Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2013,
20.42

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 9. 4. 2013, 20.42

8 let, 3 mesece

Kazahstanci pretrd oreh za Kopitarjeve varovance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenska reprezentanca je na prvi pripravljalni tekmi s kazahstansko izbrano vrsto izgubila z 1:2. Edini zadetek za ''rise'' je v prvi tretjini dosegel Anže Kuralt.

Po dveh dneh tekmovalnega premora so ''risi'' odigrali že tretjo od šestih pripravljalnih tekem, ki jih gosti Ledna dvorana v Mariboru. Tokrat je slovenska reprezentanca nastopila v močnejši postavi kot na tekmah proti zahodnim sosedom, saj je Matjaž Kopitar že v ponedeljek pozdravil Žigo Jegliča, Žigo Pavlina in Blaža Gregorca, ki so igrali v prvi peterki skupaj z Robertom Saboličem in Luko Bašičem. Za razliko od domače izbrane vrste, ki čaka še na kar nekaj ključnih hokejistov, je pri Kazahstancih manjkal zvezdnik SKA iz Sankt Peterburga Kevin Dallman, ki je sezono zaključil v konferenčnem finalu KHL.

Kuralt za ''rise'', Poliščuk za Kazahstan

Uvodne minute prve tretjine niso prinesle pravih priložnosti na nobeni strani, pri domačih je sicer s strelom z modre poskušal Žiga Pavlin, a se kazahstanski vratar ni pustil zmesti. Se je pa igra razživela v četrti minuti, ko je na kazensko klop moral sesti Maks Selan. Kljub igralcu manj je Žiga Jeglič prišel do ploščka in oddrsal pred vrata gostujoče ekipe, kjer ga je nepravilno zaustavil Jevgenij Blokin, ki si je prislužil malo kazen. V nadaljevanju je s strelom z leve poskušal Peter Bizalj, vendar je bil Vitalij Kolesnik na mestu. Le nekaj trenutkov za tem bi Kazahstanci lahko prišli do vodstva, a je strel Viktorja Aleksandrova zaustavila vratnica. Nato pa so prišle povsem slovenske minute, eden za drugim so Kolesnika obstreljevali Boštjan Goličič, Robert Sabolič in Matic Podlipnik, a plošček ni našel cilja. Je pa v deveti minuti maloštevilne navijače, zbralo se jih je okoli 300, razveselil Anže Kuralt, ki je pridrsal izza gola in poskrbel za prvi zadetek na tekmi. Vodstvo je Slovencem dalo krila, Kolesniku sta še naprej največ težav povzročala Sabolič in Jeglič, sploh slednji je s podajami dobro zaposlil tudi Luko Bašiča, čigar strel je zletel mimo vrat. V 13. minuti pa so gostje le stopili prestavo višje, nevaren je bil Roman Starčenko, a mu ni uspelo izenačiti. Je pa izenačenje prišlo v 15., ko se je med slovensko obrambo 'sprehodil' Talgat Žajlavov, po odbitku pa je plošček v mrežo pospravil Fjodor Poliščuk. Do konca tretjine so Kazahstanci poskušali še prek Konstantina Romanova, a se izid ni spremenil.

Kazahstanci okupirali ''Lixa''

V drugo tretjino so odločneje krenili Kazahstanci, ki jim poveljuje Vladimir Krikunov, stari znanec slovenskih ledenih ploskev, med letoma 1991 in 1996 je vodil HK Jesenice, HK Celje in slovensko reprezentanco na Svetovnem prvenstvu skupine C na Jesenicah in Bledu. Že v drugi minuti so namreč poskrbeli za vodstvo. Spet je bil na delu udarni napad Vadim Krasnoslobodcev, Fjodor Poliščuk in Talgat Žajlavov. Strelec prvega kazahstanskega zadetka je z vrha krogov lepo podal do Žajlavova, ki je stal ob Kristanovi desni vratnici in le potisnil plošček v mrežo. Tudi nadaljevanje se je odvijalo po gostujočih željah, v glavnih vlogah pa zgoraj omenjena trojka, ki si je v prvih desetih minutah priigrala kar nekaj konkretnih priložnosti, a je Lix skrbel, da Kazahstan ni pobegnil. V 30. minuti so imeli varovanci Matjaža Kopitarja igralca več, vendar niso konkretneje zapretili. V 34. minuti je ob novi številčni premoči, ki je sicer trajala le trideset sekund, poskušal Klemen Pretnar, vendar se rezultat ni spremenil. Eno redkih lepih slovenskih priložnosti v drugi tretjini je dve minuti pred koncem zapravil Gašper Kopitar, ki se je znašel sam pred Kolesnikom, a ni dobro zaključil.

Brez pravih idej in brez zadetkov

Pred zadnjo tretjino je prišlo do sprememb v slovenskih vratih, Kristana je zamenjal Gašper Krošelj, ki je moral posredovati že v prvi minuti, ko se je na dvominutno hlajenje odpravil Žiga Pavlin, in bil pri tem uspešen. Kazahstanci so imeli še naprej pobudo, ''risi'' pa so le stežka prihajali do priložnosti, tudi Sabolič in Jeglič nista bila več tako nevarna kot v prvi tretjini. Jeglič je sicer v 47. minuti lepo pobegnil po levi strani, vendar mu ni uspelo izenačiti. Dobro minuto pred koncem je streljal še Rok Pajič, a tudi njemu ni uspelo. Vsi poskusi izenačitve pa so se izjalovili tudi potem, ko je Slovenija zadnjo minuto odigrala brez vratarja. Izkupiček ''risov'' po prvih treh pripravljalnih tekmah sta tako dva poraza in ena zmaga, že jutri pa jih čaka nov boj s Kazahstanci. Reprezentanci bosta v mariborski ledeni dvorani palice prekrižali ob 18.30.

Ne spreglejte