Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2009,
15.52

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 18. 3. 2009, 15.52

8 let, 2 meseca

Na Galjevici konec tedna spet ritmični spektakel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Klub za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana bo v soboto na Galjevici priredil tradicionalni 22. mednarodni turnir MTM Narodni dom. Nastopile bodo tekmovalke iz 16 držav.

Skupaj bo v slovenski prestolnici nastopilo blizu 70 tekmovalk. Slovenska pričakovanja so uprta predvsem v izkušeno članico Tjašo Šeme. "Po lanskih olimpijskih igrah v Pekingu je prišlo do velikih sprememb gimnastičnega pravilnika, zato sem morala s trenerkama spremeniti vse štiri vaje. Zdaj je težje, saj je v sestavah več bonusov, tekmovalke bolj tvegamo, zato je tudi več možnosti za napake. Turnir MTM bo tako zame kot za večino tekmic iz tujine prva večja tekma sezone, zato nimam posebnih pričakovanj, želim si le kar najbolje prikazati vse štiri sestave, s čim manj napakami," je povedala slovenska reprezentantka Šemetova, ki je minuli konec tedna v Mariboru tudi prepričljivo zmagala na prvi tekmi za državno prvenstvo.

Ob Šemetovi so za nastop v elitni članski kategoriji od Slovenk prijavljene še Pia Arhar, Nina Košnjek in Lara Flegar, medtem ko najizkušenejša slovenska telovadka Mojca Rode še ni nared za nastope. Tudi 22. leto zapored bo tradicionalni turnir, ki se je po besedah prirediteljev uveljavil kot največje in najkakovostnejše mednarodno tekmovanje te ravni v tem delu Evrope, organiziran v štirih starostnih kategorijah: članski, mladinski, kadetski in dekliški.

"Tako kot v minulih letih je za nastop v športni dvorani Krim prijavljena celotna slovenska reprezentanca. Slovenke so imele dober test konec tedna v Mariboru, ko so se merile na prvi tekmi za DP. Tam smo videli še precej napak, ki so gotovo posledica sprememb pravilnika, a k sreči so v vseh taborih na istem," je poudarila trenerka v Narodnem domu Lena Jakubovska, ki je obenem predsednica strokovnega odbora za ritmično gimnastiko pri Gimnastični zvezi Slovenije (GZS). Zelo močna bo konkurenca tudi med mladinkami, kjer bodo reprezentančne barve zastopale Evita Pšeničny, Tinkara Remic, Manca Marcelan, Emina Haračič, Manca Mohar in Brina Strajnar.

Predsednik organizacijskega odbora Viljem Pšeničny je poudaril, da je ljubljanski turnir odlična odskočna deska za bodoče zvezdnice tega športa, saj so na Galjevici v minulih letih ob številnih svetovnih in evropskih prvakinjah gostili tudi zadnje štiri olimpijske prvakinje - lani je na MTM zmagala olimpijska prvakinja iz Pekinga 2008 Ženja Kanajeva, na MTM pa so nastopile tudi zmagovalke OI Alina Kabajeva (Atene 2004), Julija Barsukova (Sydney 2000) in Jekaterina Serebrijanska (Atlanta 1996).

Zvezdnic ne bo manjkalo

Letos bo prvo ime dobitnica kolajn s SP in EP, Azerbajdžanka Alja Garajeva. Njeni največji tekmici bosta gotovo Belorusinja Svetlana Rudalova, prav tako dolgoletna zvezdnica mednarodne scene, ter mlada, komaj 16-letna Rusinja Aleksandra Jermakova. Slednja je bila najboljša mladinska tekmovalka sveta, za katero strokovnjaki pravijo, da je prihodnost ruske ritmike. Uspešno nastopa tudi v članski kategoriji, vendar bo imela bržčas veliko dela, če bo skušala na Galjevici nadaljevati bogato tradicijo ruskih zmag.

MTM Narodni dom se bo v soboto začel z nastopi najmlajših ob 9. uri, ob 10.25 nadaljujejo kadetinje, ob 12.10 pa bodo na vrsti mladinke. Članice bodo nastopile po slovesnem odprtju tekmovanja ob 15.30, ko bo turnir odprl minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Predstavile se bodo v dveh skupinah; nastopi prve se bodo začeli ob 15.45, drugi del elitnega članskega turnirja pa bo ob 17.30.

Ne spreglejte