Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 6. 2012,
5.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 12. 6. 2012, 5.57

8 let

Od Hrušice, prek Švedske, do Los Angelesa in Stanleyjevega pokala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski zvezdnik Anže Kopitar je napisal novo poglavje v slovenskem hokeju in športu. Z Los Angelesom je osvojil prvi Stanleyjev pokal v klubski zgodovini.

Kot v filmu Superman si po vsej verjetnosti številni ljubitelji najhitrejše igre na svetu onkraj Atlantika postavljajo naslednja vprašanja: Kdo je to? Ali je Rus? Ali je Kanadčan? Ali je Američan? Ali je Skandinavec? Ne! Na vrhu je Slovenec. Kralj Anže Kopitar. Preprost fant s Hrušice, ki mu je uspelo neverjetno. Uspelo mu je v ligi NHL. Iz države, ki skupaj nima niti 1.000 registriranih igralcev (Kanada ima za primerjavo več kot 500.000 registriranih igralcev in več kot 2.500 pokritih drsališč), je osvojil naslov Stanleyjevega zmagovalca. In ne samo to, na 20 tekmah "play-offa" je zabil 8 golov in k tem dodal 12 podaj ter se povzpel na vrh lestvice strelcev.

Leta 1987 rojeni napadalec ima hokej v krvi. Igral ga je že njegov oče Matjaž, ki se je najbolje znašel v napadu, trenutno pa opravlja vlogo selektorja slovenske reprezentance. Slednji je kar za domačo hišo postavil provizorično hokejsko igrišče, kjer je Anže prvič zadrsal že, ko je šele dobro shodil. Z najhitrejšo ekipno igro na svetu pa se ukvarja tudi mlajši brat Gašper, ki se bo v novi sezoni preizkusil na Švedskem. V državi, kjer je Anže naredil zadnje korake pred selitvijo med velike fante. Na sever Evrope se je preselil v sezoni 2004/05, oblekel je dres Södertälja, za katerega je v prvi sezoni zaigral kar v treh starostnih kategorijah, do 18 let, do 20 let, priložnost pa je dobil tudi pri članih. Že v svoji drugi sezoni in 18 letih je odigral sezono le za člane in na 57 tekmah dosegel 31 točk. Prišel je čas za nabor, strokovnjaki so napovedovali uvrstitev v sam vrh, a je bil na koncu v družbi Sidneyja Crosbyja, Bobbyja Ryana, Marca Staala in drugih izbran kot 11. s strani Los Angelesa. Vseeno se lahko pohvali, da je bilo med vsemi sodelujočimi Evropejci tega leta na naboru njegovo ime poklicano kot prvo. Po podpisu pogodbe se je za eno leto vrnil na kaljenje na Švedsko. Pred začetkom sezone 2006/07 je odšel na pripravljalni tabor ''kraljev'', sprva so ga nameravali namreč posoditi v nižjo ligo, a je hitro prepričal strokovno vodstvo, da za kaj takega ni potrebe. V svoji krstni sezoni je hitro dokazal, da bo postal eden od vodilnih igralcev ''kraljev'', kar je nato tudi dokazal. Na koncu je na 72 tekmah zbral 61 točk in bil tretji najučinkovitejši igralec v moštvu. Zaigral je tudi na tekmi zvezd za novince, s soigralci v Los Angelesu pa se mu v končnico ni uspelo prebiti.

V drugem letu v Kaliforniji, kamor se je preselila celotna družina Kopitar, je vajeti že prevzel v svoje roke in postal vodilni igralec ekipe, na koncu sezone je bil s 77 točkami na 82 tekmah najučinkovitejši v garderobi, Los Angeles pa se znova ni uvrstil v končnico. Trener je od slovenskega zvezdnika želel le, da v obrambi nekoliko dvigne raven igre. Je pa zaigral na svoji prvi tekmi zvezd in bil na njen najmlajši igralec.

Da vodstvo resno računa na Hrušičana, je postalo jasno, ko mu je ponudilo novo sedemletno pogodbo, ki jo je 24-letni hokejist tudi sprejel. Za sedemletno zvestobo po skupaj prejel 47,6 milijona ameriških dolarjev, pogodba pa se bo iztekla po koncu sezone 2014/15. Vendar pa tretje leto v Kaliforniji ni bilo najuspešnejše, na 82 tekmah je v statistiko vpisal 66 točk, vseeno bil znova najučinkovitejši igralec Los Angelesa, ki se še enkrat več ni uvrstil v končnico. Nato pa je le prišel do prve končnice v NHL, prav tako pa je bila sezona 2009/10 zanj najuspešnejša doslej, vsaj glede točkovnega izkupička v rednem delu. V slednjem mu je manjkal le gol ali podaja, da bi se lahko pohvalil s točko na tekmo (82 tekem in 81 točk). V končnici so Kings izpadli že v prvem krogu, na šestih tekmah je Anže dosegel pet točk. V tej sezoni mu je trener prvič namenil vlogo pomočnika kapetana.

Slovenski hokejski as se je 15. marca vpisal z zlatimi črkami v zgodovino franšize z zahodne obale, kar 325 tekem je odigral zapored ter prehitel Marcela Dionneja. A enajst dni zatem ga je doletela nesreča, ko se je ob ogradi poškodoval in ostal brez končnice. Na koncu se je ustavil pri 73 točkah na 75 tekmah, odigral pa je tudi svojo drugo ''all-star'' tekmo. V tej sezoni zgodbo že vsi poznate, redni del so ''kralji'' končali na osmem mestu, Kopitar je na 82 tekmah v statistike vpisal 76 točk, v končnici pa so šli kar do konca, osvojili Stanleyjev pokal.

Ne spreglejte