Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 3. 2009,
16.20

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 22. 3. 2009, 16.20

8 let, 2 meseca

Petkovšku zmaga v Cottbusu, Šajnova tretja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski telovadec Mitja Petkovšek je svojo prvo tekmo v poolimpijski sezoni začel z zmago. Na svetovnem pokalu v Cottbusu se je z oceno 15,775 točke na bradlji povzpel na najvišjo stopničko.

Velik uspeh je dosegla tudi najboljša slovenska telovadka Adela Šajn, ki je na parterju z oceno 13,675 osvojila bronasto kolajno.

Že v soboto je finalni nastop uspešno opravil Sašo Bertoncelj na konju z ročaji. Potem ko je uvod svetovnega pokala v Montrealu končal na četrtem mestu, je na 33. turnirju prvakov stopil še korak dlje. Z oceno 14,625 točke je osvojil tretje mesto, še višja uvrstitev pa mu je ušla po ponesrečenem seskoku z orodja.

Petkovšek se je v Nemčiji predstavil s svojo "staro" sestavo, ki pa je po novem pravilniku vredna dve desetinki točke manj, se pravi 16,2. A to je bilo povsem dovolj za novo zmago v svetovnem pokalu. Čeprav sprva ni kazalo tako, saj se je njegov večni in skorajda edini pravi evropski tekmec Francoz Yann Cucherat predstavil s tri desetinke težjo vajo, a na koncu so mu sodniki zaradi napake pri sestavljanju vaje oceno znižali in vnovič je moral Petkovška gledati v hrbet. Slovenski šampion je bržčas prava nočna mora za Francoza, ki se ga je na bradlji v evropski konkurenci že davno oprijel vzdevek "večno drugi".

V francoskem taboru napačno tolmačili nova pravila

"Malo mi je žal Cucherata, saj sva velika prijatelja in tokrat je v vaji naredil preveč dobrih elementov in v bistvu zaradi birokratske napake ostal brez zmage. Glede na to, da je to šele uvod v sezono, bi mu sodniki lahko pogledali skozi prste in tudi moj trener Edi Kolar je skušal posredovati v njegovo korist, a so sodniki ostali neomajni," je razplet pojasnil Petkovšek, ki pa ni kriv, da so si v francoskem taboru napačno tolmačili nova pravila.

"Sicer sem naredil res lepo vajo, zato sem presrečen in razen majhnega poskoka pri seskoku je bila super. Vesel sem, da mi je v bistvu edini pravi test pred bližnjim evropskim prvenstvom tako dobro uspel, zdaj bom do Milana treniral še dodaten element - toč za 360 stopinj -, da bom imel v rokavu dodatnega aduta. Da bom lahko taktiziral in sestavo otežil z dodatno prvino, če bo seveda to sploh potrebno," je še povedal 32-letni telovadec Narodnega doma.

Šajnova do stopničk na parterju

Enega večjih uspehov kariere je na tekmi v Cottbusu dosegla tudi Šajnova, ki se je povzpela na stopničke na parterju. "Res sem na parterju prejela svojo najvišjo oceno kariere na tem orodju in se predstavila s še dve desetinki točke težjo vajo ter tako izpolnila svoj cilj pred finalom, a prioriteta vseeno ostaja gred," je uvodoma povedala 18-letna telovadka Zelene jame, ki se kolajne na parterju ni nadejala.

V kvalifikacijah je imela namreč šesto oceno, več pa je pričakovala na gredi, kjer pa ji sodnice dveh elementov niso štele, s tem so ji skoraj za točko znižale izhodišče in ostala je brez tako želenega finala. "Zelo sem vesela tega uspeha na parterju, saj je bila konkurenca izjemno močna, a vseeno moje najboljše orodje ostaja gred. Tokrat se mi na gredi žal ni izšlo, a zdaj bom do evropskega prvenstva še izpilila elemente, ki so bili nekako 'na meji', da jih bom bolje izvajala in ne bom po nepotrebnem sodnicam poklanjala možnosti, da mi jih ne priznajo in oklestijo mojo oceno," je bila odločna Šajnova.

Naslednja velika tekma bo za najboljše telovadce in telovadke stare celine že evropsko prvenstvo, ki ga bo od 2. do 5. aprila gostil Milano. V evropsko prestolnico športa za leto 2009 bodo odpotovali Petkovšek, Aljaž Pegan, Bertoncelj, Alen Dimic, Rok Klavora in Žiga Britovšek, rezerva pa je Žiga Šilc, medtem ko bodo v ženski ekipi tekmovale Šajnova, Saša Golob in Tjaša Kysselef.

Ne spreglejte