Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 5. 2008,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 18. 5. 2008, 13.55

8 let

Ponomarenkova sedma v Milanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je evropsko prvenstvo v Milanu končala s sedmim mestom na 500-metrski progi.

S tem je za mesto zaostala za lanskim dosežkom iz Pontevedre, a najpomembnejše je, da je že v petek osvojila olimpijsko kvoto za nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Pekingu. Olimpijska kvota je bil tudi edini in glavni cilj 26-letne Koprčanke pred odhodom v lombardijsko prestolnico. Zaradi nje se je odpovedala tudi nastopom v njeni paradni - a neolimpijski - disciplini na 200 m.

"Žrtvovanje" se ji je izplačalo, tako da bo ob Jerneju Župančiču Regentu druga slovenska mirnovodaška predstavnica na najpomembnejšem tekmovanju leta v kitajskem glavnem mestu. "Ko sem vedela, da sem v finalu A na 500 m, potem mi je bilo malce žal, da nisem nastopila tudi na 200 m, saj bi bila lahko evropska prvakinja. Toda tekmovala in zmagala bom takrat, ko bo konkurenca popolna, tukaj ni bila," je malce v šali pripomnila Ponomarenkova in dodala: "Svoje tekmovanje v Milanu lahko ocenim kot zelo uspešno, saj sem dobila tisto, po kar sem prišla. Kvota je moja."

Ponomarenko: Finale je glavni cilj na OI 2008

Sicer pa je današnjo tekmo dobila svetovna prvakinja Madžarka Katalin Kovacs pred Nemko Katrin Wagner Augustin in Italijanko Josefo Idem. Ponomarenkova je za bronom zaostala dobri dve sekundi. "Na tekmi je veter pihal v prsi, kar mi ne odgovarja. Bolje se znajdem, če je veter v hrbet, tako bi mogoče še prehitela kakšno tekmovalko. Ampak jih bom pa na olimpijskih igrah," je v svojem slogu povedala Koprčanka, ki na OI 2008 meri predvsem na finale. "Finale je tisti glavni in osnovni cilj. Mislim, da ne bi smelo biti prevelikih težav za dosego tega. Ampak tu je veliko dejavnikov, ki ti lahko pokvarijo načrte, tudi dnevno razpoloženje," pravi Ponomarenkova. Uspešna slovenska kajakašica se bo v naslednjih dneh spočila, nato pa spet krenila v Zagreb, kjer je opravila glavnino priprav za EP. "Tam bom, dokler se bo dalo veslati. Sčasoma se namreč lokvanji preveč razrastejo in potem ne moreš več normalno vaditi," je pojasnila Ponomarenkova. Slednja bo nastopila le na eni tekmi svetovnega pokala (v Poznanu konec junija), pripravljenost za olimpijske igre pa bo bržkone pilila tudi v Linzu oziroma Račicah.

V kajakaškem dvosedu pa sta tekmovanje v polfinalu sklenila debitanta ne velikih tekmovanjih Tim Jerman in Dejan Marjanovič. V skupini sta zasedla sedmo mesto. Že v soboto je nastope na umetnem jezeru Idroscalo končal drugi slovenski mirnovodaški olimpijec Jernej Župančič Regent. V svoji paradni disciplini na 1000 m je bil tretji v finalu B in skupno 12.

Ne spreglejte