Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 6. 2015,
17.03

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 23. 6. 2015, 17.03

8 let, 6 mesecev

Nekateri so odšli sami, drugim so pokazali vrata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Po svetovnem prvenstvu na Češkem je bilo mnogo reprezentanc priča selektorskim spremembam, ki se jim nismo izognili niti v Sloveniji. Kdo vse ima novega selektorja in kdo nanj še čaka?

Nekatere stratege – za Američane in Kanadčane smo vajeni, da imajo zaradi najmočnejše hokejske lige na SP vselej druge selektorje – so po češki reprezentančni avanturi odnesli rezultati, druge afere, tretji so se izločili kar sami.

Med zadnjimi je tudi Matjaž Kopitar, ki je maja z varovanci tretjič izpadel iz elitne druščine. V Ostravi je Slovenija šestkrat izgubila, od prvenstva pa se je poslovila z zmago nad Dansko, ki ni imela prav velike rezultatske vrednosti, saj so risi že pred zadnjo tekmo doživeli bridko usodo. Kopitar je po štirih letih in pol v slovo pomahal z besedami, "da je okoli preveč negativcev, ki zlivajo gnojnico". Pričakovano ga je nasledil njegov dolgoletni pomočnik Nik Zupančič.

Vladimir namesto Vladimirja

Po zadnji tekmi na prvenstvu je selektorsko taktirko položil na mizo tudi slovaški selektor Vladimir Vujtek, ki je Slovake vodil od sezone 2011/2012 in jih leta 2012 popeljal do naslova svetovnih podprvakov. Prekaljeni 68-letni trenerski maček – s Slovaki je na devetem mestu ostal brez izločilnih bojev – je že pred SP napovedal, da se bo umaknil iz trenerskih vod, saj prihaja čas za počitek. A Čeh se ni prav dolgo držal svojih besed. Zakaj ne, v nadaljevanju …

Še preden so gostitelji odprli po številu obiskovalcev rekordno svetovno prvenstvo, so deželo piva preplavile govorice o podkupljivosti selektorja Vladimirja Ružičke, ki naj bi kot trener praške Slavije v zameno za igranje določenih igralcev sprejemal denar. Ružička je v Pragi svoje oddelal, Čehi so po porazu z Američani končali na četrtem mestu, 52-letnik pa je zaradi podkupovalne afere – svoje ime bo poskušal oprati na sodišču – pred dvema tednoma odstopil z mesta selektorja. Moža, ki je Češko leta 2010 popeljal do zadnjega naslova svetovnega prvaka, bo zamenjal Vladimir Vujtek. Tisti Vladimir, ki se je poslovil od Slovakov.

Nemci že gledajo proti domačemu prvenstvu

Ne afera, pač pa rezultati so bili vzrok, da je moral misli na nadaljnje vodenje nemške reprezentance opustiti Pat Cortina. Kanadčan z italijanskim potnim listom je Nemcem poveljeval zadnja tri leta, ko so na svetovnih prvenstvih končali na devetem, 14. in desetem mestu.

A bolj kot ob teh rezultatih je Nemce med njegovim mandatom glava bolela februarja 2013, ko se niso uvrstili na olimpijske igre v Sočiju. Vstopnico za nastop v črnomorskem letovišču so si takrat zagotovili Avstrijci, Nemci pa so brez OI ostali prvič po letu 1952. Nemška zveza je ob obrazložitvi razhoda s Cortino zapisala, da so dobro sodelovali, a da za nov zagon pred domačim prvenstvom, ki ga bodo gostili leta 2017, potrebujejo nov trenerski štab. Kaj bo prinesel svež veter, še ni znano.

Ena priložnost in napovedano slovo

Tudi latvijski radar išče novega selektorja. Aleksandrs Beljavskis je dobil zgolj eno priložnost, ki je ni dobro izkoristil. Dolgoletni latvijski reprezentant je z izbranci na Češkem zasedel skromno 13. mesto, Latvijci pa so želeli deseterico, kar je bil razlog, da je 51-letnik dobil nogo. Njegov naslednik, za katerega upajo, da bo to baltsko deželo na domačih olimpijskih kvalifikacijah popeljal na olimpijske igre v Pjongčangu, še ni znan.

Ni se še povsem poslovil, je pa slovo napovedal še en prekaljeni strateg. Pär Mårts je po petem mestu na Češkem dal vedeti, da bo tri krone vodil le še na prihodnjem prvenstu v Rusiji, potem pa bo rekel adijo. Švedski strokovnjak je svoje fante lani popeljal do naslova olimpijskih podprvakov, na zadnjih petih svetovnih prvenstvih pa do treh kolajn različnih barv – leta 2013 so premagali urok domačih prvenstev in se v Stockholmu veselili zlate medalje.

Ne spreglejte