Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2008,
17.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 9. 2008, 17.13

8 let

V Pekingu še atletsko peto mesto in dve ekipni zmagi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Drugi tekmovalni dan paraolimpijskih iger v Pekingu je v slovenskem taboru z bronasto medaljo najbolj zaznamoval strelec Franc Pinter, nastopili pa so še številni drugi slovenski predstavniki.

Peta je bila v suvanju krogle Tatjana Majcen Ljubič, ekipi v golbalu in sedeči odbojki pa sta dosegli drugo oziroma prvo zmago na igrah. Tatjana Majcen Ljubič je tekmovanje v suvanju krogle v kategoriji F54-F56 (v njej so v enotni konkurenci nastopile tekmovalke z različnimi invalidskimi klasifikacijami) končala na petem mestu.

Začetek je bil spodbuden, saj je v prvem metu dosegla 6,27 metra, kar je bil po preračunavanju koeficientov obeh kategorij peti izid. Pri tem je tudi ostalo, saj Majcen Ljubičeva v nadaljevanju ni presegla prve dosežene daljave. Četrta Tunizijka Hania Aidi je bila na koncu boljša za štiri centimetre oziroma šest točk, tretja Nemka Marianne Burghausen pa za 16 točk. Razred zase je bila na prvem mestu Čehinja Eva Kacanu; s 6,73 metra in 1084 točkami je dosegla svetovni rekord v tej kategoriji in prepričljivo slavila. "Zelo sem razočarana, pričakovala sem precej boljši dosežek. Že na treningih sem metala precej bolje, na tekmi sami pa nisem bila prav nič nervozna. Mogoče je tudi to krivo, čeprav pravzaprav ne vem, kaj se je zgodilo. Zdi se mi, da tehnično meti niti niso bili tako slabi, prav vse tekmice z izjemo mene pa so izboljšale svoje osebne rekorde," po razpletu ni bila najbolj zadovoljna slovenska atletinja. Na stadionu Ptičje gnezdo pa je nastopal še en slovenski predstavnik. Henrik Plank je v kategoriji F33/34/52 tekmoval v metu diska. Z najdaljšim metom 14,47 metra v drugi seriji in 775 točkami je zasedel končno deveto mesto. V boju za zlato je bil najboljši Latvijec Aigars Apinis, z 20,47 metra in 1097 točkami je dosegel tudi nov svetovni rekord.

Fabčič dosegel osebni rekord

Plavalec Dejan Fabčič je končal z "ogrevalnimi" nastopi v plavalnem kompleksu Vodna kocka. Danes je nastopil še v predtekmovanju na 100 metrov prosto in končal na sedmem mestu v svoji skupini, z osebnim rekordom 1:11,85.

"Danes je šlo bolj za to, da se znebim treme. Vesel sem, da sem dosegel osebni rekord, zdaj pa prihajajo moji pravi nastopi," se je Fabčič že ozrl k sredini tekmi na 100 metrov hrbtno. Uvodni paraolimpijski nastop pa je opravil tudi kolesar David Kuster. Na pekinškem velodromu je v kategoriji LC2 nastopil v zasledovalni vožnji in s časom 5:50,394 končal na desetem mestu.

Pintarjevi uspel preobrat

Podobno kot prvi dan so imeli zgoščen urnik nastopov namiznoteniški igralci. Za najbolj razburljiv razplet je poskrbela olimpijska prvakinja iz Aten Mateja Pintar. Dvoboj s Francozinjo Fanny Bertrand, staro znanko z lanskega EP v Kranjski Gori, je začela slabo in izgubila prva dva niza, nato pa se je vrnila v igro in dobila naslednje tri. Do šeste točke v zadnjem je bila Francozinja še kolikor toliko blizu, nato pa je sledila zmagovita serija Pintarjeve in končni izid 11:6. "S to igralko sem se že večkrat srečala. Ima slog igre, ki mi ne odgovarja. Nisem imela pravega občutka za žogico. Vesela sem, da sva s trenerjem še pravočasno našla pravo taktiko, da sva izid obrnila," je po srečnem razpletu menila Pintarjeva. Za zanesljivo napredovanje mora Pintarjeva v torek v zadnjem dvoboju v skupini premagati še avstrijsko tekmico Doris Mader. Od nadaljnjega tekmovanja pa se je že poslovila Jolanda Belavič, ki je danes dvakrat izgubila. Boljši sta bili Brazilka Carolina Maldonado s 3:1 in Kitajka Lina Lei s 3:0. V moški konkurenci je imel nekaj teoretičnih možnosti še Ivan Lisac, a je moral na dvoboju za osrednjo mizo v dvorani pekinške univerze priznati premoč domačemu adutu Zhao Pingu, izid je bil 0:3. Z dobro igro, a končnim porazom, pa se je predstavil tudi Bojan Lukežič, ki je proti Korejcu Yeong-Ill Jeyoungu klonil šele po petih nizih.

Na prizorišču tudi odbojkarice

Medtem ko so golbalisti svoj turnir začeli že v nedeljo, so odbojkarice danes prvič preizkusile olimpijska prizorišča. Pomerile so se z Japonsko in zmagale s 3:1 (19, -21, 19, 9). Po dobri uri in pol so Slovenke dosegle prvo zmago na turnirju; največ dela so imele v prvem in drugem nizu, slednjega so po 25 minutah izgubile, zato pa so se hitro vrnile v igro in za zmago v četrtem nizu tekmicam prepustile le devet točk. Kapetanka Anita Goltnik Urnaut je k zmagi prispevala 37 točk.

Golbalisti pa so v dveh dneh premagali še druge skandinavske tekmece. Potem ko je bila v prvem obračunu slabša Finska, je danes moč Slovenije občutila še Danska. Končni izid je bil 4:2, vse štiri gole za slovensko ekipo, ki je igrala v postavi Boštjan Vogrinčič, Dejan Pirc in Ivan Vinkler, pa je dosegel slednji. "Pričakovali smo težko tekmo, z manj goli kot proti Finski. Danska ima zelo močno obrambo, a je bila naša tokrat še boljša. V napadu nismo delali nepotrebnih napak, tekma je minila povsem brez kazenskih strelov. Po odličnem začetku in vodstvu z 2:0 smo malce zaspali, po izenačenju pa smo se na srečo hitro zbrali. Mislim, da smo zasluženo zmagali," je strnil potek dvoboja Vinkler.

Ne spreglejte