Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2011,
14.26

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gašper Vinčec Vasilij Žbogar

Sreda, 16. 11. 2011, 14.26

5 let, 6 mesecev

Vinčec, Žbogar in druščina po olimpijske norme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jadralci zaključujejo s pripravami na svetovno prvenstvo v Perthu, kjer bodo med 3. in 18. decembrom lovili olimpijske norme. Slovenska odprava šteje 11 jadralcev in štiri trenerje.

Jurak je ob sredini predstavitvi jadralcev pred odhodom v deželo kengurujev v portoroški marini priznal, da bo prav zaradi delitve vozovnic za London velik pritisk na samih jadralcih. Sicer pa sta najbolj vroči slovenski železi prav Gašper Vinčec in Vasilij Žbogar, od katerih "lahko odkrito pričakujemo vrhunsko uvrstitev, če ne tudi same medalje". Sicer bo Slovenija v Avstraliji imela še dve posadki v razredu 470, dva tekmovalca v razredu laser ter žensko ekipo v match raceu. Prav ženski match race bo predstavljal novost naslednje leto v Londonu, slovenska ekipa pa bo poskušala uloviti normo za olimpijski nastop že prihodnji mesec, sicer pa bodo ostale priložnosti še spomladi, je pojasnil Jurak.

Predstavitve se Žbogar in Vinčec, ki je že na prizorišču, nista udeležila, zato pa so bili preostali reprezentanti zmerno optimistični. Tričlanska ekipa v jadralskem dvobojevanju je napredovala predvsem v izvajanju predstartnih manevrov "in to nam je prineslo velik napredek", poudarja Lena Koter: "S tem smo začele potem dobivati starte in potem je bilo bistveno enostavneje tekmovati, kot prej, ko smo izgubljale starte in potem lovile nasprotnice."

Cilj bo bržkone lov za olimpijsko vozovnico, za kar se bo po besedah Katarine Kerševan borilo pet do šest posadk. Njihova forma se stopnjuje in ker so šele pred kratkim prišle do še druge jadrnice, ki je tako rekoč nujna za treninge jadralskega dvobojevanja, Kerševanova verjame, da so "samo še v vzponu".

Nekoliko previdnejša je Vesna Dekleva Paoli, sicer najbolj izkušena v tej trojici. Čeprav so na zadnji regati v Franciji dokazale, da so sposobne tudi zelo visokih uvrstitev, pa bo jadranje na svetovnem prvenstvu na takšni ravni, da se bodo morale za olimpijsko normo zelo potruditi in zato je bolj realno razmišljati o lovu na olimpijsko vozovnico februarja v Miamiju. Po drugi strani pa bodo morda prav zato manj obremenjene in utegnejo presenetiti, je dodala Vesna Dekleva Paoli.

Njihov trener Dario Kliba, s katerim sodelujejo le krajši čas, opozarja, da so dekleta precej napredovala, da pa jim manjka trening s sparing partnerji. Prav zato največ napak delajo v trenutkih, ko o zmagi odloča pol dolžine jadrnice ali še manj. Glavno težavo Kliba vidi v pomanjkanju časa, ki so ga imeli na voljo, kljub temu pa ocenjuje, da je olimpijska norma dosegljiv cilj.

Vozovnica za London je tudi cilj posadke Mitja Mikulin - Sebastian Prinčič v razredu 470. Pri tem je Mikulin pojasnil, da imata zdaj novo jadrnico, s katero sta v Weymouthu nedavno osvojila eno drugo in eno tretje mesto. Zato tudi verjame, da se bosta lahko kosala tudi z najboljšimi.

Ženska posadka v tem razredu Tina Mrak - Teja Černe je zadnje mesece posvetila predvsem treningom, tako da gresta v Avstralijo povsem osredotočeni na svetovno prvenstvo, prav tako s ciljem olimpijske norme. Ker se v "deželi tam spodaj" obeta močan veter, sta med pripravami iskali takšne pogoje in opravili kakovostne treninge na Gardskem jezeru, v Weymouthu in v Splitu.

Ne spreglejte