Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 6. 2014,
15.55

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 5. 6. 2014, 15.55

8 let, 3 mesece

Spustaši ciljajo na medalje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po s kolajnami bogati lanski sezoni spustaši na divjih vodah letos znova upajo na ponovitev uspehov in ciljajo na sam svetovni vrh.

Na svetovnem članskem prvenstvu v Valtellini bo slovenska ekipa nekoliko spremenjena in pomlajena, štela bo tudi manj članov kot na lanskem svetovnem prvenstvu v sprintu na divjih vodah v Solkanu, a Slovenci bodo kljub temu sodili med glavne kandidate za odličja. V boj za naslove prvakov se bodo med drugim podali kajakaš Nejc Žnidarčič ter kanuista Simon Hočevar in Blaž Cof, ki odkrito razmišljajo o kolajnah, sicer pa bo v Italiji nastopilo osem slovenskih čolnov. Slovenski reprezentanti so v drugi polovici maja opravili kratke priprave na prizorišču svetovnega prvenstva, nekateri so na reki Adda že tekmovali, tako da velikih neznank v preizkušnji svetovnega prvenstva ne bi smelo biti. V okviru priprav so tekmovalci nastopili tudi na izbirni tekmi za sestavo italijanske reprezentance, poleg domačinov in Slovencev pa so bili prisotni še Francozi, Čehi, Avstrijci, Hrvati in Švicarji. "Na reki Addi sem veslal že velikokrat in imam nanjo lepe spomine, saj sem tukaj leta 2009 prvič postal evropski prvak v sprintu, leta 2011 sem na svetovnem pokalu zmagal v sprintu in bil drugi v klasiki, lani pa sem bil drugi v sprintu in tretji v klasiki," je povedal Nejc Žnidarčič.

Večkratni dobitnik kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev je lani v Solkanu zasedel drugo mesto, zato si tokrat znova želi zasesti svetovni vrh, kjer je že bil: "To bo zagotovo cilj letošnje sezone – znova priti na prvo mesto. Ne bo lahko, saj je proga tehnično zelo zahtevna, tako da ni vse odvisno od fizične pripravljenosti, ampak bo res treba dobro veslati. Sem v dobri formi. Ko smo bili tam na pripravah pred dvema tednoma, smo imeli tekmo skupaj s precej reprezentancami in sem v sprintu zmagal s kar veliko razliko. Zaradi tega grem lahko samozavestno na to tekmo. V klasiki sem bil na zadnjih dveh prvenstvih tretji, bom videl, kako bo letos. Nemec in Francoz sta favorita, težko ju bo premagati, realno gledano se nas bo v klasiki za tretje mesto borilo približno pet tekmovalcev."

Kajakaška ekipa bo letos nekoliko pomlajena, saj se je Tim Kolar poškodoval, Maks Frančeškin in Simon Oven pa sta se posvetila nastopom v sprintu na mirnih vodah. V ekipi bodo poleg Nejca Žnidarčiča še Vid Debeljak, ki je lani že bil član ekipe, ki je v Solkanu osvojila kolajno, članski ekipi pa sta se prvič pridružila še mlajša Anže Urankar in Rok Markočič. »Žal mi je, da letos ekipa ne bo tako močna kot lani in predlani. Mogoče bomo presenetili v sprintu, bo pa to dobra ekipa za naprej. Mislim, da bi čez dve leti že lahko zrasli v dobro ekipo in posegali po najvišjih mestih,« je o ekipnih tekmah dodal Žnidarčič. Odmevnega rezultata se nadeja tudi Blaž Cof, ki je večino treningov v zimskem in spomladanskem obdobju namenil slalomu, saj je tekmoval na svetovnem prvenstvu za mlajše člane v Avstraliji, potem pa se potegoval še za mesto v članski slalomski reprezentanci. Po končanih izbirnih tekmah, kjer mu ni uspel preboj med najboljše tri slalomiste v članski konkurenci, se je znova vrnil v spustaški čoln. "Forma je dobra, tudi na treningih se počutim odlično. Ko sem bil na zdravniškem pregledu, mi je zdravnica rekla, da sem dobro pripravljen in naj se le še spočijem za tekmo. Zaenkrat gre vse po načrtu in sem zadovoljen," je povedal Cof, ki je imel lani kolajno tako v dvojcu kot tudi posamični kolajni z EP in SP v kanuju enosedu: "Bilo bi razumljivo, da bi tudi letos pričakoval medalje. Pričakujem jih tako v C2 kot C1. Potrudil se bom, vendar na druge ne morem vplivati. Naredil pa bom vse, da bi izboljšal ali pa vsaj ubranil lansko tretje mesto v C1."

V zadnjem mesecu sva veliko veslala skupaj

S pripravami na svetovno prvenstvo je zadovoljen tudi Simon Hočevar, najizkušenejši član reprezentance, ki se je prve kolajne s svetovnih članskih prvenstev v spustu veselil že leta 1993. Tudi on bo, tako kot Cof, veslal v kanuju enosedu ter s Cofom tudi v dvosedu. "V zadnjem mesecu sva veliko veslala skupaj. Blaž je imel prej še nekaj slalomskih tekem, v zadnjih 14 dneh pa praktično nisva veslala drugega kot v dvojcu. Tako je bilo dogovorjeno že prej. V klasiki bova nastopila le v dvojcu, potem pa so do sprinta še trije dnevi, tako da ne bo preveč naporno. V kvalifikacijah sprinta bova startala oboje, potem pa bo odvisno od razpleta. V spustu je težko napovedovati, ker niti ne poznaš dobro konkurence, zmeraj pride kakšen nov čoln, tako kot sva midva lani, ko sva se v isti čoln usedla teden dni pred tekmo in presenetila," opozarja Hočevar.

Masle, nekdanji izvrstni spustaš na divjih vodah, je pred odhodom na svetovno prvenstvo dodal še: "Videli bomo, kako bo z ekipo. Tu je še četrti kajakaš Rok Markočič iz Gorice. Sami bomo morali določiti ekipo, tako da bomo imeli verjetno interno merjenje časa. Realno gledano ekipne kolajne trenutno niso mogoče. Povsem druga zgodba pa je Nejc v posamični konkurenci. Tudi kanuisti so sodijo v vrh in vidim lepo priložnost za visoka mesta. Reprezentanca je dobro pripravljena in na prvenstvo odhajamo z optimizmom."

Tekmovalni del prvenstva se bo začel 11. junija s posamičnim klasičnim spustom, dan kasneje bodo na sporedu ekipne tekme v klasičnem spustu in posamična tekma veteranov, sledil bo dan, namenjen tekmam v ekipnih sprinterskih preizkušnjah, zadnji dan prvenstva pa bodo spustaši tekmovali še v sprintu.

Ne spreglejte