Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2016,
17.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tina Mrak Veronika Macarol

Sreda, 6. 4. 2016, 17.13

6 let, 6 mesecev

Mrakova in Macarolova branita naslov na Majorki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Na Majorki se je z uvodno slovesnostjo začelo odprto evropsko prvenstvo razreda 470, na katerem bosta naslov evropskih prvakinj branili slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol.

Na Majorki v Španiji se v četrtek s prvimi plovi začenja odprto evropsko prvenstvo olimpijskega razreda 470, ki bo potekalo do 12. aprila. Na španskem otoku se je zbralo več kot 250 jadralk in jadralcev iz 33 držav, ki bodo jutri začeli prvenstvo. Prvi štartni signal je predviden ob 12. uri, do prihodnjega torka pa je pred njimi 11 plovov ter regata za medalje za najboljših deset posadk v ženski in moški konkurenci.

Večina zbranih posadk je jadrala tudi na regati za pokal princese Sofije, ki je bila še zadnja priložnost za uvrstitev na olimpijske igre in se je končala pred nekaj dnevi. Na prvenstvu se bodo jadralke in jadralci pomerili za naslove evropskih prvakov, za nekatere bo rezultat na prvenstvu pomemben za interne kvalifikacije za uvrstitev na olimpijske igre, za druge pa bo predvsem še ena od priložnosti za preverjanje pripravljenosti in opreme pred letošnjim vrhuncem, olimpijskimi igrami v Riu.

Na prvenstvu bosta Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat Portorož) branili naslov evropskih prvakinj, ki sta si ga prijadrali julija lani v Aarhusu na Danskem. Po razočaranju na letošnjem svetovnem prvenstvu v Argentini sta slovenski jadralki s šestim mestom na regati za pokal princese Sofije pokazali, da sta se vrnili v igro za najvišja mesta. Na Majorko sta prispeli teden dni pred regato za pokal princese Sofije. Opravili sta nekaj treningov na morju, regato pa izkoristili predvsem za pridobitev čim boljših občutkov na morju. Kljub nekaj težavam na štartih sta bili zadovoljni s hitrostjo jadrnice in končnim rezultatom.

 | Foto:

Regate za medalje nista optimalno izkoristili

"Regate za medalje nisva izkoristili tako, kot znava. Na žalost sva takoj po štartu izgubili možnost za dobro uvrstitev. Regato za medalje sva končali na devetem mestu in končujeva na skupnem šestem mestu. Regato sva, kljub slabši uvrstitvi v regati za medalje, dobro odpeljali in pomeni dobro pripravo pred evropskim prvenstvom. Regata za pokal princese Sofije je bila za naju zelo pozitivna, nabrali sva novo motivacijo in dokazali sami sebi, da spadava v sam vrh ženskega jadranja. S šestim mestom sva nekako končali to zadnje obdobje, ki ni bilo optimalno. Mislim, da je to dobra popotnica pred začetkom evropskega prvenstva," je povedala Mrakova.

"Že dobra dva tedna trenirava, opravili smo res dobre priprave, tudi regata je bila dobra priprava na evropsko prvenstvo. Kot zmeraj bova dali vse od sebe in skušali čim bolj izkoristiti to regato, saj imava do olimpijskih iger samo še evropsko prvenstvo in regato svetovnega pokala v Hyeresu. Vsaka regata je zdaj zelo pomembna, da izpopolniva svoje jadranje in prideva v Rio čim bolje pripravljeni," pa je dejala Macarolova.

 

Z močno zasedbo

Na EP bodo med drugim tudi aktualni svetovni prvakinji, Francozinji Camille Lecointre in Helene Defrance, lanski svetovni prvakinji, Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar, ter prve tri posadke z regate za pokal princese Sofije.

Od četrtka do ponedeljka sta predvidena po dva plova na dan, v soboto se bo najboljših deset jadralcev pomerilo še v regati za medalje.

Ne spreglejte