Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
4. 9. 2009,
21.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 9. 2009, 21.08

6 let, 7 mesecev

Slovaki so bili zreli za poraz

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovaška odbojkarska reprezentanca je bila danes zrela za poraz, a to naša izbrana vrsta na drugi tekmi evropskega prvenstva ni znala izkoristiti. Slovenija za zdaj brez dobljenega niza.

Uvodni del prvega niza so bili Slovaki za nianso boljši od Slovencev, čeprav rezultat 8:4 ob prvem tehničnem odmoru za naše tekmece o tem ne govori. Obe ekipi sta bili odlični v napadu, iz katerega sta dosegli tudi večino točk. Pri naših sta v prvih minutah tekme pešala sprejem in blok. In ko so Slovaki postregli še z asom, so povedli s 6:2. Hribar je takoj vzel polminutni odmor, ki je prinesel polovične rezultate. Slovenci so namreč najprej z uspešnim napadom in blokom znižali za dve točki, nato pa vse prigarano po dveh neumnih napakah izgubili. V nadaljevanju so naši fantje lovili priključek, a jim stvar ni najbolje uspevala, saj so na drugi tehnični odmor odšli s štirimi točkami zaostanka (12:16). Slovaki so naše ustavljali s trojnim blokom in s silovitimi napadi, ki so se izkazali za neubranljive. V tretjem delu prvega niza se je za trenutek zazdelo, da je Slovenija končno zaživela in so naši fantje ulovili priključek (-2 točki), a takoj zatem niso izkoristili protinapada, za nameček pa so grešili še s servisom. In spet so Slovaki pobegnili naprej. V čistem finišu prvega niza so se naši pobrali in Slovaki so suvereno slavili s 25:20. Pogrešali smo domiselno igro in učinkovit napad. Veliko pove tudi podatek, da so Slovaki Slovencem podelili kar nekaj asov.

Slovenci niso izkoristili super priložnosti

Drugi niz so naši začeli toplo-hladno. Najprej so povedli z 2:0, nato pa po dveh napakah Slovakom dovolili izenačiti. Pajenk in Pleško sta se celo zapletla in žoga je po mečkanju ob mreži končala v outu. V nadaljevanju so naši prišli do prednosti 3:2, a nato dopustili, da so Slovaki naredili delni izid 4:0 in na semaforju je pisalo 6:3 za tekmece. Slovenija so do prvega tehničnega odmora izboljšali igro in rezultat poravnali na sedmi točki. Hribar je še naprej iskal idealno šesterico in Čuturića zamenjal s Flajsom. Njegovi fantje pa so uspešno držali priključek z velikimi rivali: 9:9, 11:11, 12:12, 14:14, 15:15. Obe ekipi sta delali številne napake, zato nobeni ni uspelo narediti razlike. Pri naših je še naprej šepal servis, a so izvajali učinkovit pritisk na tekmeca, ki je vseskozi grešil. Pri 18. točki sta bili ekipi znova poravnani in slovaški selektor je bil prisiljen vzeti polminutni odmor. Nato se je ponovila zgodba iz prvega niza, ko naši niso znali izkoristiti super priložnosti in za nameček Slovakom podarjali usodne točke. Drugi niz so izgubili z 21:25.

Slovaki so se mučili do 30. točke

V tretjem nizu sta vlogo sprejemalca prevzela Urnaut in Čuturić. V uvodnem delu so slovenski izbranci še držali tempo Slovakov (3:3), nato pa popustili in v izjemno kratkem času zaostala za tri točke. Ob prvem tehničnem odmoru ni bila slika nič drugačna (8:5 za Slovake). Ker so imeli gledano celotno tekmo naši rivali velikansko prednost, so igrali sproščeno, naši pa so delovali rahlo prestrašeno, saj so se dobro zavedali, da jim verjetno bije 'zadnja ura'. Nekaj upanja je prineslo nadaljevanje, ko so Slovenci poravnali na 10. točki. Odličen blok je našim prinesel prednost – 13:12, učinkovit napad pa še 14:13. Drugi tehnični odmor je znova pripadel Slovakom – 16:15. Pri rezultatu 19:16 in delnem izidu 3:0 za naše rivale je bilo bolj kot ne jasno, da naši izgubljajo še tretji, odločilni niz. A takoj zatem je zadišalo po preobratu, saj so se Slovenci zalepili za Slovake (20:19). Na 22. točki je prišlo celo do izenačenja. Da je šlo za vse ali nič, je z drugim zaporednim odmorom pokazal slovaški selektor. Tekma se je bližala vrelišču. Na semaforju je pisalo 23:23. Slovenija je pri rezultatu 24:23 prišla do prve zaključne žoge, a je žal ni izkoristila. Pri 25:24 so do prve zaključne žoge za zmago v nizu in na tekmi prišli Slovaki, a so jo prav tako zapravili. Postajalo je izjemno napeto, saj sta se tekmeca prerivala za premoč. Rivala sta bila poravnana na 26. in 27. točki. Slovaki so pri 28:27 imeli na voljo četrto zaključno žogo, a tudi te niso izkoristili. Svoj posel so dokončali malo kasneje, ko so dobili tretji niz s 30:28.

Na žalost brez dobljenega niza

Slovenci so tudi na drugi tekmi razočarali z igro, s katero se niti slučajno ne bi uvrstili na EP. Kam so izginili superiorni začetni udarci, ki so krasili našo reprezentanco in bili v kvalifikacijah njeno glavno orožje v boju s tekmeci? Naši igralci niso izkoristili dejstva, da so bili danes Slovaki enako kot včeraj Španci zreli za poraz. Kako nemočna je bila do zdaj naša reprezentanca na EP pove tudi podatek, da na dveh tekmah ni uspela osvojiti niti enega samega niza. Res je, da ima Slovenija po dveh porazih še teoretične možnosti za napredovanje v drugi del prvenstva, a bati se je, da zgolj teoretične. Vsekakor bo potrebno počakati na jutrišnjo tekmo, ko se bosta udarili Slovaška in Grčija, ki imata vsaka po eno zmago.

EP v odbojki

Ne spreglejte