Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
15.04

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vladimir Kramnik Levon Aronjan

Torek, 10. 5. 2011, 15.04

3 leta, 2 meseca

Kramnika rešila pokvarjena ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kandidatski dvoboji za izzivalca svetovnega šahovskega prvaka so že v prvem krogu postregli s presenečenji, saj se je izmed favoritov na papirju naprej uvrstil le Rus Vladimir Kramnik.

Za veliko razočaranje je najprej poskrbel Bolgar Veselin Topalov, ki je v štirih partijah izgubil dvoboj prvega kroga proti Američanu Gati Kamskemu. Topalov je pred zadnjo četrto partijo zaostajal točko in nujno potreboval zmago, da bi izsili podaljšek. Videti je bilo, da bo nalogi kos, saj si je priigral obetavno pozicijo, ki bi jo moral kronati le še z odločilnim udarcem, a je izgubil kompas in se nepričakovano poslovil od tekmovanja. Topalov je sicer že osvojil naslov svetovnega prvaka FIDE na turnirju najmočnejših šahistov, v klasičnih dvobojih pa mu ta očitno ni usojen, saj je moral za las priznati premoč Indijcu Viswanathanu Anandu in svojemu najhujšemu sovražniku Vladimirju Kramniku. Topalov je bil verjetno še toliko bolj potolčen, ker je Kamskega v dvoboju pred tem že premagal, toda ne gre pozabiti, da je Američan prišel na kandidatski turnir v izjemni formi in z naslovom ameriškega prvaka v žepu, poleg tega pa je bil tik pod svetovnim vrhom že pred več kot desetletjem, a se je nato umaknil iz šaha.

Kandidatski polfinale si je v rednem delu prvega kroga priboril tudi Izraelec Boris Gelfand, mož z železnimi živci, ki originalnemu Azerbajdžancu ''Shaku'' Mamedjarovu v zadnji partiji ni dovolil nobenega upa na zmago, in prepričljivo ohranil prednost.

Druga dva para sta morala v podaljške. Armenec Levon Aronjan je med mnogimi veljal za prvega favorita, poleg tega pa mu ni bilo treba igrati proti genialnemu Norvežanu Magnusu Carlsenu, ki se je odpovedal nastopu. Zamenjal ga je Rus Aleksander Griščuk, mnoge pa je presenetilo, da ni skušal bolj odločno priti do prednosti že v rednem delu, kar proti Aronjanu seveda ni niti najmanj enostavno, a Armenčevi rezultati v hitrejšem tempu so bili v zadnjem času zastrašujoči in le malokdo bi si drznil upati, da ga bo lahko nadigral na njegovem ''terenu''. Griščuka to ni oviralo, da ne bi dvakrat zmagal v pospešeni igri in izločil Aronjana. Za Armenca in njegove navijače hud udarec.

Nekdanji svetovni prvak Kramnik se je spopadel z Azerbajdžancem Tejmurom Radžabovom, s katerim sta remizirala vseh osem partij v klasičnem in pospešenem tempu, nato pa so bile na vrsti hitropotezne igre. Radžabov je slavil v prvi in Kramnik je nujno potreboval zmago, da bi nadaljeval dvoboj. Kljub temu se je druga hitropotezna partija razvijala v nasprotju z njegovimi željami, in ko je že vse kazalo na neizogibno delitev točke in slovo od tekmovanja, se je pripetil redko viden incident. Oba sta imela do konca le še 15 sekund (za vsako potezo sta dobila tri sekunde dodatka), ko je nenadoma ugasnila ura. Po odločitvi sodnika se je partija nadaljevala iz dane pozicije in s preostankom časa vsakega igralca, vendar je vmes minilo 13 minut, dovolj, da sta pozicijo dodobra preučila, in v tem primeru težko govorimo o hitropoteznem tempu. V nadaljevanju je Radžabov popustil in izgubil, to pa ga je očitno tako iztirilo, da se v nadaljevanju Kramniku ni mogel več upirati.

V polfinalu se bo Kramnik spopadel z Griščukom, Gelfand pa s Kamskim. Za mnoge presenetljiv razplet, zato so tudi napovedi negotove.

Ne spreglejte