Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2012,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 9. 2012, 14.43

8 let

Pavlin peti z zračno puško, Pintarjeva brez polfinala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tretji dan na paraolimpijskih igrah si je strelec Damjan Pavlin priboril peto mesto z zračno puško leže v kategoriji 2. Namiznoteniška igralka Mateja Pintar pa je v četrtfinalu kategorije 3 izgubila.

Pavlin je bil na strelišču Royal Artilery Barracks zelo blizu ponovitve olimpijskega uspeha Rajmonda Debevca. Razburljiv finale je le za 0,3 kroga odnesel medaljo, kljub temu pa je bil 38-letni strelec iz Krškega zadovoljen z doseženim.

"Zelo sem bil zadovoljen že s kvalifikacijami z maksimalnim izkupičkom. Moram pa biti zadovoljen tudi s finalom, kajti 105,6 je moj najboljši finalni rezultat. Za medaljo še ni dovolj, ampak kot vedno pravim, verjetno bodo še kakšne priložnosti," je dejal Pavlin.

Že predtekmovanje je bilo nadvse izenačeno in razburljivo. Deseterica je dosegla vseh možnih 600 krogov, tako da je o nadaljevanju odločalo število najbolj natančnih poskusov, notranjih desetk. Po tem kriteriju je bil Pavlin pred finalom na četrtem mestu, a so imeli vsi izenačeno izhodišče.

Finale se je sprva obrnil po željah in upih slovenske ekipe; Pavlin je odlično začel, zapored dosegel 10,6, 10,7 in 10,8 kroga ter se najprej s tretjega mesta prebil na drugo, po sedem strelu pa je tudi prevzel vodstvo, vendar so bile razlike izredno majhne in dva malenkost slabša strela sta Pavlina nato pomaknila na peto mesto, kjer je ostal tudi po zadnji seriji. V slednji se je Ukrajincu Vasiliju Kovalčuku z 10,9 uspelo prebiti do zmage, za srebro pa sta se v dodatnem strelu pomerila Francoz Raphael Voltz in Britanec James Bevis, boljši je bil Voltz.

"V tej disciplini je standardno tesen razplet. Izidi so tesni, žal mi je osmega in devetega strela, rezultata sta bila nizka. Treba je biti stoodstoten, jaz sem danes bil, nimam si kaj očitati," je še dejal Pavlin. Peto mesto je zanj ponovitev uspeha iz Pekinga 2008 v tej disciplini, a slovenski strelec ni želel delati primerjave med obema tekmama: "Težko je delati primerjavo. Vsake igre so zase, od Pekinga do Londona so bili padci, imel sem še poškodbo noge. Ampak zdaj imam več izkušenj, znanja, kako se umiriti. Začeli smo tudi delati s psihologom. Upam, da bo tudi naprej enako ali boljše."

Trenerka Polona Sladič je finale ocenila kot dober, s tem, da je Pavlinu spet zmanjkal kanček sreče: "Današnji finale je bil na koncu bolj loterija, vrstni red se je spreminjal po vsakem strelu. Prvič sta na igrah ostala brez finala dva z izidom 600. Moramo biti zadovoljni, uvrstitev v finale je dosežek, ki se ga mogoče ne zavedamo. Streljal je skoraj osebni rekord, spet pa mu je žal zmanjkalo malo športne sreče, ko osmi in deveti strel nista bila povsem popolna. Spet samo 0,3 kroga za medaljo, a Damjan je dal vse od sebe."

Na drugem koncu mesta se je medtem Mateja Pintar borila za možnost ponovitve pekinškega uspeha, kjer je bila bronasta. Njena tekmica je bila domačinka Sara Head, ki je imela tako tudi bučno podporo domačih privržencev športa v dvorani Excel. Vendar Pintarjeve to ni zmedlo. Začela je sicer tako kot večkrat: slabši prvi niz in poraz s 6:11, nato pa je sledila že videna zgodba. Naredila je preobrat ter dobila naslednja dva, najprej po podaljšani igri z 12:10, tretjega pa prepričljivo z 11:7. A je nato v četrtem Britanka spet prišla do prednosti, vodstva z 10:6 ni izpustila iz rok, v odločilnem petem nizu pa je bila Headova premočna in je hitro povedla s 7:3 in 9:3 ter na koncu zmagala z 11:3, tako da si je na navdušenje navijačev priborila uvrstitev v polfinale.

"Prvi izgubljeni niz še nič ne pomeni. Ne smeš si sicer privoščiti, da bi kar tako oddal en ali dva niza, nikoli ne grem v tekmo z namenom, da bi izgubila niz, pa šele potem začela igrati. V četrtem nizu sva imeli vsaka eno srečno točko, njej je to zadostovalo, ker je bil izid že tako visok. Ne moreš si privoščiti, da zaostajaš toliko na takšnih tekmah. Vsaka najmanjša napaka lahko odloči niz ali pa tekmo," je dvoboj ocenila Pintarjeva.

Zanimivo je, da njeno tekmico vodi nekdanji slovenski glavni trener Gorazd Vecko, ki je bil ob njej tudi v Atenah 2004, ko je dobila zlato medaljo. Tako je lahko Headovo dobro pripravil na dvoboj z nekdanjo varovanko. "Jaz nisem stoodstotno pripravljena, ona pa se je tri leta pripravljala z mojim trenerjem. Žal mi je mojih navijačev, upam, da niso preveč razočarani. Seveda bi si želela zmagati in odigrati polfinalne dvoboje, nisem pa preveč razočarana. Če sem že morala izgubiti, je dobro, da je v polfinalu moja kolegica in to je tudi lep uspeh za Gorazda," je o tej temi dejala Pintarjeva.

Ne spreglejte