Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
21.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 21.47

7 let, 12 mesecev

Kdo bo Kopitarju in Kraljem mešal štrene v pacifiški diviziji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od moštev, ki se bodo spopadli v prenovljeni pacifiški diviziji so bili v pretekli sezoni najuspešnejši Kralji. Jih bodo tokrat napadli ''morski psi'', Rački ali morda kanadski mladci?

Pacifiška divizija je pozdravila tri nove člane, in sicer so se iz severnozahodne divizije pridružila tri kanadska moštva Calgary, Edmonton in Vancouver, med tem ko se je v centralno divizijo preselil Dallas.

Potem ko so v sezoni 2011/2012 s 25. mestom v ligi doživeli enega od največjih neuspehov v zadnjem desetletju kluba, so v pretekli skrajšani sezoni le prišli v končnico, kjer pa je njihovo popotovanje v konferenčnem četrtfinalu zaustavil Detroit, kar vsekakor ni razveselilo generalnega direktorja Boba Murrayja. So pa po letu 2007 spet osvojili prvo mesto centralne divizije, a je bilo to na koncu bolj slaba tolažba. Na trenerskem mestu ostaja Bruce Boudreau, ki v napadu veliko pričakuje od najučinkovitejšega moža zadnje sezone kapetana Ryana Getzlafa, ki je prevladoval v vseh statistikah. Ob njem bo v prvem napadu igral Corey Perry, namesto Bobbyja Ryana, ki se je preselil v Ottawo, pa naj bi si mesto v udarni trojici prislužil povratnik Dustin Penner. Gredo lahko vse do konca kot v sezoni 2006/2007? Če kemije ne bo, bi v prvem napadu lahko zaigrali Kyle Palmieri, Emerson Etem ali Jakob Silfverberg. Še za eno sezon o v dresu Račkov se je odločil zimzeleni Finec Teemu Selänne, za katerega soigralci verjamejo, da je ''lahko še vedno hiter kot veter''. Na branilskih mestih nekaj skrbi povzroča poškodba veterana Sheldona Souraya, ta se ne bo vrnil pred januarjem. Francois Beauchemin se počasi vrača po operaciji kolena, Luca Sbisa pa si je v predsezoni zvil gleženj. Tako vodstvo pričakuje, da bo ponujeno priložnost izkoristil tudi mladi Cam Fowler, ki mu bo družbo delal Ben Lovejoy. V pripravljalnem obdobju se je s tremi zadetki na štirih tekmah izkazal še en mladenič Hampus Lindholm, ki bi si z dobrimi predstavami prislužil stalno mesto v ekipi. Med vratnicama si bosta minute, podobno kot lani, delila Jonas Hiller in Viktor Fasth.

Tudi četrto sezono zapored niso videli končnice, v začetku marca so za njo zaostajali za štiri točke, nato pa na 17 tekmah slavili le petkrat, kar je bilo odločno premalo za play-off. Trenersko taktirko bo še naprej vrtel Bob Hartley, ki je v sezoni 2000/2001 s Colorado Avalanche osvojil Stanleyjev pokal, je pa nekaj sprememb v ekipi. Že sredi sezone jih je zapustil dolgoletni član Jarome Iginla, v mesto glasbe se je preselil najučinkovitejši branilec Jay Bouwmeester, po koncu sezone je po tehtnem razmisleku drsalke na klin obesil čuvaj mreže Miikka Kiprusoff. "Plamena" so rešitev poiskala v Rusiji, kjer je zadnje štiri sezone igral Finec Karri Rämö, ki mu bo družbo v vratih delal Joey MacDonald. Kanadsko moštvo je iz Kolorada pripeljalo eksplozivnega napadalca Davida Jonesa in visokoraslega branilca Shana O'Briena, v nasprotno smer sta odšla Alex Taabguay in Cory Sarich. V ekipi, kjer igra tudi Američan s slovenskimi koreninami Matt Stajan, ostaja najučinkovitejši mož zadnje sezone . Vodstvo veliko pričakuje od številke šest letošnjega nabora, 18-letnega centralnega napadalca Seana Monahana, ta naj bi bil temelj, okoli katerega bodo v prihodnje gradili ekipo. Ob Monahanu bi si kar nekaj igralnega časa lahko nabrala še dva mladeniča Sven Baertschi in Mikael Backlund. V klubu so prepričani, da s trenerjem, ki rad zbira lovorike, in z mladostno energijo lahko prekinejo niz neuvrščanja v končnico.

