Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2013,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar Chicago Blackhawks Minnesota Wild Anaheim Ducks Detroit Red Wings Vancouver Canucks San Jose Sharks Los Angeles Kings

Torek, 30. 4. 2013, 13.47

8 let

Bo Chicago ukrotil ''divjake''? Kopi po ubranitev ''svetega grala''

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Chicago je z odličnim štartom v sezono napovedal boj za Stanleyjev pokal in redni del končal suvereno na prvem mestu lige. Kralji po ubranitev "Staneta" s petega mesta - prva ovira St. Louis Blues.

Za razliko od lanske sezone je redni del tokratne prinesel dve spremembi, ko je govora o ekipah, ki so si izborile končnico. "Rački" iz Anaheima so po lanski katastrofi in enem od največjih neuspehov v zadnjem desetletju kluba, ko so končali na 25. mestu lige, letos spisali povsem drugačno zgodbo – redni del so končali na drugem mestu zahodne konference. Ob Anaheimu se je v končnico po sezoni 2007/2008 uvrstila še Minnesota Wild. Najbolj svetla zvezda prvih 48 tekem so vsekakor hokejisti Chicago Blackhawks, ki so uprizorili neverjeten štart v sezono. Kopitarjevi Kralji Stanleyja tokrat napadajo s petega mesta po rednem delu. Brez končnice so ostali "predatorji" iz Nashvilla, "kojoti" iz Phoenixa (obe ekipi sta lani bili v končnici), Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, Edmonton Oilers, Calgary Flames in Colorado Avalanche.

Trener Chicaga Joel Quenneville je že pred sezono dejal, da jim je dovolj izpadov v konferenčnih četrtfinalnih (scenarij zadnjih dveh sezon) in da si želijo vrh. Zdi se, da so tokrat res usmerili vse sile v ponovitev zmagovite sezone 2009/2010. Uprizorili so neverjeten štart, na prvih 24 tekmah so vselej osvojili vsaj točko, načrte, da bi izenačili rekord Philadelphie (osvojena točka na 35 zaporednih tekmah), jim je pri številki 30 prekrižalo moštvo Colorada. A kljub vsemu, najuspešnejša ekipa skupinskega dela lige je na 48 tekmah le sedemkrat izgubila, le na sedmih srečanjih ni osvojila točke. Zavidanja vreden dosežek. Najučinkovitejši mož je bil 24-letni Patrick Kane s 55 točkami, svoje sta dodala še kapetan Jonathan Toews in najučinkovitejši z lanske sezone Marian Hossa, na obrambnem položaju je bil točkovno uspešen Duncan Keith. Če pri Chicagu lani niso bili najbolj zadovoljni z odstotkom (okrog 90 %) ubranjenih strelov vratarskega dvojca Corey Crawford – Ray Emery, so letos bolj pozitivni. Crawford in Emery sta si delo dobro razdelila in zvišala odstotek uspešnosti na 92 oziroma 92,2 odstotka.

"Divjaki" so z ulovom Zach PariseRyan Suter zadeli v polno. Nekdanji član "hudičev", enega večjih razočaranj sezone, ki je po lanskem drugem mestu ostal brez končnice, Parise je bil najučinkovitejši napadalec Minnesote, ki se ji je po sezoni 2007/2008 spet uspelo uvrstiti v konferenčni četrtfinale. Le točko manj je zbral kapetan Mikko Koivu. A trener Mike Yeo je lahko zaskrbljen, saj njegova ekipa ni bila najbolj strelsko učinkovita, dosegli so le 122 zadetkov in so šele na 24. mestu po številu zadetkov. Steber obrambe je bil Ryan Suter, ki so ga pripeljali iz Nashvilla, še enega moštva, ki letos ne bo videlo končnice. V obrambi so v aprilu izgubili pomemben člen moštva, Dany Heatley ekipi v letošnji sezoni zaradi poškodbe ramena ne bo mogel več pomagati. Med vratnicama bodo morali upati, da bo šlo Niklasu Backstromu (90,9-odstotna uspešnost) odlično od rok, saj prave zamenjave zanj nimajo.

Na treh medsebojnih srečanjih v letošnji sezoni je dvakrat slavil Chicago, do ene zmage so prišli "divjaki".

Po katastrofalni lanski sezoni so letos hokejisti Anaheima končali redni del na drugem mestu zahodne konference, dodobra se je razigral kapetan Ryan Getzlaf, z 49 točkami ključni člen "račkov", Corey Perry jih je v napadu dodal 36. Oba sta prejšnji mesec podaljšala sodelovanje z Anaheimom za neverjetnih osem let, vse do sezone 2020/2021. Verjetno so pred sezono več pričakovali od zimzelenega Teemuja Selanna, 42-letnikov točkovni zbir se je ustavil pri "zgolj" 24 točkah (v lanski redni sezoni 66 točk). Strateg Bruce Boudreau ima na voljo dva čuvaja mreže, ki jima je delo v prvih 48 sorazmerno razdelil. Švicar Jonas Hiller je bil 91,3-odstotno uspešen, Šved Viktor Fasth, za katerega je to prva NHL-sezona, pa se je znašel še bolje (92,1 %).

