Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 4. 2014,
18.25

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 22. 4. 2014, 18.25

8 let, 3 mesece

Madžari na SP poskušali sedemkrat in vselej ostali praznih rok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Seznam obračunov med Madžarsko in Slovenijo je precej dolg. Sosedi sta se srečali že 24-krat, od tega sedemkrat na SP, na katerih je vselej slavila naša izbrana vrsta.

Prva sredina nasprotnika imata bogato zgodovino medsebojnih obračunov. Kar 24 dvobojev je Slovenija že odigrala proti svojim vzhodnim sosedom, ki jim je prepustila le štiri zmage in dva remija. Na najpomembnejših tekmah – sedemkrat sta izbrani vrsti palice prekrižali na svetovnih prvenstvih – so naši hokejisti ledeno ploskev vedno zapuščali z zmago v žepu.

Prve tri dvoboje na prvenstvih sta reprezentanci odigrali v skupini C, Slovenija pa je slavila s 14:2 (najvišja zmaga Slovenije nad Madžarsko) - dvakrat je zadel zdajšnji selektor Matjaž Kopitar -, 8:2 in 4:3. Po spremembi sistema tekmovanja so risi še štirikrat zmagali na SP v diviziji I. Leta 1999 so v Köbenhavnu slavili s 5:1, osem let zatem so si iz oči v oči gledali v Ljubljani, ko so navijači pozdravili zmago gostiteljev s 4:1. Zanimivo je, da so hokejisti tudi zadnja dvoboja na SP v letih 2010 in 2012 odigrali v slovenski prestolnici ter da je po 60 minutah na semaforju obakrat pisalo 4:1.

Vodenje madžarske reprezentance je v sezoni 2012/2013 prevzel kanadski strateg Rich Chernomaz, ki prvega cilja ni izpolnil. Madžari so namreč lani gostili prvenstvo divizije I skupine A in se v Budimpešti nadejali uvrstitve v elito, a so na tretjem mestu razočarani ostali pred zaprtimi vrati. Zagotovo so obžalovali poraz proti Južnim Korejcem, ki jim je odvzel pomembne točke v boju za elitno divizijo, v kateri so nastopili le enkrat – leta 2009.

V Gojangu si podobnega spodrsljaja niso privoščili, Južno Korejo so v prvem krogu premagali s 7:4 in si vsaj za en dan zagotovili vrh lestvice. Tega so izgubili že po drugem krogu, v katerem niso našli poti do ukrajinske mreže, medtem ko so jim Ukrajinci zabili tri zadetke, Madžari pa so "padli" na četrto mesto.

Skoraj polovica varovancev Chernomaza - na reprezentančni seznam ni uvrstil veterana Balázsa Ladányija, ki je bil del reprezentance vse od sezone 1994/1995 -, igra v edinem madžarskem EBEL-ligašu Sapi Fehervar, nekaj jih prihaja iz Dunaujvarosa, ki igra v ligi MOL, peščica si kruh služi na Finskem, Švedskem, v Nemčiji in ligi ECHL. Tomaž Razingar in Žiga Pavlin se bosta srečala s klubskim soigralcem zadnje sezone Istvanom Bartalisem (Troja-Ljungby), Mitja Robar z Istvanom Sofronom (Krefeld Pinguine), Andrej Tavželj pa z Janosom Vasom (Rouen).

Pred poletom v Južno Korejo so si risi, ki bodo proti Madžarom nastopili v nekoliko spremenjenih peterkah, na prijateljski tekmi v Szekesfehervarju z zmago s 4:0 priigrali lepo popotnico pred pravim preizkusom v Gojangu. A vrednost in težo bi imela le sredina zmaga, do katere bodo risi poskušali priti v zgodnjih jutranjih urah po slovenskem času - tekma se bo začela ob 5.30.

Ne spreglejte