Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sobota,
11. 6. 2016,
12.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

nogomet Granit Xhaka Euro 2016 Paul Pogba Kevin Prince Boateng Jerome Boateng Rafinha Thiago Alcantara Taulant Xhaka Christian Vieri

Sobota, 11. 6. 2016, 12.52

6 let, 7 mesecev

Brat proti bratu

Bratje, ki so se odločili, da se nogometno razidejo

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Nogomet piše tako in drugače zanimive zgodbe. Ena izmed teh so tudi družinski člani, ki igrajo za različne reprezentance. Kateri so najbolj znani primeri?

Vse o EP 2016

Taulant in Granit Xhaka (Albanija in Švica)

Začnimo pri danes najbolj aktualnem bratskem dvoboju med sinovoma albanskih staršev. Govorimo o  Taulantu in Granitu Xhaki. Starša znanih nogometašev sta se s Kosova v Švico preselila, malce preden se jima je rodil prvi sin Taulant, dve leti pozneje pa je na svet prijokal še Granit.

Oba sta v mladinskih selekcijah igrala za švicarsko izbrano vrsto, maja 2013 pa se je starejši brat Taulant odločil, da bo zaigral za domovino svojih staršev Albanijo. Zanimivo je, da njegov mlajši brat ni šel po njegovih stopinjah in je ostal zvest Švici. Granit, ki je pred kratkim podpisal bogato pogodbo z Arsenalom, je potezo svojega brata označil celo za napako, usoda pa je hotela, da si bosta prvič iz oči v oči zrla prav na Euru 2016. Švica in Albanija si namreč delita skupino A, za točke pa se bosta udarili danes ob 15. uri.

Mlajši Granit je za Švico zbral že 41 nastopov, Taulant za Albanijo, ki sploh prvič nastopa na Euru, šest.

Jerome Boateng še vedno zastopa barve Nemčije, njegov problematični polbrat Kevin-Prince pa je svojo reprezentančno kariero pri Gani po nekaj škandalih že končal. | Foto: Jerome Boateng še vedno zastopa barve Nemčije, njegov problematični polbrat Kevin-Prince pa je svojo reprezentančno kariero pri Gani po nekaj škandalih že končal.

Jerome in Kevin-Prince Boateng (Nemčija in Gana)

Najbolj znan bratski par na nogometnih igriščih sta zagotovo Jerome in Kevin-Prince Boateng. Sicer nista prava brata, ampak polbrata, a imata istega očeta. Oba sta se rodila v Nemčiji, njun oče je Ganec, materi obeh pa sta Nemki. A starejši Kevin-Prince se je odločil, da bo igral za deželo svojega očeta, mlajši Jerome pa se je videl le v nemški reprezentanci, kjer ima še danes pomembno vlogo.

Brata Boateng sta se med seboj pomerila že dvakrat na svetovnem prvenstvu. Leta 2010 v Republiki Južni Afriki je Jerome z Nemčijo Gano premagal z 1:0, štiri leta pozneje na SP v Braziliji pa se je obračun končal brez zmagovalca (2:2).

Thiago Alcantara s Španijo lovi tretji zaporedni evropski naslov. | Foto: Thiago Alcantara s Španijo lovi tretji zaporedni evropski naslov.

Rafinha in Thiago Alcantara (Brazilija in Španija)

Tukaj sta še sinova zmagovalca svetovnega prvenstva iz leta 1994 Brazilca Mazinha, Thiago Alcantara in Rafinha. Prvi se je rodil v Italiji, saj je njegov oče tisto leto igral za Fiorentino, mlajši Rafinha pa je bil rojen v Sao Paulu.

Oba sta se nogometa naučila igrati pri katalonski Barceloni, vseeno pa je mlajši Rafinha sprejel vpoklic brazilske izbrane vrste, za katero ima do zdaj dva nastopa, Thiago, ki igra za Bayern, pa je v španski izbrani vrsti dočakal sedem nastopov.

Čudežni deček Paul Pogba je sin gvinejskih staršev, rodil pa se je v Franciji. | Foto: Čudežni deček Paul Pogba je sin gvinejskih staršev, rodil pa se je v Franciji.

Paul, Florentin in Mathias Pogba (Francija in Gvineja)

V kategorijo bratske tekmovalnosti spada tudi eden najbolj vročih in perspektivnih nogometašev na svetu Paul Pogba. Paul ima še dva brata, ki pa za razliko od njega igrata za Gvinejo. Seveda sta veliko manj znana, vseeno pa sta za domovino svojih staršev kar nekajkrat tudi zaigrala. Florentin je zbral 11 nastopov, Mathias pa dva. 

Christian Vieri je eden najboljših in najbolj znanih italijanskih nogometašev vseh časov. | Foto: Christian Vieri je eden najboljših in najbolj znanih italijanskih nogometašev vseh časov.

Christian in Max Vieri (Italija in Avstralija)


Omenimo še brata Vieri. Veliko bolj znan Christian še zdaj velja za enega najboljših italijanskih napadalcev vseh časov. Na svetovnih prvenstvih je za azzurre dosegel kar devet zadetkov in si skupaj z legendarnima Robertom Baggiom in Paolom Rossijem deli prvo mesto najboljših italijanskih strelcev na svetovnem prvenstvu.

Družina Vieri se je že v sedemdesetih letih preselila v Avstralijo, a Bobo, kot so klicali Christiana, nikoli ni zaigral za kenguruje. Je pa to storil njegov pet let mlajši brat Max, ki je za Avstralijo zbral šest nastopov, a ni bil nikoli niti blizu slave, ki je je bil deležen nekdanji italijanski zvezdnik. 

Ne spreglejte