Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 1. 2011,
15.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 20. 1. 2011, 15.39

7 let, 12 mesecev

Uvrstitev v paraskiju ni obremenitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Padalci zimski čas namenjajo tekmovanjem v paraskiju, kombinaciji dveh tekov veleslaloma in skokih na cilj na pobočje, za uvod v letošnjo sezono pa se bodo zbrali v avstrijskem Alpendorfu.

Podobno kot vsako leto je prvo tekmovanje namenjeno preverjanju opravljenega dela v zimskih razmerah, kjer sta pomembni obe disciplini, čeprav je večji poudarek dan skokom na cilj. To je zagotovo voda na mlin padalcem, ki bolje obvladajo padalsko prvino, v kateri že dolga leta kraljujejo tudi Slovenci, ki pa se v Avstrijo odpravljajo z mešanimi občutki. Naši padalci so namreč opravili precej manj treningov veleslaloma, kar je posledica bolj zelene zime, zato smučarska forma še ni prava, v skokih na cilj pa bodo slovenskim predstavnikom pomagale tudi izkušnje, zato upravičeno lahko pričakujemo nove visoke uvrstitve, česar pa padalci nikoli ne govorijo naglas, saj so športniki dejanj. V precej močni konkurenci 17 ekip iz osmih držav bo nastopilo tudi šest Slovencev, ki se na pot odpravljajo dobro razpoloženi, tekmovanje pa bo služilo predvsem kot priprava na svetovno prvenstvo v začetku meseca marca. V ekipi Elan bodo nastopili Matjaž Pristavec, Uroš Ban, Uroš Ule in Matej Bečan, v posamični konkurenci deklet pa se bosta tekme udeležili Irena Avbelj in Maja Sajovic. Sajovičeva je bila pred potjo v Avstrijo nekoliko na ''trnih'', saj bo to po rojstvu hčerke Junije (lani poleti) za njo prvo tekmovanje. ''Počasi se zopet uvajam na tekmovanja, saj sem bila odstotna leto dni, zato se v Avstrijo odpravljam z mešanimi občutki. Svoje delo bi rada opravila po najboljših močeh. Pritiska ne čutim nobenega, je pa res, da bo potrebno nekaj skokov, da se bom ponovno privadila na blišč tekme,'' je po povratku na padalski poligon dejala Maja Sajovic.

Moška ekipa ima zagotovo visoke cilje: ''Za preboj med peterico bo potrebno odlično opraviti z obema tekoma veleslaloma, kar bo glede na količino treninga smučanja nekoliko težje, toda naredili bomo vse za dober rezultat. Nekaj prednosti imamo morda v skokih na cilj, toda za visoko uvrstitev je potrebno z obema panogama opraviti optimalno,'' je pred odhodom dejal Matjaž Pristavec, eden naših najbolj izkušenih padalcev.

Tekmovanje se bo začelo v petek, končalo pa v nedeljo. V paraskiju sta predvideni dve veleslalomski vožnji in šest skokov na cilj, za regularnost tekme pa zadošča že en veleslalomski tek in dva skoka.

Ne spreglejte