Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
3. 12. 2015,
20.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Erika Fabjan odbojka Grčija

Četrtek, 3. 12. 2015, 20.15

8 let

Po sedmih letih spet v tej vlogi: Erika Fabjan v Grčiji blesti tudi brez kopalk

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Nikoli ne bi spremenila pretekle odločitve za odbojko na mivki. Verjamem v rek Vse ob svojem času. Očitno je zdaj obdobje za dvoransko odbojko," je v zanimivem intervju povedala Erika Fabjan.

Ko slišimo ime Erika Fabjan, vsi najprej pomislimo na poletje in odbojko na mivki, zdaj pa se je mična Dolenjka znašla v povsem novi vlogi. No, ne povsem novi, saj je to že počela pred sedmimi leti. Čeprav gre tudi v tem primeru za odbojko, pa tokrat ne igra na pesku, pač pa v dvorani. Najstarejša od sester Fabjan je v mlajših, tudi v članskih selekcijah veliko igrala tudi dvoransko odbojko (OK Kočevje, OK Krim, OK Vital, OK TPV Novo mesto), nato pa sta se s Simono odločili posvetiti le igranju odbojke na mivki. Po sedmih letih premora se je Erika povsem po naključju spet znašla v dvorani in za zdaj ji ni niti malo žal. V Grčiji, natančneje v Solunu, kjer so še vedno pomladanske, da ne rečemo poletne temperature, se počuti kot riba v vodi.

Čeprav je sezone odbojke na mivki že zdavnaj konec, je Erika Fabjan še vedno v pogonu. Nam lahko poveste, kaj počnete v tem trenutku? Po več kot sedmih letih neigranja odbojke v dvorani sem se letos vrnila na parket. Ponudba in odločitev sta prišli čisto nepričakovano in po naključju.

Celotna letošnja zgodba o vrnitvi se je začela seveda na mivki, natančneje na sredozemskih igrah v Pescari. Trener grške odbojkarske reprezentance na mivki Elijah Zolastathiadis me je opazil in me po koncu tekmovanja povabil na razgovor, kjer mi je dejal, da me želi v svoji dvoranski ekipi, ki je letos debitirala v prvi grški ligi A1.

Letos sem se igralno dobro počutila na mivki in ker sem v sebi še vedno čutila željo po igranju odbojke in ker septembra nisem želela prekiniti stika z žogo, sem premislila, se uskladila z vodstvom kluba in sprejela izziv.

Pri vsem tem mi ogromno pomeni tudi dejstvo, da sezona v Grčiji traja samo do konca marca, kar pomeni, da imam od takrat naprej čas za igranje odbojke na mivki in za posvečanje šoli Fabjan sisters beachvolley. Na kratko, odličen termin in priložnost sta bila prava in podpisala sem za ekipo Aias Evosmou.

Zakaj tega niste hoteli deliti z javnostjo? Da v Grčiji igrate dvoransko odbojko, ve zelo malo ljudi. Res je, to je vedel le ožji krog ljudi, in sicer predvsem zato, ker se je vse odvilo zelo hitro. Pa tudi sama iskreno nisem vedela, kako se bom spet počutila pri igranju v dvorani po tolikšnem času, zato so mi dali možnost, da se vrnem, če mi ne bo ustrezalo.

Pred leti ste se za podoben posel dogovarjali tudi s Calcitom. Kaj je šlo takrat narobe, da niste nikoli igrali zanj? Ponudba se mi ni zdela ustrezna, glede na čas in druge zadeve, ki bi jih morala temu prilagoditi oziroma podrediti.

Če pogledamo samo s finančnega vidika, so vam Kamničani takrat ponujali manj, kot dobivate zdaj? Plačilo, ki ga dobivam zdaj, je kar precej višje, kot je bilo v takratni ponudbi Calcita.

Ste lahko kaj bolj konkretni? S plačilom sem zadovoljna, glede na to, da nisem igrala sedem let, sem kar presenečena, da je klub tako zaupal trenerjevi odločitvi in "tvegal".

Zanimivo je, da se premor – sedem let ni malo – pri vas se sploh ne pozna, saj vam gre odlično. Ste eno glavnih orožij ekipe. Vam je morda kaj žal, da v preteklih letih niste več igrali v dvorani? Ni mi žal, saj mi je vse drugo dogajanje v teh sedmih letih na vseh življenjskih področjih dalo veliko pozitivnega, nikoli ne bi spremenila pretekle odločitve za odbojko na mivki. Verjamem v rek Vse ob svojem času in očitno je zdaj obdobje za dvoransko odbojko.

Če bi primerjali grško in slovensko ligo – katera je močnejša? Nisem neki strokovnjak za dvoransko odbojko in težko podam realno oceno, ker sem v svojem življenju videla veliko več ekip oziroma tekem na mivki. Vendar glede na do zdaj videno, so prve štiri ekipe v grški ligi na zelo visoki ravni in se ločijo od preostalih, v drugem delu lestvice pa so ekipe zelo izenačene. Na splošno se mi zdi grška liga trenutno močnejša od slovenske.

Pred dvema krogoma ste bili izbrani tudi za MVP kroga, kar je zelo lepo priznanje, saj je v vodilnih klubih lige veliko zvezdnic. Da, zelo me je presenetilo. In seveda sem bila zelo vesela, taka priznanja je vedno lepo dobiti.

Na moških tekmah odbojkarske grške lige se na derbijih zelo pogosto zgodi, da na igrišče letijo vžigalniki in kovanci, da se prižge kakšna bakla. Je tudi na ženskah tekmah podobno? Tudi na ženskih tekmah je zelo zanimivo, navijači so zelo glasni, organizirani in Grki so res nori na šport. Predvsem smo priča taki kulisi, kadar se igra proti ekipam iz Aten. Za zdaj so bile vse naše tekme izpeljane varno in ni bilo večjih incidentov.

