Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 12. 2015,
18.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Patrick Kane Chicago Blackhawks liga NHL Wayne Gretzky

Ponedeljek, 14. 12. 2015, 18.27

6 let, 6 mesecev

K podiranju mejnikov ga žene velika želja po tem, da bi bil najboljši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zvezdnik Chicago Blackhawks je ob zmagi nad Vancouvrom še na 26. zaporedni tekmi prispeval točko, prehitel Sidneyja Crosbyja in se podal na podiranje novih mejnikov, od katerih ni oddaljen veliko.

"Podal sem, a ploščica je šla v gol šele deset, 15 sekund zatem, tako da niti nisem vedel, ali mi bodo pripisali podajo, dokler nisem slišal uradnega napovedovalca," je z 10,5 milijona dolarjev (9,56 milijona evrov) plače eden najdražjih hokejistov lige Patrick Kane komentiral podaljšanje točkovnega niza, ki ga je s podajo za 1:0 ob zmagi nad Vancouvrom (4:0) podaljšal na 26.

Močna želja

Čeprav so mnogi mislili, da sezone morda ne bo začel najbolje, saj so njegovo življenje avgusta pretresale obtožbe o posilstvu, se Američan znajde tako dobro, kot še nikoli. Najučinkovitejši hokejist lige je na 31 tekmah dosegel 46 točk (19 zadetkov, 27 podaj), njegovo neprekinjeno popotovanje po tekmah s podajami ali zadetki pa traja že vse od 17. oktobra. Izjemnega dosežka zagotovo ne bi bilo, če ob sebi ne bi imel tako odličnih soigralcev, ki znajo unovčiti njegove podaje in ki so prispevali svoj delček v mozaik njegovega niza.

Kane je z novo podajo prehitel Sidneyja Crosbyja, ki mu je niz 25 tekem s točko uspel v sezoni 2010/11. Postal je lastnik najdaljšega niza po sezoni 1992/93, ko se je Mats Sundin v dresu Quebec Nordiques ustavil pri številki 30.

"To je nekaj posebnega, prav vsak večer naredi nekaj. Njegovi uspehi so povezani z njegovo delovno etiko in resnično veliko željo. Mnogo se govori o njegovih sposobnostih, a ob tem se na nekaj velikokrat pozablja. Na to, kako močno si ta hokejist želi biti najboljši," je po zmagi nad Vancouvrom na dušo krilnega napadalca pihal strelec prvega zadetka Duncan Keith.

Gretzky je še enkrat dlje

Naslednji izziv Patricka Kana je izenačitev petega najdaljšega niza v zgodovini lige NHL. Če bo zadel ali podal še na naslednjih dveh tekmah, se bo pri številki 28 izenačil z Guyjem Lafleurjem, Mariom Lemieuxom, Paulom Coffeyjem, Stevom Yzermanom in legendarnim Waynom Gretzkyjem.

The Great One je bil pravi specialist za doseganje rekordnih točkovnih nizov, med desetimi najdaljšimi se njegovo ime pojavi kar štirikrat, vselej ga je dosegel v dresu Edmontona.

Najdaljšega in še vedno rekordnega je Gretzky dosegel pred dobrimi tremi desetletji, ko je v sezoni 1983/1984 zadel ali podal na zaporednih 51 (!) tekmah. Najbolj se mu je približal Pittsburžan Mario Lemieux (točka na 46 zaporednih tekmah), preostali pa so daleč zadaj.

Po tri na tekmo

V oči bode tudi število točk, ki jih je štirikratni dobitnik Stanleyjevega pokala osvojil v tem nizu. Na 51 tekmah je namreč dosegel za današnji hokej nepredstavljivih 153 točk (61 zadetkov, 92 podaj). Točno tri na tekmo.

Prvi, ki bo šel na tekmo

Kanovo podaljševanje niza spremlja tudi Gretzky, ki poudarja, da Američan igra v težjih pogojih, kot so bili na ledenih ploskvah v času njegovega kraljevanja. "Kar uspeva njemu, je še zahtevneje, kot je bilo v mojih časih … Vratarji so danes boljši, enako velja za obrambo. Igralci so višji in močnejši. Moral bi biti izjemno ponosen na svoje uspehe," je 54-letnik pred dnevi pohvalil polovico mlajšega hokejista in dodal: "Če bo Patricku uspevalo še naprej, je to odlično tako zanj kot za hokej. In če bo dosegel številko 50, 51, bom prvi, ki bo šel na tekmo."

Član Chicaga, ki je na 26 tekem dolgem nizu zbral 40 točk, bo novi mejnik lovil v noči na sredo, ko bodo gostili Colorado.

Ne spreglejte