Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 10. 2011,
22.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Maja Vidmar

Sobota, 29. 10. 2011, 22.05

8 let

Markovičeva in Vidmarjeva po napaki brez kolajn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po slovenskem dvojnem zmagoslavju v Jordaniji se je v Franciji, v mestu Valence, obetal nov uspeh tudi na osmi tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju.

Po napaki v finalu sta obe najboljši Slovenki Mina Markovič in Maja Vidmar ostali brez kolajn. Markovičeva je zasedla končno peto mesto, Vidmarjeva pa je bila šesta. Finale se tako ni odvil v celoti po željah slovenskega tabora, ki je na podlagi odličnega nastopa v polfinalu, ko sta se obe najboljši Slovenki dotaknili vrha smeri, pričakovano upal, da bosta Markovičeva in Vidmarjeva ponovili uspeh iz Amana. Finale pa je vse načrte postavil na glavo, na zmagovalni oder so z zelo povprečnimi rezultati stopile Avstrijki Johanna Ernst in Katharina Pösch ter Rusinja Jana Čerešnjeva. Najboljše tri tekmovalke sezone pa so pristale v spodnjem delu finala.

Najboljši slovenski športni plezalki in Južnokorejka Jain Kim, ki je šla na steno kot zadnja, so delile isto usodo in s stene padle že po nekaj oprimkih. Omenjene tri tekmovalke sicer krojijo vrh razpredelnice svetovnega pokala v težavnosti.

Tudi po tekmi v Franciji in dve tekmi pred koncem sezone, na sporedu sta še preizkušnji v Kranju in Barceloni, ostaja trdno v vodstvu v skupnem seštevku Markovičeva, ki je na sedmih tekmah pokala v težavnosti stala na odru za zmagovalke, štirikrat zmagala ter šele v Franciji prekinila niz uvrstitev na zmagovalni oder. Kimova je na drugem mestu skupno, Vidmarjeva pa tretja. Markovičeva vodi tudi na svetovni jakostni lestvici športnih plezalk pred Kimovo, Avstrijko Angelo Eiter in Vidmarjevo na četrtem mestu.

V moškem polfinalu je imela slovenska vrsta kar šest tekmovalcev, vendar pa se nobeden ni prebil med osem najboljših. Najbolje se je odrezal svetovni kadetski prvak 17-letni Domen Škofic, ki je bil šesti po kvalifikacijah, v polfinalu pa je zasedel deveto mesto ter finale zgrešil za en gib. Radovljičan je - ne glede na to, da je za malenkost zgrešil finale in ostal tik pod robom - lahko zadovoljen, saj je deveto mesto njegov najboljši dosežek v članski konkurenci na tekmah najvišje mednarodne ravni.

Dobro sta se z osebnima rekordoma v mednarodni članski konkurenci v težavnosti odrezala tudi preostala člana obetavnega slovenskega športnoplezalskega podmladka. Osemnajstletni Sergej Epih je bil 13., 19-letni Urban Primožič pa 15., aktualni svetovni mladinski prvak 18-letni Jure Raztresen pa je s 16. mestom postavil drugi najboljši izid na tekmah svetovnega pokala v težavnosti. Najstarejši član odprave v Franciji 29-letni Klemen Bečan je zasedel 17. mesto, 19-letni Izidor Zupan pa je s 25. mestom postavil najboljši osebni dosežek v mednarodni članski konkurenci, Asja Gosar pa je tekmo končala že v petkovih kvalifikacijah na 28. mestu.

Ne spreglejte