Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 4. 2010,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 6. 4. 2010, 15.24

8 let

Zavec: Martinez je prišel po nekaj, kar je moje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V petek bo ptujski boksarski as Dejan Zavec branil naslov svetovnega prvaka po verziji IBF, na novinarski konferenci v Ljubljani pa je končno spoznal tudi argentinskega izzivalca.

28-letni Rodolfo Ezequiel Martinez je v Slovenijo pripotoval z enim samim ciljem, Zavcu odvzeti šampionski pas, a ima 34-letni Ptujčan povsem drugačne načrte. "Vem, da Martinez tako dolge poti ni naredil zato, da bi izgubil. Verjamem, da je v odlični formi, a tudi jaz sem se nanj pripravil dobro in prepričan sem, da bom ostal svetovni prvak," je samozavestno pravi veltrski šampion Dejan Zavec in dodaja: "Psihofizično sem na visokem nivoju in naredil bom vse, da iz tega dvoboja izidem kot zmagovalec. Veseli me tudi, da je zanimanje za ta dogodek tako veliko. Že večkrat sem poudaril, kako ponosen sem, da se bo dvoboj odvil prav v Sloveniji in naredil bom vse, da ne razočaram svojih navijačev."

Martinez: Prišel sem po pas

Rodolfo Martinez, ki je doslej zbral 36 poklicnih zmag, deluje sproščeno, njega in njegov tabor pa je kar malce zmedla Zavčeva prijaznost, zato je Martinezov menedžer brž poudaril: "Sedaj smo vsi prijatelji, a v ringu bo drugače. Rodolfo je bil dva meseca praktično v zaporu, lahko je le jedel, spal in seveda treniral.". Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani sta se borca srečala prvič, Martinezov cilj pa je, jasno, zmaga. "Prišel sem osvojiti šampionski pas. O njem sanjam, kot je nekoč sanjal tudi Dejan. Prepotoval sem veliko kilometrov in nimam namena izgubiti," je jasen in odločen argentinski izzivalec z vzdevkom Epi, ki pravi, da se na dvoboj kariere ni pripravljal nič drugače kot na vse ostale doslej: "Kakšnih posnetkov Zavčevih dvobojev si nisem ogledal, kako se bori bom spoznal v petek. Tudi z Jorgejem Mirando se nisem posvetoval, živiva namreč 1000 kilometrov narazen. Namenoma sem se osredotočal samo na svojo pripravo."

Eksperimentirali s 'sparing' partnerji

Tudi Mr. Simpatikus ima za seboj naporne priprave, s potekom katerih je zadovoljen tudi Zavčev trener Dirk Dzemski: "Vse je potekalo po načrtih in se dobro izteklo. Za Dejana so bile priprave zagotovo naporne, imel je številne izvrstne 'sparing' partnerje, zato smo pripravljeni na trdo borbo." Prav izbira kakovostnih 'sparing' partnerjev je za svetovnega prvaka lažja kot za neprvaka, Zavec pa je potek priprav opisal takole: "Priprave so se začele že v začetku januarja, takoj po operacijskem posegu (meniskus op.p.), moram pa reči, da vse le ni potekalo, kot bi moralo. Vseeno pa sem pripravljen optimalno. Sami treningi v Magdeburgu so bili nekoliko drugačni, kot dosedaj. Eksperimentirali smo s 'sparing' partnerji, ki so bili veliko težji od mene. Tako smo 'nabijali' fizično moč in se taktično pripravljali na borbo. To nam je uspelo stoodstotno, zato z velikim veseljem in nekaj nestrpnosti pričakujem petkov dvoboj."

Poškodba je pozabljena, čaka ga boj s kilogrami

"Poškodba je pozabljena, čeprav še ne čisto pozdravljena. S tem se bom obremenjeval po borbi, trenutno pa nimam težav," je stanje meniskusa pojasnil svetovni prvak, ki ga do četrtka čaka še boj s kilogrami. Tehtnica ne sme pokazati več kot 66,678 kilograma in če bi lahko Martinez že danes stopil v ring, ima Zavec trenutno dva kilograma preveč, a ga to sploh ne skrbi: "Tokrat je tudi mene nekoliko presenetilo, s kakšno lahkoto se spopadam z odvečnimi kilogrami. Po navadi, tudi lansko leto, sem imel v tem času pred borbo okoli 3 in pol, pa tudi štiri kilograme preveč, zato te dve 'kilici' zame ne bosta prevelik problem."

Martinez naj ne bi slovel kot agresiven boksar, ljubša mu je obrambna, zaprta borba, a se na to naš šampion ne zanaša: "Nasprotnik sem prihaja po nekaj, kar je moje, zato bo moral napadati. Prepričan sem, da se tega dobro zaveda." Argentinčev stil, njegove prednosti in slabosti pa za Ptujčana tudi niso prevelika uganka: "Tudi če si sam njegovih borb ne bi ogledal, ogledal pa sem si jih zgolj površno, ne bi bilo nič drugače. Tako ali tako se v ringu vse spremeni. A glede na to, da imamo dandanes na razpolago svetovni splet, niti ne verjamem, da si ni ogledal nobenega mojega dvoboja. Besede me nikdar niso zmedle in tudi tokrat me ne bodo. Veselim se tistega, kar je dejal njegov menedžer: 'V ringu govorijo rokavice.'"

Zanimivi bodo tudi predboji

V petek okoli 21. ure se bo tako v ljubljanski Hali Tivoli odvil največji boksarski spektakel na slovenskih tleh, organizatorji, ki vseh vstopnic še niso prodali, a so prepričani, da bo dvorana do petka razprodana, so ga imenovali "Obračun v zmajevem gnezdu". Pred glavnim dvobojem večera (12 rund) za naslov svetovnega prvaka veltrske kategorije po verziji IBF bo še pet borb za ogrevanje. Najprej bosta v ring stopla Nemec Jürgen Frank (z 217 centimetri najvišji boksar na svetu, višji tudi od ruskega orjaka Nikolaja Valujeva) in Srb Dušan Pašić (dvoboj težke kategorije nad 90,718 kg, 4 runde), za njima Argentinec Gonzalo Omar Basile in Slovak Ladislav Slezak (težka kategorija, 6 rund) in nato še Hrvat Stjepan Božič in Madžar Gyula Gaspar (super srednja do 76,203 kg, 8 rund). V četrtem dvoboju se bosta pomerili dekleti, Nemka Christina Hammer in Edita Lešnik iz BiH (super velter do 69,853 kg, 6 rund), nato pa Slovenec Denis Simčič in Nemec Marko Angermann (lahka težka do 79,378 kg, 6 rund).

Ne spreglejte