Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 2. 2024,
16.40

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Enej Marinič Metka Lobnik judo

Nedelja, 18. 2. 2024, 16.40

2 meseca, 1 teden

Judo, grand slam, Baku

Marinič in Metka Lobnik do petega mesta v Bakuju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Metka Lobnik | Metka Lobnik je osvojila peto mesto. | Foto www.alesfevzer.com

Metka Lobnik je osvojila peto mesto.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska judoista Enej Marinič v odprti moški kategoriji in Metka Lobnik v ženski do 78 kg sta na grand slamu v Bakuju osvojila peti mesti. Bližje odličju je bil Marinič.

Petindvajsetletni judoist Branika je po prostem prvem krogu najprej z dvema akcijama odpravil Jelamana Jergalijeva iz Kazahstana.

Dvoboj z Uzbekistancem Utkirbekom Turobojevom je bil napet, v predzadnji minuti je Marinič tekmeca celo vrgel, a ta ni pristal dovolj na boku. Podobna akcija je sledila na nasprotni strani, kjer pa so tekmecu že dosojen vazari po pregledu posnetka odvzeli. V nadaljevanju pa je bil uspešnejši Turobojev. V repasažu si je Marinič kolajno zagotovil v dvoboju s Korejcem Woohyeokom Songominom.

Nizozemec Jelle Snippe je bil sicer favorit na papirju, lani je osvojil bron na evropskem prvenstvu, a ga je Marinič v lanski sezoni že presenetil, ko ga je ugnal na svetovnem prvenstvu v Dohi. Podobno je bilo danes, kjer je bil Marinič boljši borec in minuto in pol pred koncem povedel. Sodniki pa so tudi ta vazari izbrisali.

V napeti končnici se je zmage veselil Snippe po uspešnem protinapadu pet sekund pred koncem. Marinič je krenil v napad z desno nogo, tekmec se je spretno izmaknil in akcijo nadaljeval v met.

Enej Marinič | Foto: Vid Ponikvar Enej Marinič Foto: Vid Ponikvar

Metka Lobnik z novim korakom proti Parizu

Metka Lobnik je naredila tudi nov velik korak proti olimpijskemu nastopu v Parizu. V tekmo v Azerbajdžanu je vstopila kot 13. na posebni olimpijski lestvici.

Tudi 22-letna tekmovalka Apolona iz Maribora je bila v uvodnem krogu proste, nato pa je še tretjič v karieri ugnala Uzbekisntanko Iriskhon Kurbanbajevo, lani tretjo na azijskih igrah. V nadaljevanju je sklonjene glave s tatamija odšla tudi nekdanja evropska prvakinja in nosilka kolajne s svetovnega prvenstva 28-letna Poljakinja Beata Pacut Kloczko. V polfinalu pa je bila po dobri borbi previsoka ovira 31-letna Guusje Steenhuis.

V boju za bron je bila slovenska borka večji del dvoboja podrejena velikemu upu ukrajinskega juda 20-letni Jelizaveti Litvineko, ki je bila na SP 2021 pri vsega 18 letih že bronasta na SP. V končnici dvoboja pa se je razmerje začelo spreminjati, kot bi Ukrajinki pohajale moči. Dvoboj je šel v podaljšek, kjer je bila po dodatnih 32 sekundah s protinapadom uspešna Ukrajinka.

Čez 14 dni judoiste čaka grand slam v Taškentu, kjer so ob Lobnikovi prijavljene tudi Anja Štangar, Kaja Kajzer, Andreja Leški in prvič v sezoni tudi Anka Pogačnik, v moški konkurenci pa Martin Hojak.

Ne spreglejte