Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
23. 5. 2014,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 23. 5. 2014, 15.19

8 let

Milijonarja in nesojena soustanovitelja Facebooka tudi slovenska znanca

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dvojčka Cameron in Tyler Winklevoss sta širši javnosti znana kot poslovneža in tožnika v aferi Facebook, nekoliko manj znano pa je, da sta kot veslača nastopila tudi na olimpijskih igrah.

Pred desetletjem se je v Združenih državah Amerike odvijal odmeven spor, ki je nato postal tudi podloga za film Socialno omrežje. V središču zgodbe so se znašli "oče" Facebooka Mark Zuckerberg ter njegova kolega Cameron in Tyler Winklevoss. Brata dvojčka sta skupaj z vrstnikom Diyajo Narendro Zuckerberga obtožila, da je skupini študentov izmaknil idejo za spletno socialno omrežje ter prekršil dogovor o skupnem oblikovanju projekta.

Primer se je končal s poravnavo, iz naslova katere je na računa bratov skupaj kapnilo kar 65 milijonov ameriških dolarjev. Da pa ju ameriška javnost ne bi povsem pozabila, sta Winklevossa pred meseci marljivo kupčkala tudi z digitalno valuto bitcoin in se pohvalila z lepim izkupičkom.

Udeleženca pekinških iger

Brata, ki bosta avgusta dopolnila 33 let, pa se lahko pohvalita tudi s pestro športno kariero, ki vključuje celo nastop na olimpijskih igrah. Višino in telesno moč sta namreč s pridom izkoristila v veslanju.

V mlajših kategorijah sta nastopala med dvojci s krmarjem, v članski pa sta nato marljivo menjavala posadke. Prvi večji uspeh sta vknjižila že leta 2004, ko sta kot člana osmerca nastopila v finalu svetovnega pokala v Luzernu, tri leta pozneje pa sta na panameriških igrah sedela v kar dveh čolnih. Z osmercem sta prišla do zlate kolajne, s četvercem brez krmarja pa do srebrne.

Svojevrsten vrhunec kariere sta nato zabeležila leta 2008, ko sta združila moči v dvojcu brez krmarja in se zavihtela med udeležence olimpijskih iger v Pekingu. Na Kitajskem nista spadala med favorite za najvišja mesta, vseeno pa sta prijetno presenetila s prebojem v veliki finale, v katerem sta naposled zasedla zadnje, torej šesto mesto.

Slovenska znanca

Dvojčka Winklevoss sta se na veslaških tekmovanjih srečevala tudi s slovenskimi športniki. Miha Pirih, nekdanji veslač in danes trener, se ju spominja tako iz Pekinga, kjer sta nastopila v dvojcu, kot tudi iz poznejšega ločenega obdobja. Cameron se je namreč v četvercu brez krmarja v sezoni 2009 večkrat soočil tudi s slovensko posadko, v kateri so veslali Rok Rozman, Rok Kolander ter brata Miha in Tomaž Pirih. Omenjena posadka je v Poznanu osvojila bronasto kolajno in ameriško zasedbo z Winklevossom pustila daleč zadaj, na tekmi svetovnega pokala v Luzernu pa jo ugnala v boju za drugo mesto.

"Priznam, da takrat nisem vedel za njuno zgodbo s Facebookom. Sta mi pa hitro padla v oko. Ker sem namreč dobršen del kariere veslal z enim ali celo dvema bratoma, sem vselej gojil simpatije do bratskih navez. Name sta ob občasnih srečanjih na tekmovanjih oba pustila zelo dober vtis. Bila sta tudi borca, kar sta dokazala v Pekingu. Za tožbe in celotno zgodbo pa sem izvedel šele nekaj let pozneje," je po spominu pobrskal Miha Pirih, najstarejši član gorenjskega bratskega veslaškega terceta.

Člana Oxfordovega osmerca

V svoji veslaški biografiji imata Američana zapisan tudi nastop na sloviti angleški regati Oxford-Cambridge, ki je bila prvič izpeljana že leta 1829, od leta 1865 naprej pa poteka vsako leto.

Po študiju na Harvardu sta se namreč preselila v Oxford in tam opravila podiplomski študij ter med drugim leta 2010 znova prijela za vesla. Zmago na Temzi je takrat slavil Cambridge, ki je bil sicer v zadnjem desetletju boljši le trikrat, v celotni zgodovini dvobojev pa vseeno vodi z rezultatom 81:78.

Ne spreglejte