Po porazu v finalu sezone 2005/2006 se Edmontonu nikoli več ni uspelo prebiti v končnico, kaj šele da bi jim uspelo ponoviti uspehe iz osemdesetih, ko so se kar petkrat veselili naslova prvaka. Po neuspešnem lovu na izločilne boje, za njimi so zaostali deset točk, je generalni direktor Craig MacTavish končal sodelovanje z glavnim trenerjem Ralphom Kruegerjem in pripeljal 46-letnega ameriškega stratega Dallasa Eakinsa, ki naj bi z disciplino iz mladih fantov poskusil narediti velike prvake. Če lani niso prav veliko trgovali, je bilo letos malce drugače. Kapetan Shawn Horcoff je odšel v Dallas, iz St. Louisa so v zameno za Magnusa Paajarvija pripeljali mladega napadalca Davida Perrona. Če v napadu prevladujejo mladeniči, so na obrambna mesta postavili izkušenejše hokejiste, in sicer so iz Bostona pripeljali veterana Andrewa Ferenca, ki bo novi kapetan, iz KHL-ovske Jugre pa je prišel 29-letni Denis Grebeškov. Nekaj sprememb je tudi med vratnicama, Devanu Dubnyku družbe ne bo več delal 40-letni Nikolaj Kabibulin, ki je odšel k aktualnim prvakom, temveč se jim je iz Phoenixa pridružil Jason LaBarbera. Vodstvo kluba še vedno zaupa mladim igralcem, kot so Ryan Nugent-Hopkins (zaradi okrevanja po operaciji ramena bo izpustil prvi mesec sezone), Taylor Hall, Jordan Eberle, Sam Gagner in Nail Jakupov, ter verjame, da je prav mladostna energija ključ do uspeha. Jim bo po sedmih sezonah vendarle uspelo?

Kalifornijsko moštvo pretekle sezone ni začelo po načrtih, a ko so enkrat stopili na plin in si zagotovili končnico, so dokazali, da resno razmišljajo o ubranitvi naslova prvakov. A kaj ko so v konferenčnem finalu naleteli na neugodnega nasprotnika, in sicer so na zadnji stopnici njihove načrte prekrižali aktualni prvaki iz Chicaga. Tudi tokrat merijo visoko. Jedro ekipe je ostalo isto, kapetan Dustin Brown, Anže Kopitar, Justin Williams, Jeff Carter, Mike Richards bodo tudi v prihodnje skrbeli za bogat točkovni zbir. Na vrata trkata mlada Tanner Pearson in Tyler Toffoli. Ekipo je zapustil Dustin Penner, ki se je preselil v Anaheim, iz Chicaga pa je prišel Daniel Carcillio. V obrambi so izgubili Roba Scuderija, a moštvo lahko veseli podatek, da se je po sezoni okrevanja vrnil Willie Mitchell, svoje naj bi dodali tudi Robyn Regehr, Drew Doughty in Slava Voynov, računajo še na mladega Jaka Muzzina. Tudi med vratnicama je sprememba. Številka ena bo sicer še naprej Jonathan Quick, njegova zamenjava pa ne bo več Jonathan Bernier, ta je odšel v Toronto, temveč Ben Scrivens.

