Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 9. 2024,
18.17

Osveženo pred

4 dni, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Natisni članek

Andreja Leški judo Kaja Schuster

Sobota, 14. 9. 2024, 18.17

4 dni, 1 ura

Judo, Zagreb

Kaja Schuster kljub glasni podpori Andreje Leški v Zagrebu brez kolajne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Kaja Schuster | Kaja Schuster je v Zagrebu končala tik pod stopničkami. | Foto www.alesfevzer.com

Kaja Schuster je v Zagrebu končala tik pod stopničkami.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska judoistka Kaja Schuster se je na veliki nagradi v Zagrebu v kategoriji do 70 kg prebila v boj za bron. Komaj 20-letna Slovenka, za katero so s tribun glasno navijali kolegi bežigrajskega kluba na čelu z olimpijsko prvakinjo Andrejo Leški, pa je izgubila odločilno borbo proti Japonki Shiho Tanaka, letos bronasti na svetovnem prvenstvu.

Šestindvajsetletni japonski judoistki je na tekmi za bronasto odličje proti Schuster v zadnje pol sekunde dvoboja uspel wazari za zmago. Slovenka je na koncu zasedla 5. mesto. Schuster, sicer lanska mladinska evropska prvakinja, je v uvodnem dvoboju kategorije do 70 kg z dvema wazarijema premagala Nemko Bertille Murphy, nato je v četrtfinalu izgubila proti Hrvatici Lari Cvjetko, ki je nekaj sekund pred koncem rednega dela povedla z wazarijem in nato dvoboj končala s končnim prijemom.

V repasažu se je Schuster nato pomerila z domačinko Anđelo Violić, proti kateri je povedla v prvih sekundah dvoboja z metom za wazari in nato prednost zadržala do konca. S tem se je Slovenka uvrstila v boj za bronasto kolajno, kjer je bila tik pred koncem dvoboja boljša Tanaka. V isti kategoriji kot Schuster je nastopila še ena varovanka Luke Kuralta, tudi trenerja Leški, Nika Koren, ki je izgubila že v uvodnem nastopu; premagala jo je Brazilka Kaillany Cardoso. Obe mladi slovenski judoistki oktobra čaka nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu v Tadžikistanu.

Danes so v Zagrebu poleg Schuster in Koren nastopili še Aljaž Plantak in Nace Herkovič v kategoriji do 81 kilogramov ter Leila Mazouzi v kategoriji do 63 kilogramov, vsi so svoje nastope končali v izločilnih dvobojih. Plantak je uvodoma premagal Kanadčana Davida Popovicija, nato pa ga je izločil Moldavec Victor Sterpu, Herkovič pa je v uvodnem nastopu premagal Kanadčana Keagana Younga, nato pa izgubil proti Italijanu Leonardu Casaglii.

Slovenski olimpijci na čelu z zlato Andrejo Leški v Zagrebu niso nastopili, saj so po vrhuncu sezone za vse najboljše že končali tekmovalno leto.

Ne spreglejte