Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 4. 2009,
19.19

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 4. 4. 2009, 19.19

8 let, 2 meseca

Petkovšek v nedeljo po osmo kolajno na EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski telovadec Mitja Petkovšek bo v nedeljskem finalu evropskega prvenstva v Milanu na bradlji lovil še svojo osmo kolajno z EP.

Petkovšek lahko v svojem devetem zaporednem finalnem nastopu na prvenstvih stare celine po letih 2000, 2006, 2007 in 2008 vknjiži še rekordno peto zmago v karieri. V finalu mu bo družbo tokrat delal še Sašo Bertoncelj na konju z ročaji.

Petkovšek se je v petkovih kvalifikacijah predstavil z "lažjo" vajo, ki pa so jo sodniki nagradili z najvišjo oceno tekmovanja na bradlji (15,75). Žreb je določil, da bo za orodje poprijel kot zadnji med finalisti, osmi. To dejstvo mu vnovič omogoča taktiziranje, saj je minule dni vadil tudi toč z obratom, s to prvino pa bi bilo njegovo izhodišče višje za dve desetinki točke. Ravno pred njim pa bo kot sedmi nastopil njegov skorajda edini pravi evropski tekmec, Francoz Yann Cucherat. "Če bo Cucherat naredil vajo za okoli 15,6 točke ali manj, potem ne bom tvegal z dodatno prvino, v nasprotnem primeru bom moral bržčas vključiti še dodaten toč. A s tem bo vaja precej bolj tvegana," je pred nedeljskim nastopom sproščeno razlagal 32-letni telovadec, ki meni, da sta v nedeljo možna dva scenarija: "Ali bom prvi ali drugi, lahko pa se tudi zgodi, da se mi vse ponesreči. A upam, da se to ne bo zgodilo."

Petkovšek: Kandidata za zmago le Cucherat in jaz

"Pred nastopom bom imel tudi malce treme, saj me vedno skrbi, da se mi ne bi kaj ponesrečilo. Čeprav lovim že osmo kolajno z EP, mi ni vseeno, kaj bo. Še vedno mi vsaka ogromno pomeni. Občutek, ko narediš dobro vajo in dosežeš lep rezultat, je neopisljiv," je še pojasnil Petkovšek, ki je danes opravil dva treninga, a bolj zato, da mu ne bi bilo dolgčas, da bo dan hitreje minil. Popoldan pa si je ogledal tudi moški mnogoboj in nastope nekaj svojih tekmecev v finalu. Ob trikratnem zaporednem branilcu naslova na bradlji in Cucheratu, ki je imel drugo oceno kvalifikacij, bodo v finalu nastopili še Poljak Adam Kierzkowski, Britanec Daniel Keatings, Romun Cosmin Popescu, Slovak Samuel Piasecky, Švicar Nicolas Böschenstein in na novo okronani mnogobojski evropski prvak, Nemec Fabian Hambüchen.

"Če bomo vsi dokaj dobro delali, menim, da sva kandidata za zmago le Cucherat in jaz. Če mi bo vaja uspela res dobro, pa se zavedam, da imam tudi pred njim nekaj prednosti v izvedbi. Hambüchen je na bradlji v preslabi formi, da bi lahko zmagal, lepo telovadi še Piasecky, ostali pa so malce slabši," je svoje tekmece ocenil Petekovšek in dodal, da bo šel zjutraj stiskati pesti še za reprezentančnega kolega Bertonclja, ki se je skozi kvalifikacije sploh prvič v karieri prebil v finale EP.

Bertoncelj: Z užitkom čakam na finalni nastop

"Res zelo z užitkom čakam na finalni nastop, čeprav sem kar slabo spal, saj sem imel po petkovih uspešnih kvalifikacijah očitno še preveč adrenalina. A to me ne skrbi, ker vem, da bom danes dobro spal. Opravil sem en trening, nato pa smo še pred ogledom moškega mnogoboja še na hitro skočili v Milano," je povsem mirno razlagal Bertoncelj, ki se bo v finalu pomeril z Britancema Keatingsom in Louisom Smithom, Romunom Danielom Popescujem, Madžarom Krisztianom Berkijem, Belgijcem Donna-Donnyjem Truyensom, Rusom Andrejem Perevožnikovom in domačinom Albertom Busnarijem.

Klubski kolega Petkovška v Narodnem domu, 24-letni Bertoncelj bo v finalu nastopil kot tretji. "To se mi zdi dobro, saj je konkurenca tako močna, da bom moral v vsakem primeru narediti res dobro vajo. Čeprav sem na treningih pripravljal tudi težjo različico, bom raje skušal izvedbeno nadgraditi sestavo iz kvalifikacij. Moja želja je, da bi prikazal tako vajo kot v petek, le da bi popravil še dve do tri izvedbene napake. To bi bilo super!" si želi Škofjeločan, ki se bo skušal čim manj obremenjevati z rezultatom: "Moj cilj pred prihodom v Milano je bil finale. To mi je zdaj uspelo, zato sem zelo zadovoljen. Finale pa je tekma zase, tam je mogoče prav vse."

V nedeljo bo v dopoldanskem delu finalnih nastopov najprej tekmoval Bertoncelj (okoli 11.30), popoldan predvidoma med 16.00 in 16.30 pa bo Petkovšek lovil novo kolajno z EP.

Ne spreglejte