Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
11.36

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 11.36

6 let, 10 mesecev

Ovečkin: Sedeli smo v tišini in trpeli, zdaj smo heroji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Svetovne prvake so v Moskvi že pričakali najzvestejši privrženci, ki svoje ljubljence po zadnjem uspehu kujejo v nebesa. Aleksander Ovečkin se je naslova razveselil kot majhen otrok. "Mi smo heroji."

Ruski hokejisti so se vrnili v domovino, na letališču Vnukovo so bili deležni toplega sprejema navijačev, ki so pozdravili zmagovalno posadko prvenstva v Minsku. Pravi sprejem Ruse, ki se bodo po besedah Andreja Safronova po ulicah Moskve med navijači zapeljali z avtobusom, še čaka.

Najbolj prešerne volje je bil po osvojitvi naslova prvakov kapetan Aleksander Ovečkin, ki je sploh prvič na SP nosil kapetanski trak. "Vzeli so nam vodjo naše ladje (ruski selektor Oleg Znaroks je zaradi kazni finale spremljal s tribun, op. a.), ki nas je popeljal v pravo smer. Prav zato smo se borili še toliko bolj. Zanj, za naše družine, za naš narod. Lahko rečem, da smo heroji. Večina nas je igrala poškodovana, z zlomi … pogosto smo sedeli v tišini, nihče ni nič rekel, le trpeli smo v bolečinah. A bili smo prava ekipa, ki je zdržala. Kot kapetan sem vesel, da sem bil lahko del te zgodbe," je bil nad moštvenim uspehom, ki je prišel kljub vsem tegobam, navdušen ruski superzvezdnik, ki je priznal, da je v vlogi kapetana občutil nekoliko več pritiska.

Branilec Andrej Zubarev je rdečo osmico dopolnil z besedami: "Oleg nam je rekel, naj igramo in zmagamo zanj. Vsi vemo, kako rad gleda naše zadetke."

Kot sneg sredi poletja

Zaradi kazni ruskega selektorja Olega Znaroksa – njegovo dejanje na polfinalni tekmi proti Švedom v Skandinaviji še vedno buri duhove – je na finalu selektorski debi doživel Harijs Vitolinš.

46-letni Latvijec je dejal, da je ves čas finala čutil prisotnost Znaroksa, premierni nastop, na katerem so njegovi varovanci posegli na svetovni vrh, pa opisal kot: "Zame je bila ta tekma kot sneg sredi poletja. Sploh prvo srečanje, ki sem ga vodil kot selektor, pa že kar finale. Izjemno."

Penina s predsednikom

Veliki obračun si je ogledal tudi Vladimir Putin, ki je po tekmi v garderobi z ruskimi oklepniki nazdravljal s penino.

"Opomnili so nas, da si bo tekmo ogledal predsednik. Za nas je bila to velika čast. V veselje nam je bilo, da je bil z nami. Zagotovo nam je tudi on pomagal do končnega uspeha," se je prisotnosti Putina še dotaknil začasni selektor.

"Hvala za vaš odličen timski uspeh. Lahko smo ponosni, da imamo tako nadarjene hokejiste, ki jih vodi močna volja. Razveselili ste srca milijonov. Resnično hvala," pa je bil poln hvale ruski predsednik.

Ne spreglejte