SiolNET. Sportal Drugi športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še tretja medalja za Slovenijo

2

termometer

Slovenski športniki invalidi so na paraolimpijskih igrah v Pekingu osvojili še tretjo medaljo. Veselje je v tabor tokrat prinesel oziroma primetal Jože Flere.

Tri tedne in pol potem, ko je na mogočnem "Ptičjem gnezdu" po zaslugi olimpijskega prvaka v metu kladiva Primoža Kozmusa zadonela Zdravljica, je bil osrednji pekinški štadion znova srečen kraj za Slovence. Tokrat na paraolimpijskih igrah, na kateri ima Slovenija sedaj že tri medalje.

Atlet Jože Flere je v metu diska v kategorijah F32/51 osvojil srebro in z metom 10,99 metra postavil tudi svetovni rekord v svoji kategoriji. Paraolimpijski prvak je postal Tunizijec Mourad Idoudi, bron pa je osvojil Čeh Martin Zvolanek. "Občutki so zelo dobri. Presrečen sem. Konkurenca na paraolimpijskih igrah je zelo močna. Vemo, da je že priti na olimpijske igre težko. V svoji skupini sem postavil nov svetovni rekord in dosegel drugo mesto na paraolimpijskih igrah. Lahko sem več kot zadovoljen. Precej tekmecev je bilo novih in jih še nisem poznal, niti nisem poznal njihovih rezultatov," je po tekmi na stadionu Ptičje gnezdo dejal Flere. Uspeha pred igrami ni na glas napovedoval, želja pa je bila velika: "Potihem sem naskakoval medaljo. Ampak želje so eno, meti pa drugo. Ves trud je zdaj poplačan in ni besed, s katerimi bi to lahko opisal. Malenkost mi je zmanjkalo v skupnem seštevku združenih skupin." V njegovi kategoriji atleti ne morejo dobro prijeti diska, zato pri metanju uporabljajo tudi pripomočke, podobne rokometni smoli.

Flere pa je že pred svojim nastopom v Pekingu moral še na dodatno testiranje, saj so se želeli klasifikatorji prepričati, ali res sodi v to kategorijo. "Mislim, da ne more priti do kakšnega protesta, a možno seveda je. Jaz ne skrivam ničesar, ne bojim se klasifikatorjev, pregledali so me na stadionu in pri metih. V športu pa je tako, da si mogoče komu napoti, če si v ospredju," je menil Flere o morebitnih protestih in razvrščanju v prave kategorije na igrah.

Golbalisti do pete zmage

Golbalska reprezentanca je predtekmovanje končala s prijetnim presenečenjem. V zadnjem, petem nastopu so se Slovenci pomerili z ekipo svetovnih prvakov iz Litve. Obe moštvi sta imeli po štirih krogih popoln izkupiček štirih zmag, tako da je njun medsebojni obračun odločal o prvem in drugem mestu v skupini. Obe ekipi sta si želeli zmage, saj bi se na tak način izognili domači reprezentanci Kitajske v polfinalu.

Na strelišču sta Damjan Pavlin in Franc Pinter ostala brez finalnih nastopov. Dobitnik pekinškega brona Pinter je nastopil z zračno puško leže, ki ni njegova močnejša disciplina, ter končal na 22. mestu. Dosegel je 596 krogov. V finalu je Britanec Matt Skhelon za pol kroga premagal Kitajca Zhanga Cuipinga; oba sta po rednem delu s 600 krogi izenačila paraolimpijski rekord. Tretji je bil Korejec Jong Sim Yae. V Pavlinovi disciplini z zračno puško stoje je bil slovenski strelec prav tako s 596 zadetimi krogi prekratek za finale najboljše osmerice, njegov dosežek je bil dovolj za 12. mesto. Paraolimpijski zmagovalec je postal Korejec Seok Ji Lee, srebro je osvojil Francoz Raphael Voltz, bron pa Novozelandec Michael Johnson.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin