Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 11. 2008,
22.01

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 14. 11. 2008, 22.01

8 let, 2 meseca

Pegan in Šajnova gladko v finalih, ostali slabše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Aljaž Pegan in Adela Šajn sta v današnjih kvalifikacijah zadnje tekme svetovnega pokala letos pred velikim finalom v Madridu odlično nastopila in se uvrstila v sobotna finalna nastopa.

Pegan ima na drogu tretjo oceno (15,575 točke), Šajnova pa na gredi šesto (14,675). Preostali telovadci so v Stuttgartu nastopili slabše in ostali brez finalov. Pegan je na tradicionalnem 26. pokalu Nemške gimnastične zveze (DTB) v sloviti dvorani Hans Martin Schleyer svojo vajo na drogu izpeljal dobro, brez večjih napak, in si s tretjo oceno kvalifikacij zlahka pritelovadil finalni nastop. Tako je svoj prvi cilj izpolnil, saj je nastop v Stuttgartu zanj zadnji preizkus forme pred velikim finalom svetovnega pokala dveh sezon, ki bo sredi decembra v Madridu. "Zelo sem zadovoljen s prikazanim, z oceno pa sploh," se je po nastopu v pogovoru smejalo 34-letnemu Ljubljančanu, ki je svoj nastop ocenil za povsem korektnega: "Povezave pegan-ribalko sicer nisem naredil, zato je za dve desetinki točke nižje tudi izhodišče, a preostalo je bilo dobro, le pri seskoku sem spet prišel povsem blizu droga in nato naredil korak nazaj."

Pegan: Zasedba v finalu bo pestra

Boljši oceni od Pegana sta prejela le domači as, svetovni in evropski prvak ter nemški športnik leta Fabian Hambüchen (16,2 točke), ter na veliko presenečenje poznavalcev gimnastike tudi njegov rojak Phillip Boy (15,6).

"Zasedba v finalu bo kar pestra, nekoliko me je presenetila le visoka ocena Boya, ki pa mi je v pogovoru razodel, da bo za finale še precej povišal izhodiščno oceno, ki naj bi znašala kar čez 17 točk. Bomo videli, sam si želim, da bi mi tudi jutri uspela tako lepa vaja kot danes," je še povedal Pegan, ki je doslej v Stuttgartu zmagal že štirikrat (1995, 1998, 2005, 2006).

Šajnova nastopila le na gredi

V ženski konkurenci se je odlično predstavila najboljša slovenska telovadka, olimpijka Šajnova, ki pa je nastopila le na gredi, saj sta se s trenerjem Silvom Marinčičem že pred tekmo odločila, da bo nastop na parterju zaradi slabšega počutja raje izpustila. A na gredi je svoje delo opravila odlično in se zasluženo znašla med svetovno elito, kjer ima prvo oceno večkratna olimpijska in svetovna prvakinja Kitajka Cheng Fei (15,525). "Malo sem utrujena, a obenem tako zelo vesela, saj sem se kljub izjemni konkurenci na gredi prebila med najboljše telovadke sveta. Vajo sem začela zelo dobro, ko pa sem naredila vse težke elemente, ki mi največ prinesejo ali včasih največ odnesejo, sem si le še želela ostati na gredi. Dvakrat sem se malo sicer zamajala, tako da bi bila ocena lahko še višja, a to sploh ni pomembno, saj mi je uspel res dober nastop," je v pogovoru po kvalifikacijah povedala 18-letna telovadka Zelene jame in dodala: "Tako imam za jutrišnji finale še nekaj rezerve." Na treh orodjih se je predstavila tudi Tamara Glažar, ki pa je bila daleč od finalov.

Bertonclja zaustavili sodniki

Preostali slovenski reprezentanti se z izjemo mladega 20-letnega Roka Klavore, ki je na parterju spet prikazal odlično predstavo in z oceno 15 točk zasedel 12. mesto, niso izkazali. Alen Dimic, ki je na minulih dveh tekmah navdušil z dobrima nastopoma na bradlji in drogu, je na bradlji sicer lepo telovadil, a mu je pri prvini tippelt zdrsnila roka in se je usedel na orodje, tako da je z oceno 14,5 točke zasedel 14. mesto, na drogu pa je naredil toliko velikih napak, da je pristal na zadnjem, 33. mestu (12,75).

Žiga Šilc je bil na parterju po številnih napakah 26. (13,35), Žiga Britovšek pa na konju z ročaji (12,425) 29. Na konju pa je nastopil tudi Sašo Bertoncelj, ki si je želel z lepim nastopom končati sezono. Nastop mu je lepo uspel, a tokrat se je zataknilo drugje - pri sodnikih -, tako da je še eno tekmo svetovnega pokala končal kot prva rezerva za finale na devetem mestu (14,375).

Finale ob 13. uri

"Tako zelo sem jezen in razočaran, da sploh ne vem, kaj bi povedal. Pri elementu, ki ga sicer delam že dve leti, se je sodnik, ki računa izhodiščno oceno, odločil, da po njegovem to ni to in mi krepko znižal izhodišče. Tudi pred mano so v kvalifikacija telovadci izvajali isti element, pa so ga njim šteli, meni pa ne," je poklapano razlagal 24-letni telovadec Narodnega doma in dodal: "Res sem povsem potrt. Najprej se moram boriti s sabo, da mi sploh uspe ta težka vaja, nato še s tekmeci, ki so sami asi. In to mi je tudi uspelo, saj je bila vaja lepa, le pri seskoku sem naredil lažjo različico. Da pa se moram očitno boriti še s sodniki, pa je misija nemogoče."

V soboto se bodo finalni nastopi začeli ob 13. uri.

Ne spreglejte