Dejali ste, da vas je bilo na začetku tega ropota, ki ga ustvarijo grški navijači, kar malce strah. Na prvi tekmi je bil kar šok, počutila sem se, kot da grem na vojno polje. V dvorano, kjer je tekma (in s tekme), gremo vedno v spremstvu policistov in tudi na tekmi jih je prisotnih veliko. Vsekakor so to stvari, ki jih do zdaj nisem videla. V Sloveniji so na tekmah lige prvakov trije redarji.

Vsi vemo za grško krizo, kako se to odraža in čuti v vsakdanjem življenju? Če se sploh … Trenutno glede tega ne vidim ali čutim kakih večjih razlik s Slovenijo.

Bi lahko bile zaradi tega v nadaljevanju kakšne težave pri izplačilnih ali je Aias klub, ki ima to urejeno? Omenjenih težav do zdaj še ni bilo in upam, da bo tudi do konca vse izpeljano, kot smo se dogovorili.

Za kakšen klub gre, kakšna je organizacija? Vsi v klubu so medsebojno zelo povezani, vodijo ga že dlje časa v odbojko vpletene družine. Organizacija je zelo dobra, za ekipo je dobro poskrbljeno. Edini minus je mogoče to, da gre vse bolj počasi in da se včasih kar pošteno načakaš, ampak v osnovi gre po mojih dozdajšnjih izkušnjah za dobre ljudi. Ekipo sestavljajo večinoma mlade perspektivnih igralke (med 16–25 let), jaz in še dve izkušenejši starejši igralki.

Do zdaj ste od sedmih tekem v ligi dobile le eno, je to realno stanje ali se bodo rezultati v nadaljevanju izboljšali? Prva tekma na Kreti je bila odigrana brez mene, ker še niso uredili potrebnih dokumentov z OZS. To tekmo bi z mojo pomočjo morali dobiti, tako da te izgubljene tekme je res škoda. V nadaljevanju smo imeli takoj štiri najbolje uvrščene ekipe na lestvici in ni se pričakovalo, da jih lahko premagamo. Zdaj v drugem delu prihajajo za nas pomembne tekme in ugodnejše ekipe.

V Sloveniji je mraz, vi pa na socialnih omrežjih velikokrat objavite fotografije, na katerih ste v kratkih rokavih obsijani s soncem. To je vreme, ki ga imate radi. To ozračje mi res ustreza, sem že imela idejo, da bi lahko tukaj nekako vpletla tudi odbojko na mivki.

Kaj mislite, da je trenutno vaša največja slabost pri igranju dvoranske odbojke, če sploh je kakšna? V začetku je bil taktični prehod v glavi, namreč taktika in sistem igre v odbojki na mivki sta povsem drugačna in kot napadalec/korektor nimaš toliko različnih možnosti v napadu kot pri odbojki na mivki. Tudi omejenost pri sprejemu mi je na začetku delala težave, saj sem hotela kar vse sama sprejeti, zdaj pa že imam občutek, kje je moj del igrišča. Tudi pri bloku sem prve dni delala napake, saj sem se avtomatsko pomikala nazaj, ko žoga ni bila povsem na mreži (pull off pri odbojki na mivki). Mislim, da sem zdaj že vse preklopila v glavi in da mi gre iz tekme v tekmo bolje.

Boste po tej sezoni še kdaj igrali odbojko v dvorani? O tem bom razmišljala po koncu sezone, konkretno lahko za zdaj rečem le, da še vedno zelo rada igram in da mi ta šport veliko pomeni. Bo pa prihodnost pokazala, kakšne bodo ponudbe in drugi dejavniki v mojem življenju.

Če bi dve, tri sezone igrali dvoransko odbojko, bi bili zanimivi tudi za slovensko reprezentanco. Kaj menite o tem? Mislim, da je odgovor na dlani. Poletje je rezervirano za odbojko na mivki (smeh, op. p.).

Že poznate kakšno grško besedo? Počasi usvajam posamezne fraze in besede. Grščina je povsem drugačna od drugih jezikov, tudi svojo abecedo imajo, ampak jezik mi je zelo všeč. Mislim, da bi tu morala biti več sezon, da bi lahko solidno komunicirala v tem jeziku.

S katero tekmovalko se najbolje razumete? Z vsemi se dobro razumem, vse soigralke so zelo v redu dekleta. Največ časa preživim z bolgarsko igralko Dani Najdenovo, s katero tudi živim in s katero imava prav tako super odnos.

Glede na to, da v Sloveniji veljate za eno najbolj postavnih slovenskih športnic, se je najbrž tudi obiskanost vaših tekem povečala. Prej ste dejali, da je klub tvegal, a morda je vedel, kaj počne, ko je podpisal z vami. Vaše mnenje? Ne vem, ali je obiskovalcev kaj več ali manj. Seveda, saj smo slovenske športnice najboljše.

Za konec še eno nešportno vprašanje. Glede na to, da veljate za eno najbolj postavnih športnic v Sloveniji, je za razliko od Slovenije, kjer so fantje bolj ko ne sramežljivi, po tekmi do vas pristopil kakšen Grk in vas morebiti povabil na gyros? V Grčiji sem samo zaradi odbojke in se osredotočam samo na to. Je pa res, da imam zelo rada gyros, a si ga najraje privoščim sama, saj se mi tako ni treba bati, da bi mi ga kdo pojedel (smeh, op. p.).

Ne spreglejte