sezona za Washington, pa še ne želi govoriti.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ruski hokejski zvezdnik je ob zmagi Washingtona nad Ottawo dosegel dva zadetka, tudi 500. v rednem delu sezone lige NHL. "Poseben trenutek. Brez soigralcev mi ne bi uspelo," se je smejalo Oviju.

Njegov prvi zadetek sega v leto 2005, ko je ob debiju za Capitalse zabil kar dvakrat in nasprotnikom dal takoj vedeti, da bo nanj treba še kako paziti. Dnevi, tedni, meseci in leta so tekli, Aleksander Ovečkin pa je preigraval, zabijal iz najbolj nenavadnih položajev in navduševal z vragolijami, kot jih zna prikazati le on. Sredi novembra lani je mrežo nasprotnikov zatresel še 484-ič v rednem delu sezone in postal Rus z največ zadetki v ligi NHL. Z vrha je izpodrinil virtuoza Sergeja Fedorova.

Ne bi šlo brez preostalih fantov

Nadaljeval je v bliskovitem ritmu in v nedeljo na svoji 801. tekmi pred domačimi gledalci – s soigralci so s 7:1 razbili Senatorje – zadel še 500- in 501-ič. Ko je malce pred iztekom druge tretjine poslal plošček za hrbet Andrewa Hammonda, so navijači ponoreli in na led zmetali kape, pa čeprav niso videli hat-tricka, soigralci so pridrveli na ledeno ploskev, mater in očeta, ki je v mladih letih treniral sina, pa so prevzela čustva. Utrnila se je tudi solza.

"Mame nisem videl, tako da ne vem, ali je jokala, verjamem pa, da sta ponosna. To je poseben trenutek v moji karieri. Takoj ko se je tekma začela, sem slutil (da bi to lahko bil večer, ko bo dosegel 500. zadetek, op. a.). Ko igraš skupaj z Bäckströmom in Oshiejem … Vedel sem, da me bosta poskušala najti in mi dala priložnost za zadetek (omenjena ob 500. zadetku nista sodelovala, sta ga pa vso tekmo hranila s podajami, op. a.)," je bil prešerne volje Ovi in dodal, da je še posebej ponosen zato, ker si v tem času in sistemu lige NHL lahko izjemno vesel že, če dosežeš 30, 35 zadetkov.

Ob novem mejniku – uspel mu je kot 43. NHL-ovcu, le štirje so ga dosegli hitreje (najhitreje Wayne Gretzky, ki je potreboval zgolj 575 tekem – 30-letnik, ki je v mladosti simpatiziral s San Jose Sharks, ni pozabil na soigralce: "Brez njihove pomoči mi to ne bi uspelo. Hvala za pomoč, fantje."

Dobil kurjo polt, čeprav ni bil na ledu

Da svojega kapetana občudujejo in spoštujejo, so pokazali tudi soigralci. "Preprosto neverjetno. Čeprav nisem zadel, se počutim odlično, zanj seveda. Sedel sem na klopi in dobil kurjo polt, bil je res poseben občutek. Verjamem, da si bo ta trenutek zapomnil," je bil navdušen odlični podajalec Nicklas Bäckström. Šved je eden od najbolj zaslužnih za dosežek kapetana, po izračunih nekaterih statistikov čez lužo mu je asistiral pri dobrih 40 odstotkih zadetkov.

"Tak dosežek je v današnjem času in tem tekmovanju res nekaj neverjetnega. Veseli me, da sem letos lahko zraven. Kar je naredil do zdaj, je impresivno. Vem pa, da si želi še naprej pisati zgodovino," je soigralca hvalil še lani član LA KingsJustin Williams.

O tem, ali je to sezona za manjkajočo lovoriko …

Ne dvomimo, da bo ruski stroj še naprej polnil medije s svojimi vragolijami. Če ne bo kakšne neljube poškodbe, bo še 11. sezono zapored presegel mejo 30 zadetkov (po 41 tekmah je pri 26 zadetkih in 13 podajah). Zagotovo pa si bolj kot to želi, da bi po vseh teh letih v zbirko vseh lovorik dodal še manjkajoči Stanleyjev pokal.

Washington Capitals delujejo suvereno in so po polovici sezone v vodstvu lige, a Aleksander ne želi prehitevati dogodkov. "Nočem govoriti o tem, ali čutim, da je oziroma bo to posebna sezona ali ne. Želim iti s tekme na tekmo. Tokrat smo zmagali, jutri je nov dan. Moramo iti korak za korakom," je bil v pogovoru s sedmo silo previden v Moskvi rojeni napadalec.

Ne spreglejte