Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2009,
14.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 2. 7. 2009, 14.40

8 let

Slovenci samozavestno v polfinalne boje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
kitajskem Xiningu, kjer poteka svetovno prvenstvo v športnem plezanju, so se danes s kvalifikacijami v težavnosti končali uvodni nastopi.

Slovenski predstavniki so se odlično odrezali, saj so se v odločilne polfinalne boje prebili štirje: Maja Vidmar, Mina Markovič, Natalija Gros in Klemen Bečan.

Potem ko so bile uspešne že v torkovih kvalifikacijah v balvanih, so se Vidmarjeva, Grosova in Markovičeva uspešno uvrstile v polfinale še v težavnosti. Trem najboljšim slovenskim športnim plezalkam, ki sicer krojijo svetovni vrh na tekmah svetovnega pokala, se je v polfinalu pridružil še najboljši slovenski predstavnik Bečan, ki se je lani ob koncu sezone svetovnega pokala v Kranju prvič v zgodovini slovenskega plezanja v moški članski konkurenci zavihtel na zmagovalni oder z osvojenim prvim mestom. V tokratnih kvalifikacijah je zasedel 17. mesto in se uvrstil med 26 polfinalistov, medtem ko so se Slovenke v polfinale, med 26 najboljših, prebile na vrh. Vidmarjeva bo tako v polfinalu nastopala z drugim, Markovičeva s tretjim in Grosova s petim mestom.

Vse tri punce zanesljivo

"Vse tri punce so se z zanesljivim plezanjem uvrstile v polfinale. Imele so dve smeri in so vse tri splezale obe smeri do vrha. Klemen je eno smer splezal, v drugi pa je padel pod vrhom," je s prizorišča prvenstva nastope varovancev opisal selektor slovenske reprezentance Aleš Jensterle.

Matej Sova, ki je nastopal le v težavnosti, je že končal z nastopi. "Zasedel je 31. mesto, za polfinale pa mu je zmanjkalo nekaj gibov," je dejal Jensterle. Enako je z nastopi končala Katja Vidmar, ki je v njeni edini panogi balvanih ostala že v torkovih kvalifikacijah ter dvajseterico polfinalistk zgrešila za malenkost; zasedla je 22. mesto. Tudi državni prvak v balvanskem plezanju, sicer debitant na svetovnih prvenstvih Jernej Kruder v kvalifikacijah ni bil uspešen. Zasedel je končno 27. mesto, Bečan pa je v balvanih zasedel 37. mesto. Kruder sicer nastopov še ni končal. V nedeljo ga čaka še ena hitrostna preizkušnja na petnajstmetrski steni.

V petek prost dan

Na prvenstvu so znane že nekatere končne odločitve. V hitrostnem plezanju sta na v sredo končani tekmi zlati medalji šli v roke gostiteljem. V ženski konkurenci je slavila Cuilian He, v moški pa Qixin Zhong, oba sta s svojima časoma postavila tudi nova svetovna rekorda v tej disciplini. Hitrostno plezanje v Sloveniji nima tradicije in slovenski predstavniki v tej panogi niso trenirali, a so se štirje tekmovalci tekme udeležili zaradi razvrstitve v kombinaciji treh disciplin. Grosova je bila 32., Markovičeva 33., Kruder je tekmo končal na 37. mestu, Bečan pa na 49.

Tekmovalci imajo v petek prost dan, v soboto in nedeljo pa nato sledijo polfinalni in finalni nastopi. Za Slovence so zanimivi nastopi v soboto, ko bo na sporedu polfinale v težavnosti za ženske, v nedeljo pa bo ženski polfinale v balvanskem plezanju, polfinale v težavnosti za moške ter kvalifikacije v hitrosti za moške.

Slovenija ima na dosedanjih SP dve kolajni, obe v težavnosti. Tisto najžlahtnejšo z zlatim sijem, ki jo je pred osmimi leti osvojila Martina Čufar, in bronasto z zadnjega prvenstva pred dvema letoma, ki je šla v roke Maje Vidmar.

Ne spreglejte