Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2016,
12.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings liga NHL

Torek, 12. 4. 2016, 12.54

6 let, 7 mesecev

Anže Kopitar: Optimistično gremo v končnico, vemo, da lahko spet osvojimo naslov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Anže Kopitar | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Hokejisti Los Angeles Kings bodo v četrtek začeli igrati v končnici lige NHL. Njihov prvi nasprotnik bo San Jose, ki so ga predlani izločili po velikem preobratu. "Verjamem v ekipo, lahko osvojimo nov naslov," je optimističen Anže Kopitar.

Kalifornijsko moštvo, prvak lige NHL iz let 2012 in 2014, letos ni dopustilo spodrsljaja iz lanske sezone, ko so ostali brez izločilnih bojev. Tokrat so si končnico priigrali že 11 tekem pred koncem rednega dela, ki ga niso začeli dobro, nadaljevali bolje, igra na zadnjih tekmah, ko so iz rok izpustili divizijski naslov, pa spet ni bila na želeni ravni.

 

 

"Takšno sezono smo nekako pričakovali. Če pogledam skozi čas… V 82 tekmah je bilo res nekaj vzponov in padcev, ampak mislim, da se to zgodi vsaki ekipi. Vzponi so bili dobri, padci pa niso bili predolgi. Pred sezono smo si zadali cilj, da bi osvojili 100 točk, kar smo tudi dosegli. Žal se nam je naslov divizije na koncu izmuznil, za kar smo bili najbolj krivi sami, ampak mislim, da smo z našo sezono lahko kar zadovoljni," je črto pod rednim delom sezone v pogovoru za svojo uradno spletno stran potegnil Anže Kopitar.

 

Statistika pozabljena, štejejo le zmage

 

Hrušičan je bil še deveto sezono zapored najučinkovitejši Kralj. Izpustil je le eno tekmo in na 81 obračunih statistiko obogatil s 74 točkami. Spet ni bil daleč od želje točke na tekmo. Čeprav je na večni lestvici franšize prehiteval ugledna imena in bo na njej vedno delal družbo hokejski smetani Los Angeles Kings, se 28-letnik na osebno statistiko ne želi preveč ozirati.

Anže Kopitar je bil še deveto sezono zapored najučinkovitejši kralj. V spominu mu je še kako ostala tekma z New York Rangersi, na kateri je dosegel hat-trick, a o svojih dosežkih nerad govori.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Anže Kopitar je bil še deveto sezono zapored najučinkovitejši kralj. V spominu mu je še kako ostala tekma z New York Rangersi, na kateri je dosegel hat-trick, a o svojih dosežkih nerad govori. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Daleč od tega, da bi bil razočaran (ker ni dosegel točke na tekmo, op. a.). Ni skrivnost, da sem imel slabši začetek oziroma da se točke niso nabirale tako kot proti koncu. Mislim pa, da je zdaj čas, ko se bodo te statistike preprosto pozabile. Zdaj, ko pride končnica, štejejo samo zmage. Če se postavim ob bok kakšnemu vrhunskemu igralcu, ki je že igral v našem klubu, je to super, ampak poudaril bi, da na koncu štejejo samo zmage in naslovi. Lahko se pohvalim z dvema in to so tiste številke, ki mi pomenijo največ," je centralni napadalec znova poudaril, da je ekipa pred posameznikom.

 

Brez oziranja k drugim

Kopitar je v pogovoru dejal tudi, da ga nobeno moštvo ni prav presenetilo, še najbolj je bil presenečen nad tem, da je Washington Capitals zbral toliko točk (120), ne pa tudi nad njihovo igro, saj je vedel, da imajo odlično ekipo. A kot pravi, se s preostalimi tekmeci ne obremenjuje: "Imeli so zelo dobro sezono. Vsako oziranje v tem trenutku je še prezgodnje. Malce pogledaš proti koncu serij, ko se odločajo, da vidiš, kaj se dogaja. Da bi nekaj napovedoval oziroma pričakoval, pa je veliko prezgodaj."

