Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
8. 9. 2015,
15.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kajak kanu svetovno prvenstvo

Torek, 8. 9. 2015, 15.28

8 let

Peter Kauzer s tiskovne konference takoj na letalo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred našimi divjevodaši je najpomembnejša tekma sezone. Tokrat bo od 16. do 20. septembra potekalo svetovno prvenstvo na olimpijski progi v Londonu.

Na svetovnem prvenstvu bo nastopilo 13 slovenskih čolnov. Vložek bo to leto še višji, saj se bodo tekmovalci borili za olimpijske kvote. Kot že nekaj let so tudi letos cilji slovenske reprezentance zelo visoki. Dekleta in fantje se zavedajo, česa so sposobni, vendar nihče ne želi napovedovati medalje. Tudi direktor reprezentanc Andrej Jelenc. "Pred prvenstvom smo optimistični, tudi cilji so visoki. Upamo, da bodo tekmovalci svoje najboljše rezultate dosegli ravno v zaključku sezone. Tekma bo pomembna tudi zaradi olimpijskih iger prihodnje leto, saj bo večino kvot mogoče osvojiti prav na tem svetovnem prvenstvu," je na novinarski konferenci povedal Jelenc.

Kauzer nima nobenega strahu pred progo

Dobre rezultate pričakujejo prav v vseh disciplinah, razen v ženskem kanuju enosedu, kjer bo Nina Bizjak nabirala svoje izkušnje. Upe polagajo na Petra Kauzerja, ki je sezono svetovnega pokala končal kot najboljši kajakaš. Hrastničan na progo v Londonu nima najlepših spominov. Leta 2012 se mu je na OI izmuznila medalja, lani pa si je na isti progi poškodoval ramo, tako da je moral izpustiti celotno lansko sezono. "Nimam nobenega strahu. Tisto kombinacijo, kjer sem se poškodoval, sem kar nekajkrat odpeljal, tako da je vse v najlepšem redu," je povedal Kauzer, ki je po tiskovni konferenci že hitel na letalo. Peter ravno danes praznuje svoj 32. rojstni dan. Med kajakaši bosta nastopila še Simon Brus in Janoš Peterlin.

Savšku s svetovnih prvenstev manjka le še zlato

V pravega vrhunskega kanuista se je razvil aktualni evropski prvak Benjamin Savšek. V skupnem seštevku svetovnega pokala je končal na drugem mestu. Ljubljanski kanuist je že nekajkrat dokazal, da je tekmovalec za največje tekme. Varovanec Jožeta Vidmarja je na zadnjem svetovnem prvenstvu v ZDA dosegel srebro, leto prej je bil v Pragi bronast. "V letošnji sezoni sem zadovoljen z rezultati. Čim bolje se bom skušal pripraviti na tekmo in čim bolje odpeljati svojo vožnjo." Poleg Savška bosta slovenske barve branila še Luka Božič in Jure Lenarčič.

Luka in Sašo branita lanski naslov

Visoka pričakovanja so tudi v dvojcu, kjer bosta naslov svetovnih prvakov branila Luka Božič in Sašo Taljat. Primorski dvojec v letošnji sezoni ni najbolj blestel, vendar sta proti koncu sezone že kazala prave vožnje. Na zadnjih dveh tekmah sta dosegla peto in sedmo mesto. Bila sta trikrat na pripravah v Londonu in se dobro spoznala s progo, ki se je od olimpijskih iger leta 2012 nekoliko spremenila. "Progo dobro poznava. Je kar zahtevna in vsakemu tekmovalcu predstavlja velik izziv," je povedal starejši član posadke Sašo Taljat. Luka bo imel tudi tokrat dvojni program, saj bo nastopil tudi v kanuju enosedu. "Letos bo malo lažje, ker je program prvenstva malo drugačen."

Med kajakašicami bosta imeli glavno vlogo Eva Terčelj in Urša Krgelj, ki sodita v ožji krog favoritinj. Terčeljeva je na zadnjih pripravah utrpela poškodbo. Ljubljančanka čuti manjše bolečine hrbtu, a, kot pravi, treningi potekajo normalno. Poleg Urše in Eve bo tekmovala še Ajda Novak.

Ne spreglejte