Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 4. 2015,
14.33

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 25. 4. 2015, 14.33

8 let, 3 mesece

Nasprotniki Slovencev v polnem pogonu, pravi preizkus za rise v sredo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Še manj kot teden dni je do začetka SP na Češkem. Slovenija, ki je velesile še vedno ne jemljejo resno, bo edini pravi preizkus opravila v sredo v Nemčiji. Kako so se znašli nasprotniki risov?

Večina reprezentanc, ki bodo med 1. in 17. majem na svetovnem prvenstvu na Češkem poskušale uresničiti svoje cilje, bo do svetovnega prvenstva odigrala še eno, največ dve tekmi. Večina pripravljalnih obračunov je namreč že za izbranimi vrstami, tudi za Slovenijo, ki se je morala kot edina iz skupine v Ostravi večinoma zadovoljiti z nasprotniki iz nižjega ranga tekmovanja. Risi so tako premagali Hrvate, dvakrat Japonce, Madžare in Avstrijce, ki bodo sicer prav tako nastopili na prihajajočem prvenstvu, a so v Ljubljani igrali oslabljeni. Edini pravi preizkus bo Slovenija opravila v sredo v Berlinu, ko bo palice prekrižala z Nemci.

Na drugi strani so se prav vsi nasprotniki naše izbrane vrste na mini aprilskih turnirjih merili le z udeleženkami turnirja na Češkem. Kako jim je šlo od začetka aprila, si lahko ogledate med spodnjimi rezultati, a treba je poudariti, da reprezentance na teh srečanjih še zdaleč niso bile in še vedno niso popolne. Prvo ime Rusov Ilja Kovalčuk je aktualnim prvakom prvič pomagal v soboto zvečer, ko so v podaljšku izgubili s Švedi, gostitelji so na primer v petek na ledu dočakali veterana Jaromira Jagra, ki jim je pomagal do tesne zmage nad Finci. Kar nekaj ekip pa bo ključne člane dočakalo šele na Češkem.

"Enkrat nas bodo morali spustiti zraven"

O slovenskih pripravljalnih nasprotnikih je bilo prelitega že mnogo črnila, a med pogovorom s pomočnikom selektorja Nikom Zupančičem – obsežen pogovor z Zupančičem si boste na Sportalu lahko prebrali v prihodnjih dneh – se nismo mogli izogniti vprašanju, kdaj bodo velesile Sloveniji le odprle vrata v svoje domovanje.

"Prvih 12 rangiranih reprezentanc iz Evrope je že pred leti ustanovilo neko svojo mini ligo, tako da prvi, drugi in tretji konec tedna v aprilu igrajo svoje tekme in imajo pred odhodom na svetovno prvenstvo zagotovljenih šest težkih tekem. Glede na to, da smo mi svojo uvrstitev že toliko popravili, da smo zdaj že mi 12. (Slovenija je na svetovni lestvici iz aprila leta 2014 na 14. mestu, če odštejemo Kanado in ZDA, je med reprezentancami Evrope 12., za njo so tudi Danci, op. a.), smo na začetku sezone vprašali odgovorne, ali bi na teh tekmah zdaj tudi mi lahko sodelovali. Pa so nas odpravili, češ, da so že naredili razpored za dve leti in da so gledali uvrstitev iz leta 2013 (takrat je bila Slovenija na 15. mestu med evropskimi reprezentancami, op. a.)," razočarano razlaga Zupančič in dodaja: "V tem pogledu smo res še zelo majhni. A ni druge poti, kot da to svetovno prvenstvo odigramo čim bolje, zadržimo to uvrstitev oziroma jo še popravimo. Če bi nam pa uspelo tri leta zaporedoma igrati na najvišji ravni in biti dobro uvrščeni, potem se pa ne bi mogli več izgovarjati. Enkrat nas bodo morali spustiti zraven."

Sosedi ubrali drugo pot …

Tudi Avstrijci, s katerimi družno izpadamo v divizijo I in se vračamo med elito, še niso prepričali najboljših evropskih reprezentanc, da bi pripravljalne tekme igrale z njimi. Kljub temu pa jim je uspelo na Dunaj privabiti Američane in Kanadčane, s katerimi se bodo na dveh pripravljalnih preizkusih udarili v začetku prihodnjega tedna. Naši severni sosedi imajo nekaj, česar krovna hokejska organizacija v Sloveniji nima.

"Sliši se lepo, da boš pred prvenstvom igral z Ameriko in Kanado, a se številni ne zavedajo, kako velik finančni zalogaj je to. Morda kdo misli, da se z reprezentancama, ki bosta predtekmovanje na SP vzeli kot pripravo, kar dogovoriš, da prideta, odigrata in odideta. Ne, to za seboj potegne celo vrsto stvari. Moraš jim zagotoviti toliko in toliko sob v hotelu, ta mora biti za Američane prazen, v njem morajo biti le oni, nekaj denarja jim moraš dati, da si ga bodo razdelili kot žepnino, potem jih moraš pa še "pripeljati" v Prago oziroma Ostravo. Če bodo Avstrijci to preživeli s pozitivno ničlo, da bodo pri tem povsem napolnili dvorano, bodo lahko zelo veseli. Imeli bodo močni tekmi, kar je super, a to ni preprosto. Pri nas bi bila ob vsem problem še infrastruktura (smeh, op. p.), pa tudi to, da Američani z nami ne želijo igrati zaradi starih zamer (te segajo v leta 2010, ko je moral Američan John Harrington trenersko taktirko predati Matjažu Kopitarju, op. a.)," o avstrijski poti iskanja močnih tekem razmišlja Zupančič.

Ne spreglejte