Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2008,
14.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2008, 14.48

8 let

Za konec padalskega SP Sloveniji še zlato in srebro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko so dopoldne slovenski padalci že osvojili naslov svetovnih prvakov v ekipni konkurenci, so na svetovnem prvenstvu v slovaškem Lučencu tudi v moški posamični konkurenci dosegli uspeh.

Svetovni prvak med 125 padalci iz 30 držav je postal Senad Salkič, njegov uspeh pa je s srebrno kolajno dopolnil še Roman Vodišek.

Kolajna pa se je za las izmuznila Romanu Karunu in Urošu Banu, ki sta osvojila četrto oziroma peto mesto.

Avbelj: Bili smo superiorni

Sicer pa se je danes končalo 30. svetovno prvenstvo v klasičnih disciplinah, Slovenci pa so še enkrat dokazali, da so vodilna velesila v klasičnem padalstvu. Začelo se je že v ponedeljek, ko je Irena Avbelj ugnala močno konkurenco Rusinj, Kitajk, Američank in ostalih in osvojila že tretji zaporedni naslov v figurativnih skokih, s šestim mestom v skokih na cilj pa je osvojila zlato še v kombinaciji. Uspeh obeh slovenskih deklet je dopolnila Maja Sajovic, ki je osvojila svojo prvo medaljo na civilnih prvenstvih. "Sem izjemno vesela za celotno odpravo, kajti vsak je osvojil odličje, predvsem pa bi poudarila uspeh moške ekipe, ki je skakala fantastično. Zavoljo naših odličnih dosežkov nas konkurenti nenehno sprašujejo, kako in koliko treniramo, kakšna padala imamo itn., kajti resnično smo bili superiorni. Vesela sem svojega uspeha, veselim pa se tudi uspeha Maje in fantov, kar je praktično neponovljivo," je strnila misli Irena Avbelj.

Bunčič: Opozarjal na pasti

Od samega začetka prvenstva je slovenska padalska reprezentanca Letalske zveze Slovenije nakazala, da bi bilo to prvenstvo lahko njihovo. V osmih serijah (40 skokov op. p.) so Roman Karun, Uroš Ban, Senad Salkič, Borut Erjavec in Domen Vodišek zbrali vsega 10 centimetrov, kar je najboljši rezultat doslej in ga bo sila težko ponoviti. Fantje so skakali imenitno, veliko pa je k temu uspehu pripomogel trener Drago Bunčič, ki je fante na vsak skok izvrstno pripravil. "Dokler se tekma ne konča, še ni končana. Fante sem ves čas opozarjal na pasti, ki jih prinaša tukajšnje vreme, in to so upoštevali, zato sem najbolj vesel tega, da so skakali tako, kot smo se dogovorili. Očitno je k temu pripomogel tudi pospešen trening, ki smo ga opravili pred odhodom na prvenstvo," je enega izmed ključev do imenitnega uspeha izdal trener Drago Bunčič.

''Superca'' slovenskih padalcev

Da bo to držalo, pove tudi podatek, da so Slovenci v kar treh serijah dosegli tako imenovano ''superco'', serijo brez kazenskega centimetra, tako da so se tekmeci lahko borili le še za srebro in bron. Glede na to, da je ekipa skakala odlično, so imeli naši padalci tudi odlična izhodišča v posamični konkurenci.

Po osmih serijah ekip so bili v polfinalu kar štirje Slovenci, Roman Karun, Uroš Ban, Senad Salkič in Domen Vodišek, največ pa je iz teh dveh skokov potegnil Senad Salkič, ki se je z dvema 'ničlama' povzpel na svetovni padalski prestol, Domen Vodišek pa mu je delal družbo na zmagovalnem odru za srebrno medaljo.

Salkič: Psihično močni

"Na prvenstvo smo se optimalno pripravili, predvsem smo bili psihično močni, kar za druge ne bi rekel. Že po prvem skoku smo vedeli, da smo pravi, konkurenca je namreč delala veliko napak, mi pa smo enostavno ostali zbrani in poslušali nasvete trenerja, ki tukajšnje razmere odlično pozna. Sam osebno sem vesel zavoljo ekipne zmage, svojega naslova in tudi zavoljo ostalih odličnih uvrstitev, ki smo jih dosegli na Slovaškem. Uspeh je imeniten, takšen morda zadnjič, kajti osvojiti šest medalj se ne da vsak dan," je ocenil nastope slovenskih padalskih šampionov svetovni prvak Senad Salkič.

Pravega počitka po imenitnem uspehu pa padalci ne bodo imeli, saj jih že prihodnji vikend čaka nova tekma svetovnega pokala, tokrat v italijanskem Bellunu.

Ne spreglejte