Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 3. 2014,
16.12

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 3. 2014, 16.12

8 let, 3 mesece

A. Kopitar: Ne izenačitev rekorda, na koncu bosta pomembni dve točki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kralji so zajahali zmagoviti kalifornijski val in nanizali osmo zmago. Rekord franšize lahko izenačijo v četrtek, ko gostijo Toronto. Anže Kopitar: "Lepo je narediti niz, a kar šteje, sta dve točki."

Pisal se je šesti februar, ko so Kralji odigrali zadnjo tekmo pred olimpijskim premorom. Takrat je v podaljšku z 2:1 padel Columbus in od takrat recepta za zmago nad moštvom iz Los Angelesa ni našel še nihče. Drug za drugim so jim premoč priznali še Colorado, Calgary, Carolina, Montreal, Winnipeg, Edmonton in še enkrat Calgary.

Ob zadnji zmagi – na gostovanju so v svojem slogu s tesnih 3:2 ugnali plamena – je bil eden od ključnih mož spet Anže Kopitar, ki je podal za vodstvo z 1:0 in prispeval zmagoviti zadetek za 3:0. To je bila deveta točka Hrušičana v zmagovitem nizu, sicer pa že 55. v tekoči sezoni, v kateri je statistiko obogatil z 20 zadetki in 35 podajami.

Med vratnicama je tokrat Kralje reševal Martin Jones, za katerega je bila to prav posebna tekma, saj je bila dvorana Scotiabank Saddledome štiri sezone (od 2006/2007 do 2009/2010) njegov dom, ko je v ligi WHL branil barve moštva Calgary Hitmen. Jones je mrežo ohranil nedotaknjeno vse do 56. minute, ko so domači začeli strelski pohod in ga v dveh minutah dvakrat premagali, a je 24-letnik nato odbil vse napade in osma zmaga je bila tu.

"Zavedamo se, da to ni bila najlepša tekma, a na koncu smo dobili, po kar smo prišli. In to je najpomembneje. Vsekakor si nismo želeli, da bi bil konec tako napet, a nas je 'Jonesy' odlično reševal. Gre za dobrega vratarja. Ne vemo sicer, koliko priložnosti bo dobil, a če jih bo izkoristil tako kot proti Calgaryju, potem mislim, da bo z nami vse v redu," je v pogovoru za LA Kings Insider misli strnil naš edini NHL-ovec.

"Ne želimo, da bi zadnjih pet tekem odločalo o naši usodi"

S četrtkovo zmago proti Torontu bi oklepniki iz Kalifornije lahko izenačili rekordni niz devetih zmag franšize, ki so ga postavili med 21. januarjem in 6. februarjem leta 2010, a Kopitar zatrjuje, da bosta bolj kot izenačenje rekorda pomembni dve točki: "Če sem povsem odkrit, se zmagovitega niza iz sezone 2009/2010 sploh ne spomnim najbolje. Seveda je vse lepo in prav, če ti uspe nanizati toliko zmag, a na koncu večera bo najbolj pomembno to, da bomo imeli v žepu novi dve točki. To je vse, kar šteje."

Kralji so 16 tekem pred koncem rednega dela na tretjem mestu pacifiške divizije (v končnico neposredno napredujejo najvišje uvrščena tri moštva iz vsake divizije in po dve moštvi iz vsake konference, ki kot naslednji zbereta največ točk). Pred najbližjimi divizijskimi zasledovalci iz Phoenixa imajo kar 11 točk, kar pomeni, da lahko lažje dihajo kot pred dvema sezona, ko so komaj ulovili izločilne boje, nato pa osvojili Stanleyjev pokal. "Lahko bi rekli, da se nekatere stvari zdijo podobne kot v sezoni, ko smo postali prvaki, čeprav smo bili takrat v drugačnem položaju, saj smo zaostajali za mesti, ki so vodila v končnico. Smo ekipa, ki najbolje igra, ko ji voda teče v grlo. A to ne pomeni, da nam zdaj ni treba igrati tako. Ne želimo namreč, da bi zadnjih pet tekem odločalo o naši usodi. Že zdaj moramo poskrbeti, da na čim več tekmah zberemo po dve točki," je odločen 26-letni Gorenjec.

Še sedmič zapored najučinkovitejši Kralj rednega dela?

Anže Kopitar je po številu zbranih točk (55) trenutno na 24. mestu severnoameriške lige, na vrhu je nezaustavljivi pittsburški pingvin Sidney Crosby (87 točk, 30 zadetkov, 57 podaj). Po številu odigranih tekem v tekoči sezoni (66) je naš hokejski zvezdnik na tretjem mestu, eno več sta odigrala le Jason Garrison (Vancouver Canucks) in Thomas Hickey (New York Islanders). Ko statistika nanese na zadetke (20), je na 43. mestu, največ, kar 44, jih je zabil Aleksander Ovečkin, med podajalci pa s 35 podajami zaseda 22. mesto. Ima eno od najboljših razmerij v danih in prejetih zadetkih, +27 ga namreč uvršča na sedmo mesto lige. Ni odveč dodati, da bo, kot kaže, že sedmo sezono zapored najučinkovitejši Kralj rednega dela, Jeff Carter je, resda na 10 tekmah manj, zbral 12 točk manj. Na večni lestvici Los Angeles Kingsov pa po zbranih točkah zaseda veličastno sedmo mesto.

Ne spreglejte