Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 6. 2009,
11.00

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 6. 2009, 11.00

8 let, 3 mesece

Cena za Canadiens med 500 in 600 milijonov dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Boj za nakup najbolj prepoznavne franšize v Severni Ameriki, moštva Montreal Canadiens, bo kot kaže pripadla družini Molson. Slednja naj bi jo kupila za več kot 500 milijonov ameriških dolarjev.

Najuspešnejša ekipa hokejske lige NHL bo dobila novega lastnika. Dosedanji lastnik George Gillett je sporočil javnosti, da se strinja s pogoji prodaje, ki mu jih je predstavil ponudnik Geoff Molson. Sedaj bo prodajo moral potrditi še odbor guvernerjev v ligi NHL, ki se bo sestal v sredo. Svoje mnenje o nakupu je izrazil tudi komisar lige, Gary Bettman, ki ga podpira. V kolikor bo na to pristal tudi omenjeni odbor, naj bi do prodaje oziroma nakupa prišlo ob koncu avgusta.

Sedanji lastnik in prvi ponudnik nista želela potrditi končne cene nakupa, Gillett pa naj bi prodal 80,1-odstotni delež lastništva moštva in 100-odstotni delež lastništva dvorane (Bell Centre). Gillett naj bi s prodajo zaslužil vsaj 500 milijonov ameriških dolarjev, mediji pa poročajo, da bi prodaja lahko dosegla tudi 600 milijonov dolarjev.

Gillet vrednost naložbe podvojil

Ob koncu januarja 2001 je Gillet za kanadsko ekipo plačal 275 milijonov ameriških dolarjev, kar pomeni, da bo vrednost naložbe podvojil. Slednji je tudi solastnik nogometnega moštva Liverpool, kjer je njegov partner Tom Hicks, ki je lastnik NHL ekipe Dallas Stars.

Družina Molson je s Canadiens povezana že od leta 1950, ko so prvič kupili delež moštva. Bratje Geoff, Andrew in Justin bi sedaj lahko postali 100 odstotni lastniki, saj imajo v svoji lasti 19,9-odstotni delež. Slednji so imeli kar nekaj protikandidatov za nakup, vendar jim bo kot kaže na koncu le uspelo z nakupom.

Do potrebnih finančnih sredstev bodo prišli tudi s pomočjo province. Finančni minister kanadske province Quebec, Raymond Bachand, je namreč obljubil posojilo v višini 100 milijonov ameriških dolarjev novemu lastniku ob pogoju, da prihaja prav iz Quebeca.

Ne spreglejte