Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2016,
10.34

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,78

1

Avstrija Daniel Ratushny svetovno prvenstvo v hokeju risi

Natisni članek

Sobota, 30. 4. 2016, 10.34

6 let, 10 mesecev

Avstrijski selektor: Včasih narediš vse, a ne dobiš želenega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,78

1

daniel ratushny | Foto Sportida

Foto: Sportida

"To je bila naša najboljša tekma na prvenstvu. Igralci so bili izjemno dobro pripravljeni. Bojevali so se. Nimamo jim česa očitati. Lahko imajo dvignjene glave. To je pač šport," je po porazu s Slovenijo in obstanku v diviziji I razmišljal strateg Avstrije Daniel Ratushny.

Obračun med Slovenijo in Avstrijo je zmagovalcu prinesel veliko, poraženec pa je ostal brez vsega. Na srečo Slovencev se je po hudem boju prešerno smejalo risom. Slavili so z 2:1, osvojili prvo mesto in si zagotovili, da bodo prihodnje leto še devetič tekmovali v elitni diviziji. Mnogo bolj turobno ozračje pa je bilo po porazu  v taboru naših severnih sosedov, ki so po olimpijskih igrah in razkolu precej prevetrili izbrano vrsto in vnesli mladost.

 

Lahko imajo dvignjene glave

SLOVENIJA avstrija | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Avstrija je SP divizije I, skupine A, v Katovicah končala na nepričakovano skromnem četrtem mestu in ostala brez napredovanja.

 

"Razočaran sem. Nanizali smo tri zmage, nato pa na dveh tekmah dosegli le zadetek, kljub velikemu številu priložnosti. To je bila naša najboljša tekma na prvenstvu. Igralci so bili izjemno dobro pripravljeni, garali so tako na ledu kot zunaj njega. Odlično so se pripravili na zadnjo tekmo. A to je pač šport. To je življenje. Včasih je hokej metafora za življenje. Včasih narediš vse, pa ne dobiš želenega. Igralci so se bojevali, tako jim nimamo česa očitati in imajo lahko dvignjene glave," je v pogovoru za uradno spletno stran Mednarodne hokejske zveze dejal avstrijski selektor Daniel Ratushny.

Predsednik avstrijske hokejske zveze Dieter Kalt je po obstanku v drugi kakovostni skupini že napovedal, da se bo Avstrija potegovala, da bi prihodnje leto gostila prvenstvo.

 

Privilegij delati z Avstrijci

Želi ostati del avstrijske reprezentance, ki bo septembra olimpijsko vozovnico lovila v Latviji, kjer se bo ob domačinih pomerila še z Nemci in Japonci. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Želi ostati del avstrijske reprezentance, ki bo septembra olimpijsko vozovnico lovila v Latviji, kjer se bo ob domačinih pomerila še z Nemci in Japonci. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Kanadski strateg je v zadnjem času vajen lepih uspehov. Tako je na primer pred dvema letoma prišel v Salzburg in ga dvakrat zapored popeljal do naslova prvaka lige EBEL. Po končani sezoni ga je zapustil in nove izzive našel v prvi švicarski ligi pri Lozani. Čeprav so se pojavile govorice, da bi lahko zapustil tudi reprezentanco, je po koncu SP dal vedeti, da želi še naprej vztrajati z avstrijskimi orli.

 

"Želim si ostati z avstrijsko reprezentanco in s fanti, ki imajo velik karakter. Privilegij je delati z njimi. A to je vprašanje za zvezo in moj klub. Morali se bomo pogovoriti," je povedal 45-letnik in se ozrl proti septembrskim olimpijskim kvalifikacijam: "Priprave na olimpijski kvalifikacijski turnir so naš naslednji izziv. Upam, da bodo Avstriji pomagali najboljši NHL-ovci. Vsekakor bo naloga težka."

 

Septembrski olimpijski kvalifikacijski turnirji

Avstrija se bo za olimpijsko vstopnico septembra bojevala v Latviji, kjer bo ob gostiteljih palice prekrižala še z Nemci in Japonci.


Slovenci se bodo za eno mesto, ki vodi v Pjongčang, v Minsku udarili z Belorusi, Poljaki in Danci. "Naš načrt je, da nam bo pomagal Anže Kopitar.  O tem smo se že pogovarjali. Če bo zdrav, mislim, da ne bi smelo biti večjih težav," je v petek v diktafon IIHF dejal slovenski selektor Nik Zupančič.


Za tretjo vstopnico pa se bodo na Norveškem pomerili Vikingi, Francozi, Kazahstanci in Italijani.

Ne spreglejte