Moštvu, ki je v sezoni 2011/2012 z uvrstitvijo v konferenčni finale, tam so jih ugnali poznejši prvaki Los Angeles Kings, doseglo največji uspeh kluba v zgodovini, v lanski skrajšani sezoni ni uspelo priti v končnico. Kljub neuspehu jih bo še naprej vodil Dave Tippett, za katerega bo to peta sezona na trenerskem stolčku Phoenixa. Ta je poskrbel za veliko okrepitev na centrski poziciji, saj se je Kojotom za štiri leta zavezal Mike Ribeiro, ki je prišel iz Washingtona. V napad so dodali še Brandona Yipa (Nashville Predators) in Tima Kennedyja (San Jose Sharks), medtem ko branilskih mest niso zapolnili z NHL-ovci. Še vedno sta ključna stebra obrambe Keith Yandle in Oliver Ekman-Larsson. V napadu bodo vsekakor pomembni členi kapetan Sane Doan, Radim Vrbata in mladi Mikkel Bødker. Med vratnicama bo še naprej številka ena Mike Smith, njegova menjava pa ne bo več Jason LaBarbera, ta se je preselil v Edmonton, temveč 27-letni Nemec Thomas Greiss. V klubu so že lani verjeli, da je trener Dave Tippett pravi vodja, ki zna ekipo razbremeniti pritiskov. Mu bo po enem letu uspelo?

Devetič zapored oziroma 17. v zadnjih dvajsetih letih so se ''morski psi'' uvrstili v končnico. Priplavali so vse do konferenčnega polfinala, v katerem so se ujeli v past Kraljev iz Los Angelesa, ti so jih izločili s 4:3 v zmagah. Če jim je v preteklosti vselej spodletelo na zadnji stopnici, si tokrat želijo preskočiti še zadnjo oviro in iti vse do konca. V glavnem trenerskem sedlu že šesto sezono ostaja Todd McLellan, ki bo še naprej lahko računal na dva ključna moža lanske sezone, saj sta Logan Couture in Joe Pavelski zvestobo klubu obljubila še za pet let, kapetan Joe Thornton pa ima pogodbo do konca prihodnje sezone. Hitrost in zagrizenost bo v napad pripeljal Raffi Torres, ostrino bo dodal ''novopečeni'' napadalec Brent Burns, vsekakor pa v napadu ne smemo pozabiti na izkušenega Patricka Marleaua. V obrambi veliko pričakujejo od ''vročega'' branilskega para Marc-Edouard Vlasic in Justin Braun, Dan Boyle pa bo imel partnerja v Mattu Irwinu. Da bodo vrata morskih psov dobro zaklenjena, bo poskrbel 30-letni Antti Niemi, za katerim je ena od najboljših sezon v karieri, z odličnimi predstavami je namreč prišel v ožji izbor za nagrado za najboljšega čuvaja mreže, ta je na koncu pristala v rokah Sergeja Bobrovskega. Po odhodu Thomasa Greissa v Phoenix bo številka dve med vratnicama ali Alex Stalock ali Harri Sateri.

Potem ko so postali najuspešnejša ekipa severozahodne divizije in se brez težav uvrstili v končnico, je njihove načrte v konferenčnem četrtfinalu prekrižala ekipa San Joseja. Prvi ukrep ob koncu sezone je bila zamenjava trenerja. V Kanado se je iz New Yorka preselil John Tortorella, ki so ga pri Rangersih odpustili sredi sezone, v obratno smer pa se je po sedmih letih preselil prejšnji strateg Vancouvra Alain Vigneault. Tudi letos v napadu stavijo na dvojčka Sedin (Henrika in Daniela), najučinkovitejša igralca svojega moštva po rednem delu, ostajajo pa tudi Alexandre Burrows, Jannik Hansen in Ryan Kesler, iz Los Angelesa je prišel še napadalec Brad Richards. V obrambi računajo na Kevina Biekso, Alexandra Edlerja, Dana Hamhuisa, Jasona Garrisona, medtem ko naj bi se mladi Frank Corrado za minute bojeval z Yannickom Weberjem. Znajti se bodo morali brez vratarja Coryja Schneiderja, ki je odšel k ''hudičem'' iz New Jerseyja. Med vratnicama pa ostaja veteran Roberto Luongo, ki je bil lani številka dve, tokrat bosta njegova menjava Šveda Eddie Läck ali pa Joacim Eriksson, ki še nimata izkušenj z NHL. Je po dveh izpadih v konferenčnih četrtfinalih čas za skok višje?

Ne spreglejte