V serijo z veliko mero optimizma

Prvi obračun v uvodni seriji končnice najmočnejše hokejske lige bodo odigrali proti kalifornijskim tekmecem iz San Joseja. Ljubiteljem hokeja je zagotovo v spominu ostal veliki preobrat Kraljev iz predlanske sezone.

 

Moštvi sta se takrat prav tako srečali že v konferenčnem četrtfinalu. Morski psi so povedli s 3:0 v zmagah in za napredovanje potrebovali le še zmago, ko so Kopitarjevi vstali kot feniks iz pepela, nanizali štiri zmage in z zmagovitim Kopitarjevim zadetkom kot četrta ekipa v zgodovini priredili tovrsten preobrat.

Ko so se v končnici leta 2014 zadnjič srečali s San Josejem, so po zaostanku z 0:3 v zmagah priredili preobrat in Morske pse izločili s 4:3.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Ko so se v končnici leta 2014 zadnjič srečali s San Josejem, so po zaostanku z 0:3 v zmagah priredili preobrat in Morske pse izločili s 4:3. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Vemo, da so v končnici vse ekipe zelo dobre. Ne glede na to, proti komu igraš v prvem krogu, moraš igrati najboljši hokej. Kakršnakoli napoved je zelo težka. Stvari se lahko zelo hitro obrnejo z 0:3 na 4:3, kar smo tudi že dosegli. Kar je konstanta, je to, da je v tem času treba igrati najboljši hokej. Verjamem v našo ekipo, vem, da ima tudi San Jose še malce kislega priokusa iz zadnje serije. A tako je, šport je tak, zgodi se lahko marsikaj. Dejstvo je, da gremo v serijo zelo optimistično in da jo bomo odigrali po najboljših močeh," razmišlja hokejski as, ki se je v rednem delu najbolje ujel z Milanom Lucicem, najbolj pa mu je v spominu ostal obračun z New York Rangers, ko je dosegel hat-trick.

 

Brada že raste

Kot je v navadi, bo po ledenih ploskvah NHL v prihodnjih tednih drsalo veliko bradačev. Bodo imeli pri Kraljih pred prvo tekmo končnice še zadnje (skupno) britje? "Ne. Jaz imam tak ritual, da brado pustim rasti po tisti tekmi, ko si zagotovimo nastop v končnici. Mislim, da skupnega britja torej ne bo."

 

Prestaviti v višjo prestavo

Potem ko so si Kralji zagotovili končnico, so njihove predstave padle, eden za drugim pa so ponavljali, da morajo čim prej najti tisto igro, ki jih krasi, ko jim voda najbolj zaliva grlo.

 | Foto:

 "Glede na predstave na naših zadnjih nekaj tekmah, mislim, da gremo lahko vsaj eno prestavo višje. Vsi znotraj slačilnice vemo, da lahko in da bomo morali igrati veliko bolje, kot smo na zadnjih tekmah. Če hočemo iti do cilja, bo treba igrati boljše. Kar je najpomembneje, je to, da vemo, da lahko igramo dobro in spet osvojimo naslov," je odločen Kopitar, ki verjame, da bo tudi vratar Jonathan Quick tisti pravi: "Če mi začnemo igrati na takšni ravni, kot znamo in če on samo ostane tak, kot je bil, nam bo to v veliko pomoč. Zanj me prav nič ne skrbi."

Spored tekem konferenčnega četrtfinala med LA Kings : San Jose Sharks*:

Četrtek, 14. april:

Los Angeles Kings – San Jose Sharks

Sobota, 16. april:

Los Angeles Kings – San Jose Sharks

Ponedeljek, 18. april:

San Jose Sharks – Los Angeles Kings

Sreda, 20. april:

San Jose Sharks – Los Angeles Kings

 

Igrali bodo na štiri zmage. Če bo treba, bodo tekme še v petek, 22. aprila (LA Kings – San Jose), v nedeljo, 24. aprila (San Jose – LA Kings), in v torek, 26. aprila (LA Kings – San Jose).

*Termini tekem so napisani po ameriškem času, po slovenskem bodo tekme v noči na naslednji dan: prva bo tako v zgodnjih jutranjih urah v petek, 15. aprila (4.30) …

 

Ne spreglejte