Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 3. 2022,
17.20

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

2

Natisni članek

hitrostno drsanje Kjeld Nuis

Četrtek, 24. 3. 2022, 17.20

2 leti, 1 mesec

Kjeld Nuis

Prek magičnih 100 km/h na drsalkah? Je to sploh mogoče? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

2

Kjeld Nuis |  Kjeld Nuis in lov na magičnih 100 kilometrov na uro | Foto Red Bull Content Pool

Kjeld Nuis in lov na magičnih 100 kilometrov na uro

Foto: Red Bull Content Pool

Zlati olimpijec Nizozemec Kjeld Nuis je poskusil preseči svoj svetovni rekord 93 kilometrov na uro na drsalkah. Želel je drsati hitreje kot 100 kilometrov na uro.

Kjeld Nuis | Foto: Red Bull Content Pool Foto: Red Bull Content Pool Februarja je nizozemski zvezdnik hitrostnega drsanja Kjeld Nuis ubranil olimpijski naslov na tisoč in 1.500 metrov, po igrah v Pekingu pa dosegel še en mejnik. Kot prvi je prebil magično mejo 100 kilometrov na uro na drsalkah. Presegel je svoj svetovni rekord. Pred štirimi leti je na Švedskem drsal 93 kilometrov na uro, pred dnevi na Norveškem pa 103 kilometre na uro. 

Hitreje na drsalkah ne gre več, je dejal po rekordnem dosežku 103 kilometre na uro. | Foto: Red Bull Content Pool Hitreje na drsalkah ne gre več, je dejal po rekordnem dosežku 103 kilometre na uro. Foto: Red Bull Content Pool

Več mesecev so s pomočjo legendarnega nizozemskega drsalca Erbena Wennemarsa v vetrovniku razvijali poseben ščit, za katerim bi bili idealni pogoji za čim hitrejše drsanje. Za nov rekord je nato Nuis drsal na zaledenelem jezeru Savalen na Norveškem. Ščit je za sabo vlekel dirkalnik iz Dakarja, Nuis pa je bil "skrit" v ščitu. V brezvetrju so merilniki pokazali nov svetovni rekord 103 kilometre na uro.

Kjeld Nuis | Foto: Red Bull Content Pool Foto: Red Bull Content Pool "Mejnik 100 kilometrov na uro me je res mučil. Sem v odlični formi in sem res moral drsati 100 kilometrov na uro. Pravzaprav sem kar letel po ledu. Čutil sem vsako grbino. Tako hitro drsanje je tehnično zelo zahtevno in moraš biti res natančen," je po doseženem rekordu razlagal Nizozemec. "Poleg tega sem v vsakem poizkusu moral drsati kar dva kilometra, kar na tekmovanjih nikoli ne počnem. Taktika je bila, da drsam čim dlje, da bom imel nato dovolj pospeška od 92 do 100 kilometrov na uro. To je res največja hitrost, kar se še da doseči na drsalkah."

Ne spreglejte