SiolNET. Sportal Drugi športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kandidatov za vrh veliko, poleg Avbljeve bo manjkala še Maja Sajovic

4

termometer

 | Foto:
Konec tedna se na Grobniku začenja padalska sezona svetovnega pokala v skokih na cilj. Veliki kristalni globus brani slovenska ekipa Elan.

Leto 2012 je bilo, tako kot že mnogo prejšnjih, z zlatimi črkami zapisano v bogato zgodovino slovenskega klasičnega padalstva. Po dveh sezonah, leta 2010 in 2011 so bili drugi oz. tretji, je najboljša slovenska ekipa Elan vnovič osvojila veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu, ki šteje šest tekmovanj. Pika na i izjemno uspešni sezoni so bile še tri medalje na svetovnem prvenstvu v Dubaju. Zlati sta pripadli moški ekipi in Domnu Vodišku med posamezniki, srebra se je veselila Maja Sajovic med ženskami, ki je drugo mesto osvojila tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

"Vsa evforija okrog lanskoletnih uspehov se je že zdavnaj umirila, kmalu smo se vrnili v realnost in se ozrli naprej. Zagotovo sem vesel lanskoletnih rezultatov, saj je bila osvojitev naslova svetovnega prvaka med posamezniki krona mojega dosedanjega dela. Ekipnih uspehov sem bil vselej vesel, a sem vselej razmišljal tudi o naslovu med posamezniki, zato sem se prvega mesta v Dubaju nadvse razveselil," je dogajanje v letu 2012 opisal Domen Vodišek.

Avbljeva še ni okrevala, Maja Sajovic pričakuje otroka

V letošnji, ki se začne prihodnji konec tedna na Grobniku nad Reko, bodo slovenske barve prvič v tem stoletju zastopali le moški. Irena Avbelj, ki se je pred slabima dvema letoma hudo poškodovala na evropskem prvenstvu v Kikindi, še ni okrevala, sezono pa bo zaradi pričakovanja drugega otroka izpustila tudi Maja Sajovic. In kaj lahko od Slovencev v novi sezoni svetovnega pokala pričakujemo? Glede na izkušnje in renome bo ekipa Elan (Roman Karun, Uroš Ban, Senad Salkič, Borut Erjavec in Domen Vodišek) v sicer zelo močni konkurenci zagotovo skušala ubraniti prvo mesto v skupnem seštevku, ostali dve ekipi, ALC Lesce (Matjaž Pristavec, Gorazd Lah, Jernej in Matevž Vukotič) in AK Ptuj (Peter Balta, Boris Janžekovič, Matej Kostanjevec, Aleksander Čuš, Tonček Gregorič, Matevž Cestnik, Matej Veselič), pa sta sposobni uvrstitve med najboljšo deseterico.

Domen Vodišek pred začetkom sezone pravi, da so cilji venomer visoki, pred uvodno tekmo pa opozarja: "Če bi rekel, da se ne oziramo po najvišjih uvrstitvah bi se zlagal, toda naša pripravljenost pred prvo letošnjo tekmo še ni na želenem nivoju. A to ne pomeni da bomo na uvodni tekmi stali križem rok. Poskušali bomo unovčiti vse svoje znanje in izkušnje, ki nam lahko prinesejo ugoden rezultat. Sezona je dolga, čaka nas šest tekmovanj, prvič v tej sezoni pa pravo formo pričakujemo na domači tekmi in upam, da nam uspe ubraniti skupno prvo mesto iz lanske sezone. To sicer ne bo enostavno, saj je kandidatov za vrh veliko."

Prvi letošnji test bo tako na sporedu konec tedna pri naših južnih sosedih (za uvodno tekmo je prijavljenih 30 ekip), op. a.), padalci pa si želijo, da bi jim bilo vreme naklonjeno, lani je tekmovanje odpihnila burja. Druga postaja letošnjega svetovnega pokala bo na letališču v Lescah konec junija, sledila bodo še tekmovanja v Nemčiji, Italiji, Avstriji in Švici (od šestih tekmovanj se šteje pet najboljših uvrstitev, op. a.), vrhunec sezone pa bo konec avgusta na evropskem prvenstvu v Rusiji. Pred padalci je vnovič dolgo in vroče tekmovalno poletje, v katerem je želja padalcev, da bi vsaj delno ponovili rezultate iz preteklosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin