Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2012,
18.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 10. 8. 2012, 18.22

8 let

Markovičeva prepričljivo v finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mina Markovič se je z najboljšima izidoma kvalifikacij in polfinala uvrstila v finale tretje tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Imstu. Markovičeva bo v finalu branila prvo mesto.

V polfinale sta se prebila še dva Slovenca, Urban Primožič z desetim mestom kvalifikacij in Jure Raztresen z 20. mestom, ki pa ne bosta posegla po uvrstitvah med osem najboljših. Primožič je v polfinalu končal na končnem 18. mestu, Raztresen pa je osvojil končno 21. mesto. Sergej Epih je tekmo končal v kvalifikacijah na 28. mestu, Tina Šušteršič pa je bila 31.

Po ženskih kvalifikacijah na vrhu ni bilo prave selekcije. Prvo mesto si je namreč najuspešnejša slovenska športna plezalka Markovičeva, ki je letos že zmagala na uvodni tekmi v Chamonixu in bila četrta v Brianconu, delila s še šestimi tekmovalkami. Enak dosežek kot Markovičevi je v kvalifikacijah uspel tudi Avstrijkama Angeli Eiter in Katharini Pösch, obe smeri do vrha pa so preplezale še Japonka Momoka Oda, Francozinja Helene Janicot, Rusinja Jevgenija Malamid in Južnokorejka Seuran Han.

Zato pa je branilka naslova skupne zmagovalke lanskega svetovnega pokala v težavnosti odličnost pokazala v veliko težjem polfinalu, v katerem je z lahkoto in z odliko opravila nalogo. Le Markovičeva, tako v ženski kot moški konkurenci, je namreč polfinalno smer preplezala povsem do vrha in napovedala, da želi v finalu poseči po najvišjih uvrstitvah. Markovičevi, ki se je sprehodila čez polfinalno smer do vrha, sta se najbolj približali le Japonka Odova in Avstrijka Johanna Ernst. Iz finala pa je denimo izpadla aktualna svetovna prvakinja Angela Eiter, ki je zasedla 11. mesto.

"Za nami je dolg dan s kvalifikacijami in polfinalom. Moram reči, da je bila potrpežljivost tokrat kar na preizkušnji, glede na to, da se je polfinale zavleklo v pozne večerne ure. Vse skupaj je kar trajalo. Potrebno je bilo ostati zbran in ogret in osredotočen za smer do konca. Mislim, da sem vse skupaj zelo dobro opravila. Smer sem odplezala tako, kot je treba. Sama težavnost smeri mi ni predstavljala pretiranih težav in vse, kar lahko rečem, je, da sem za zdaj zelo zadovoljna z nastopom. Tekma še nikakor ni končana, zdaj me čakata še večerja in počitek, da se pripravim na finale in nato s polno paro naprej," je po polfinalni preizkušnji strnila misli Markovičeva. Z izpadom favoritinj se slovenska tekmovalka ne obremenjuje: "Že v kvalifikacijah so nekatere tekmovalke nekoliko presenetile z rezultati, nekaterim je zmanjkalo časa v steni, enako se je zgodilo tudi v polfinalu. Sama sem videla, da je smer dolga, da je stena zelo visoka in zato sem odplezala temu primerno kar precej hitro, tako da mi je na koncu ostala še dobra minuta in pol časa," je bila s suvereno predstavo zadovoljna Markovičeva.

Finale bo na sporedu v soboto z začetkom ob 18.30. Neposreden prenos odločilnega dela tekme bo mogoče spremljati na spletni televiziji ifsc.tv.

Ne spreglejte