SiolNET. Sportal Drugi športi
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Paraolimpijske igre - Rio 2016

Slovenska zastava spet zaplapolala v Riu

0,08

termometer

Paraolimpijske igre Rio
Foto: Vid Ponikvar

V Riu de Janieru sta bila le dva tedna predaha od poletnega športnega festivala. Po slovesu olimpijcev se mesto že pripravlja na igre športnikov invalidov, paraolimpijci jih bodo s slavnostnim odprtjem začeli 7. septembra. Vse bolj polna je tudi paraolimpijska vas.

V nedeljo so v paraolimpijski vasi na manjši slovesnosti dvignili zastavo Slovenije. Gre za tradicionalen ceremonialni uvod v življenje članov reprezentance v paraolimpijski vasi, kjer bodo športniki z vsega sveta (v Riu pričakujejo delegacije 162 držav) preživljali veliko časa vse do konca iger 18. septembra.

Dvig zastave, ob slovenski so bile za slovesnost izbrane še ekipe Srednjeafriške republike, Dominikanske republike, Velike Britanije in Moldavije, so Brazilci pospremili s krajšim kulturnim programom in nagovorom uradnih predstavnikov vasi.

Slovenska zasedba popolna

Slovenska zasedba na tem ceremonialnem začetku dogajanja v Riu je bila že v polni postavi, športnikom pa je dobre nastope na bližajočih se igrah zaželel tudi slovenski veleposlanik v Braziliji Alain Brian Bergant.

"Od mojih petih iger je bilo morda bolj urejeno le v Sydneyju," meni vodja slovenske reprezentance Branko Mihorko. "Od mojih petih iger je bilo morda bolj urejeno le v Sydneyju," meni vodja slovenske reprezentance Branko Mihorko. Foto: Vid Ponikvar

Vodja slovenske reprezentance v Riu je Branko Mihorko, ki je izpostavil, da so, v nasprotju s pričakovanji in strahovi, ki so se o Braziliji in domnevno negativnih plateh Ria širili med in pred olimpijskimi igrami, doživeli za zdaj skoraj popolno organizacijo.

"Bojazni je bilo kar precej. A domačinom se je delala velika krivica. Kar je bilo treba popraviti, so popravili v uri ali dveh. Od mojih petih iger je bilo morda bolj urejeno le v Sydneyju. Vse je v redu, presenetljivo dobro," je vtise o splošni pripravljenosti Brazilcev na paraolimpijske igre strnil Mihorko.

Nekaj težav s treningom na lokacijah

Slovenci med paraolimpijskimi igrami niso v istih prostorih kot slovenski olimpijci avgusta. Nastanjeni so v sosednji stolpnici, so pa tudi oni uporabili prepoznavne zelene napise I feel Slovenia, s katerimi na balkonih svojih stanovanjskih enot že od daleč opozarjajo, da je v petem in 15. nadstropju ene od številnih stolpnic nekoč olimpijske, zdaj pa paraolimpijske vasi, nastanjena slovenska ekipa.

Slovenski paraolimpijci v Riu uporabljajo prepoznavne zelene napise I feel Slovenia. Slovenski paraolimpijci v Riu uporabljajo prepoznavne zelene napise I feel Slovenia. Foto: Vid Ponikvar

"Glede športnikov nismo pričakovali večjih težav. Za zdaj vse lepo teče, za zdaj imajo tudi avtobusi še spremstvo, kmalu naj bi spet deloval tudi poseben olimpijski pas. Pri prevozih je vse urejeno, nekaj težav imata s treningom na lokacijah, ki jim je bila dodeljena, le kolesar in maratonec. A tudi onadva se bosta premaknila na cesto, maratonec Sandi pa veliko časa preživi tudi na trenažerju," je o pripravah športnikov in nekaterih manjših težavah dejal Mihorko.

Đurića ne bo na slavnostnem odprtju

Športnike zdaj čaka še nekaj dni treningov in zadnjih priprav na igre, nekaj težav z organizacijo treningov imata le kolesar Primož Jeralič (začeti je moral na lokalnem rezervnem letališču in dobil opozorilo, da mora, če bo morda to potrebno zaradi pristajanja letala, takoj zapustiti stezo) in maratonec Sandi Novak, misli pa že uhajajo tudi na sredino slavnostno odprtje, ki bo pomenil uvod v pestro dogajanje v Riu.

Slavnostno odprtje paraolimpijskih iger v Braziliji bo v sredo. Slavnostno odprtje paraolimpijskih iger v Braziliji bo v sredo. Foto: Vid Ponikvar

Na njem zanesljivo ne bo plavalca Darka Đurića, ki ga že dan zatem čaka uvodni nastop v bazenu, o sodelovanju strelca Franca Pinterja, tudi njega nastopčaka že uvodni tekmovalni dan iger, pa se bodo v slovenski ekipi še odločili.

So pa v slovenski ekipi že doživeli prvo izvedbo dopinškega testiranja zunaj tekmovanj, ko so neposredno po koncu slovesnosti ob dvigu zastave kontrolorji kajakaša Dejana Fabčiča pospremili na oddajo vzorca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin