Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 8. 2009,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 29. 8. 2009, 12.27

8 let

Raša sedma na SP v Rotterdamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska judoistka Raša Sraka Vuković je na svetovnem prvenstvu v judu v Rotterdamu osvojila sedmo mesto.

Potem ko je v obeh uvodnih borbah zmagala, je v četrtfinalu klonila proti Japonki Mini Watanabe, v repasažu pa je morala premoč priznati še Tunizijki Houdi Miled.

Slovenski judoisti so v dvorani Ahoy v Rotterdamu tudi četrti dan svetovnega prvenstva ostali brez kolajne. Potem ko so brez uvrstitev v minulih dneh ostali Petra Nareks (do 52 kg), Roki Drakšič (do 66 kg), Sašo Jereb (do 73 kg) in Aljaž Sedej (do 81 kg), Urška Žolnir (do 63 kg) pa je v petek osvojila peto mesto, se je morala danes s sedmim mestom zadovoljiti še Raša Sraka Vuković. Kljub temu je to za judoistko Bežigrada druga najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih doslej, potem ko je leta 2005 v Kairu osvojila bron, leta 2007 pa je v Riu de Janieru dvoboje končala že v prvem krogu.

Pot do kolajne prezahtevna

Sraka Vuković se je na blazine vrnila po poškodbi hrbta, ki ji je vzela kar nekaj mesecev treninga. Že letos je na sredozemskih igrah v Pescari v začetku julija pokazala, da še zdaleč ni zrela za odpis, potem ko je osvojila srebrno kolajno. Težek žreb v Rotterdamu ni obetal lahkega scenarija, a je Kitajko Dou Šumei v prvem krogu premagala po točkah. Tudi proti Brazilki Marii Portelo je povedla in nato prednost suvereno držala do konca. V četrtfinalu jo je čakala Japonka Watanabe. Borba je vseh pet minut rednega dela potekala izenačeno in tekmico je morala odločiti zlata točka oziroma podaljšek. Sraka Vukovićeva je prevzela pobudo, a jo je Japonka presenetila z dobrim prijemom in metom za ipon (10:0) po 40 sekundah borbe, slovenski borki pa je s tem ostalo upanje za preboj do kolajne skozi repasaž, kjer jo je čakala tunizijska judoistka. A že pred tem je Sraka Vukovićeva dejala: "Konec je, ne bom je mogla premagati. Izredno je močna in dela tak judo, da ji ne bom mogla do živega." Napoved se je po odmoru uresničila. Borki sta bili sicer enakovredni, tehtnico pa so na stran nasprotnice prevesili sodniki, ki so Sraka Vukovićevi prisodili eno kazen več kot Miledovi, s čimer je slednja slavila zmago z minimalno prednostjo.

"Saj sem rekla. Dela tak ogaben judo, drži me za roko, da sploh ne pridem do garda in pravega prijema. Jezna sem, saj sem imela višje cilje, potem ko se mi je odprlo že v prvi borbi. Lahko bi tam izgubila, saj je bila Kitajka zelo močna in bi bilo vsega konec, tako pa sem zmagala in začutila, da lahko grem daleč. Precej raje imam borbe, kot je bila tista z Japonko, ko lahko vsaka nasprotnico vrže in preseneti. Za Tunizijko pa sem vedela, da se ne bo dalo blizu. Ni se odprla in sodniki so mi dosojali kazni. Večkrat sem se z njo borila že na pripravah in vedno je bila zame neugodna. Mlada je, močna, preselila se je v mojo kategorijo iz tiste do 78 kg, nič se ni dalo narediti," je po zadnji borbi povedala varovanka trenerja Gregorja Broda.

Ne spreglejte