Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2013,
10.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 28. 6. 2013, 10.04

8 let

Mina Markovič na EP v Chamonixu na zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V francoskem Chamonixu se bodo od 11. do 13. julija za naslove merili najboljši športni plezalci stare celine.

Francosko prizorišče bo evropsko prvenstvo gostilo drugič v zgodovini, na 11. prvenstvu Evrope pa imajo visoka pričakovanja tudi Slovenci. Prva favoritinja za zmago v osemčlanski slovenski odpravi je Mina Markovič.

Selektor slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Simon Margon je sestavil ekipo, v kateri so poleg Markovičeve še Maja Vidmar, Tina Šušteršič, Jure Raztresen ter debitanti na evropskih prvenstvih Urban Primožič, Sergej Epih, Domen Škofic in Martin Bergant. V ekipi zaradi slabše forme ni nosilca dveh kolajn z EP Klemena Bečana, ki se ni kvalificiral niti na naslednji dve tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Brianconu (19. in 20. julija) in Imstu (9. in 10. avgusta).

Letošnje evropsko prvenstvo bo sicer izpeljano v dveh delih, najprej bosta na sporedu težavnost in hitrost, v težavnosti bo Chamonix predstavljal prvo tekmo v sezoni, konec avgusta in v začetku septembra pa bo še evropsko prvenstvo v balvanih v nizozemskem Eindhovnu, ki bo skupaj s Chamonixem štelo za naslove v kombinaciji, za katero se bo kot edina Slovenka potegovala Mina Markovič.

Doslej lepa bera uspehov

"Ekipa je precej pomlajena ter je predvsem zgrajena na podlagi realne pripravljenosti reprezentantov in reprezentantk. Imeli smo državno prvenstvo in nekaj izbornih treningov, tako da je lahko večina kandidatov za to tekmo pokazala, kaj zna. S trenerjem Romanom Krajnikom sva izbrala tiste, ki imajo realne možnosti za uvrstitve med najboljših 20. Nekateri pa imajo bistveno višje cilje. Seveda imam v mislih Mino, ki je kot aktualna dvakratna zaporedna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti prva favoritka prvenstva in mislim, da zanjo vse kaj drugega kot zmaga trenutno ne pride v poštev," je načrte pred Chamonixem razkril Margon.

"Seveda bo za kolajno treba odplezati temu primerno, tudi konkurenca sigurno ni spala, prav gotovo ji ne bo lahko. Tu je še Maja, ki je vedno na vsaki tekmi sposobna odličnega rezultata, a njena forma velikokrat niha, zadnji treningi kažejo na solidno pripravljenost, kljub temu da so jo letos mučile poškodbe prstov na nogi in roki. Pri fantih ni tako visokih pričakovanj, čeprav sem prepričan, da sta vsaj dva sposobna uvrstitve v finale. Ta vikend bomo na skupnih reprezentančnih pripravah lahko še nekaj dodali, upam, da bi lahko tudi ekipno dosegli zelo lepo uvrstitev," je še dejal glavni trener slovenske ekipe.

Slovenci so se udeležili prav vseh EP, od krstnega leta 1992 v Frankfurtu, z lepo bero uspehov. Doslej so osvojili kar 11 kolajn, v zbirki odličij manjka le zlato v težavnosti. Najuspešnejše slovensko EP doslej je bil Pariz leta 2008 s petimi kolajnami, za prvo kolajno na EP pa je leta 2002 v Chamonixu z 2. mestom v težavnosti poskrbela Martina Čufar. Zadnje EP je bilo pred tremi leti v Imstu in Innsbrucku, ko so Slovenci v posamičnih disciplinah ostali brez kolajne, a so zato poskrbeli za popolno zmagoslavje v kombinaciji disciplin s tremi kolajnami, vključno z zmago Mine Markovič. Lani in predlani sta bili zaporedni svetovni prvenstvi v Parizu in Arcu, ko so Slovenci ostali brez kolajn v posamičnih disciplinah, Markovičeva, ki je izpustila lanski Pariz, pa je na svetovnem prvenstvu v Arcu osvojila bronasto kolajno v kombinaciji.

Ne spreglejte