Vse do zadnjega trenutka so "rdeča krila" trepetala za uvrstitev v končnico, v katero so se uvrstila že 22. zapored. A varovancem Mika Babcocka je na koncu kljub težavam s poškodbami, ki so jih pestile med sezono (Darren Helm in Todd Bertuzzi sta odigrala zgolj eno oziroma sedem tekem), vendarle uspelo. Pavel Dacjuk je lovoriko najučinkovitejšega moža nekdanjega moštva Jana Muršaka za las speljal Henriku Zetterbergu (48 točk). Tudi brez dolgoletne legende, upokojenega Nicklasa Lidströma, je šlo. Breme obrambe je nase dobro prevzel Niklas Kronwall, v vratih pa je največ dela opravil Jimmy Howard (92,3 %), na katerega Babcock računa tudi v končnici.

Na medsebojni obračunih v letošnji sezoni je dvakrat slavil Detroit, enkrat pa Anaheim.

Lani so bili po rednem delu na vrhu zahodne konference, letos so kot zmagovalci severozahodne divizije končali na tretjem mestu zahoda. Dvojčka Sedin sta sicer upravičila pričakovanja trenerja Alaina Vigneaulta, ki je pred sezono upe polagal na njiju. Bila sta najučinkovitejša, Henrik s 45, Daniel s 40 točkami. A Canucks niso bili v tako strah vzbujajoči formi kot prejšnja leta in zdaj so dobili še zelo neugodnega nasprotnika, proti kateremu so letos izgubili na vseh treh srečanjih. Bosta pa v končnici po najboljših močeh poskušala pomagati vratarja Cory Schneider (92,7-odstotna uspešnost) in drugi vratar Roberto Lungo (90,7). Nikakor si ne želijo lanskega scenarija, ko jih je v konferenčnem četrtfinalu pometel aktualni prvak Kopitar z druščino.

"Morske pse" lahko z upanjem navdaja dejstvo, da so slavili na vseh treh medsebojnih srečanjih v sezoni, a jim ni uspelo splezati na četrto mesto, s katerim bi si prislužili prednost domačega ledu – na gostovanjih jim namreč ne gre najbolje, zmagali so le na osmih srečanjih v gosteh. Najučinkovitejši mož je bil s 40 točkami Joe Thornton, največ zadetkov, 21, pa je prispeval Logan Couture. V vratih je blestel Finec Antti Niemi, na katerega se tudi v izločilnih bojih močno zanaša trener Todd McLellan, ki je Nemca Thomasa Greissa med vratnici poslal le šestkrat.

Vse oči slovenskih hokejskih navdušencev bodo prav gotovo uprte v par St. Louis – LA Kings. Hokejisti iz mesta bluesa so si s četrtim mestom sicer zagotovili prednost domačega igrišča, a kaj, ko jih izkupiček iz treh medsebojnih srečanj v rednem delu – trikrat so izgubili – ne more ravno navdajati z optimizmom. Njihov najučinkovitejši mož Chris Stewart je šele na 45. mestu na lestvici po učinkovitosti, najvišji točkovni zbir med branilci pa je uspel Alexu Pietrangelu. Med vratnicama so se izmenjevali trije čuvaji mreže Brian Elliott, Jake Allen in Jaroslav Halak, ki je imel težave s poškodbami. Elliot je po slabšem začetku na zadnjih treh tekmah branil odlično – njegov odstotek ubranjenih strelov je bil nad 94.

Kralji so v zadnjem tednu izgubili tako želeno četrto mesto in prednost domače tekme, a so lahko toliko bolj zadovoljni z izkupičkom z medsebojnih tekem s St. Louisom. Tokrat se po Stanleyja odpravljajo s petega mesta po rednem delu, v katerem je bil najučinkovitejši prav naš Anže Kopitar – v statistiko je vpisal 42 točk. Podelili so mu tudi naziv najboljšega obrambnega igralca Kraljev. Za zadetke je v največji meri skrbel Jeff Carter, ki je mrežo nasprotnikov zatresel 26-krat. Med vratnicama je glavnino tekem odigral eden ključnih členov za osvojitev lanskega naslova Jonathan Quick, čigar odstotek je bil 90,2, štirinajstkrat je priložnost za branjenje dobil tudi Jonathan Bernier in bil 92,2-odstotno uspešen.

Prva tekma Kralje in St. Louis čaka že drevi v mestu glasbe.

Ne spreglejte