Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 11. 2012,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 17. 11. 2012, 14.21

8 let

V Kranju prvi štirje slovenski polfinali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Začela se je sklepna tekma svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. V večerni polfinale so se uvrstili štirje Slovenci, Urban Primožič, Domen Škofic in brata Klemen in Jure Bečan.

Ob 14. uri so se začele še ženske kvalifikacije, na startu je tudi branilka skupne zmage Mina Markovič. Če je soditi po moških kvalifikacijah, se obeta nov ekipni uspeh slovenskega športnega plezanja. Od osmih Slovencev na startu, v kvalifikacijah se je merilo skupno 48 tekmovalcev, so si nadaljnje nastope priborili štirje.

V kvalifikacijah se je od Slovencev najbolje odrezal 20-letni Škofjeločan Primožič, ki se je pridružil še 12 tekmovalcem, ki so obe kvalifikacijski smeri preplezali do vrha. Primožič se nadeja, da bo vsaj ponovil lanski uspeh, ko je bil v Kranju med osmimi finalisti, s petim mestom pa je vpisal najboljši dosežek v karieri. Primožič letos še ni bil v finalu, najvišje na desetem mestu pa je bil na tekmi v Inzaiu na Japonskem.

Zelo dobro so se odrezali tudi preostali trije slovenski polfinalisti. Veteran Klemen Bečan, ki je v Kranju zmagal pred štirimi leti, je v kvalifikacijah vpisal 14. dosežek, v prvi kvalifikacijski smeri je varovalni komplet vpel na vrhu smeri, v drugi pa se je zaustavil tik pod vrhom. Njegov brat Jure Bečan se je v prvi kvalifikacijski smeri prav tako dotaknil vrha, v drugi pa je padel pet oprimkov pod bratovim dosežkom, kar je zadoščalo za 16. mesto kvalifikacij. Osemnajstletnemu Radovljičanu Škoficu, mladinskemu svetovnemu podprvaku in mladinskemu evropskemu prvaku, se kvalifikacije niso v celoti posrečile. Prva kvalifikacijska smer mu ni uspela, v drugi je popravil vtis in se dotaknil vrha smeri, kar je bilo dovolj za 18. mesto kvalifikacij. Škofic je bil letos v finalu na tekmi v Atlanti, v Inzaiu pa je pristal tik pod finalom na devetem mestu.

Izidor Zupan je kvalifikacije končal na 32. mestu, Sergej Epih je bil 33., Martin Bergant je v svojem kranjskem debiju osvojil 35. mesto, Jure Raztresen pa je zasedel končno 37. mesto.

V polfinale sicer napreduje 26 najboljših. Brez težav so se v polfinale uvrstili letos štirje najboljši športni plezalci, vodilni v skupnem seštevku Španec Ramon Julian Puigblanque, Japonec Sači Ama, Kanadčan Sean McColl in Avstrijec Jakob Schubert.

Polfinale se bo začel ob 20. uri, finale pa bo na sporedu v nedeljo ob 15.45.

V ženskem polfinalu so na startu poleg glavne slovenske adutinje za zmago Markovičeve še Maja Vidmar, Tina Šušteršič in debitantki Anja Šerbinek in Tjaša Kalan.

Ne spreglejte