Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 8. 2010,
13.13

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 8. 2010, 13.13

8 let, 2 meseca

Proga v Tacnu ima že bogato zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko bo letos na tacenski progi potekalo svetovno prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah, se je treba ozreti v preteklost te znamenite proge, ki je še danes zelo znana po celem svetu.

Njen glavni prepoznavni znak je zapornica ali "rampa", kot jo že od nekdaj poimenujejo tekmovalci.

Začetki kajakaške proge segajo že v trideseta leta. Prva tekma je bila organizirana leta 1939, ko so tekmovalci štartali še pod zapornico. Za tiste čase je proga veljala za velik ekstremizem. Prvič je bilo tekmovanje čez zapornico organizirano leta 1952. To početje je bilo takrat za tekmovalce zelo nevarno, saj je vsa voda tekla v skale in takratni leseni čolni so se pogosto lomili, tudi poškodb je bilo nemalo. Po letu 1952 je bilo na tacenskih brzicah organizirano vse več tekmovanj, z njihovo organizacijo so si slovenski organizatorji pridobili ugled in zaupanje, zato so leta 1955 takratni kajakaški zvezi zaupali organizacijo svetovnega prvenstva.

To je bilo drugo svetovno prvenstvo v kajaku, ki je bilo organizirano v takratni Jugoslaviji. Treba je omeniti, da si je takrat prvenstvo ogledalo okoli 15.000 ljudi, kar je bila za tiste čase ogromna številka. Na prvenstvu je sodelovalo 14 držav, velike uspehe ob številčni podpori domačega občinstva pa so dosegli tudi domači tekmovalci. Tretje mesto je zasedel Jože Ilija, peti je bil Milan Zadel, 17. mesto pa si je priveslal Bogdan Svet. Proga je v času prvenstva dobila tudi znameniti stolp, ki je bil namenjen pomembnim gostom prvenstva in snemanju tekem. Postavljenih je bilo nekaj montažnih objektov (tribune), ki pa so jih po prvenstvu odstranili.

Proga je bila skozi vsa ta leta deležna manjših ali večjih popravkov, največjo spremembo in današnjo podobo pa je dobila leta 1990, ko so jo prenovili za svetovno prvenstvo leta 1991. Rečna struga je bila v celoti zabetonirana, zapornica je dobila napihljivi balon, da so lahko uravnavali nivo vode v kanalu. Tudi takrat so domači reprezentanti dosegli odlične uspehe. Prvenstvo je bilo odlično organizirano, kljub temu, da je bila v zraku politična napetost, saj smo bili Slovenci tik pred osamosvojitvijo. Najbolje od naših se je takrat odrezal primorski kajakaš Marjan Štrukelj, ki je zasedel 2. mesto, hitrejši je bil le Britanec Shaun Pearce.

Na letošnjem svetovnem prvenstvu zaradi globalne recesije večjih novosti na progi in ob progi ne bo, kljub vsemu pa lahko pričakujemo manjše spremembe. Velika pridobitev bo velik zaslon nad zapornico, kjer bodo gledalci lahko tekmovalca spremljali skozi vso progo, na otoku bodo postavljene montažne tribune, tako bo kapaciteta prizorišča še večja, novost pa bo tudi montažni most, ki bo povezoval otok in desni breg Save.

Ne spreglejte